onsdag den 29. august 2012

GÆSTER

Ind imellem byder vi venlige havemennesker kaffe ved det virtuelle havebord og beder dem dele deres havetanker med os. Herunder kan du se alle vores gæsteskribenter. 

Alle vores gæster skriver for magasinet ganske ulønnet. Det er interessen i at dele haveglæden, der driver skriveriet. Så tag endelig godt imod dem!

ÅRETS 
GÆSTESKRIBENTER
2017

Jeannett Fruergaard 
Jeg hedder Jeannett Fruergaard, jeg er 45 år og bor i Midtjylland på en gård sammen med min mand Leif og vores datter Filippa på 7 år. Jeg er uddannet bager og pædagog, og efter 15 år med kager og brød arbejder jeg nu i en privat børnehave i Viborg. Vi har ingen dyr i drift på gården, noget af jorden er tilplantet med juletræer, noget er lagt ud i naturgrund til jagt, men det meste af jorden er lejet ud til nabolandmanden.
Vores have er en landbrugshave på ca 10.000 kvm. Vi tog første spadestik i år 2000, men vi har lavet en del ændringer siden. Rundt om gården er der to hobby-frugtplantager, en køkken- og skære have, en græs-, staude- og rosenhave, en skovhave samt en guldregnallé. Der er selvfølgelig også en gårdsplads, en del træer samt græs og levende hegn rundt om gården. Jeg synes, det lyder lidt vildt, når jeg skriver det, men meget af det er jo beplantninger, der mere eller mindre passer sig selv.Jörgen Bengtson
Jörgen Bengtsson heter jag och jag har hunnit bli 56 år. Jag och min hustru Susanne bor på Skånes västkust några kilometer norr om Löddeköpinge i ett område, som heter Hofterup. Våra to katter Nero och Molly bor också här, och ibland också våra to döttrar, när de kommer på besök.Vi flyttade från Löddeköpinge år 2011 och byggde ett hus, som är lite mer anpassat för ett boende utan barn, ett enplans-hus på 130 m2 med en tomt på strax under 1000 m2. Jag vet inte exakt, när mitt intresse för trädgård började, men det var innan, vi flyttade till Hofterup - i den förra trädgården. Den trädgården förvandlades från att ha varit 95% gräsmatta till att bli 0% gräsmatta. I stället planterade vi buxbom, hortensior, iris och lavendel med mera. Mitt intresse för trädgård växte och blev till slut större än den mindre trädgården, vi hade då. Det blev en av anledningarna till, att vi byggde ett nytt hus; att få möjligheten att planera en trädgård från början.Ulrika Sabel
Mitt namn är Ulrika Sabel, och jag är 41 år gammal och bor med min familj i ett klassiskt gult tegelhus från 70-talet. Huset ligger i ett område som kallas Fågelsång i samhället Södra Sandby, som ligger utanför Lund i Skåne. Min familj består av min man Hans och mina tre barn, Erik, Ebba och Flora. Mitt trädgårdsintresse började väckas, när mina äldsta barn var små, och hade blommat fullt ut, när Flora föddes, därav prägeln på hennes namn. Min trädgård är min andra i ordningen, och vi flyttade hit 2012 för att först börja anlägga en ny trädgård 2013 efter att husets grund hade dränerats. Trädgården är ca 1000 m2 stor, och få träd, buskar och planteringar fanns bevarade, när vi flyttade hit, så jag har börjat från början med att anlägga en modern trädgård, som ska passa till huset, men som även kan rymma min kärlek till blommor och växter. Jag har en naturvetenskaplig utbildning och arbetar till vardags på Jordbruksverket med frågor som rör lantbruk, vatten och miljö.Bonnie Hall
Mit navn er Bonnie Hall. Jeg er 45 år og uddannet jurist. Jeg er enlig mor til to drenge, Mingus og Seamus, på henholdsvis 12 år og 9 år. Vi har en airedale terrier på 1 år, der hedder Ozzy.
Vores have er en nyanlagt kolonihave på 400 m2, der ligger i en haveforening i Gladsaxe nord for København.
Vi købte kolonihaven i septemter 2014. Huset viste sig at være i så dårlig stand, at jeg valgte at rive det ned og få sat et råhus på grunden. Alt det indvendige i huset har jeg stort set selv bygget med hjælp fra en nabo. Ved overtagelsen bestod haven primært af en græsplæne, et enkelt æbletræ og en syren. Jeg startede derfor fra bar bund og kunne give haven det udtryk, som jeg ville. Haven er anlagt i cottage gardenstil med en uformel kombination af buske, stauder, roser og sommerblomster.Tina Østergård Simonsen
Jeg er uddannet byplanlægger og er 34 år.
Jeg bor med min familie i Trekroner - i udkanten af Roskilde - i et gult klyngehus, som egentlig bare er et rækkehus, der ikke ligger på en række men i en klynge. Vi har boet her i nu godt tre år. Grunden er 274 kvm stor og ligger placeret på et grønt fællesareal sammen med 24 andre klyngehuse.
Haven består af ca. 70 kvm grønt og fliser på husets vestside og tilsvarende på husets østside. Her bor jeg sammen med min mand Morten og vores tre børn - Anna (5 år), Mille (3 år), Magnus (1 år) - samt i maven en lillebror, der gerne skulle komme til verden her til sommer. Med så mange små børn i huset vil mit fokus helt naturligt være på børn i haven, på havelivet med børn og på haveindretning til børn.Monica Langelund
Hej! Jeg hedder Monica og er 44 år. Jeg er gift og har to børn på 16 og 19 år. Vi bor i Vangede i Gentofte og har en 200 kvm baghave og en fliseforhave.
Min mand og jeg deler haveinteressen, men det er mig, der er 'chefgartneren' ifht at få ideer m.m.  Min haveinteresse blev for alvor vakt i kølvandet af en stressrelateret depression i 2012. 
Den tætte kontakt med natur- og dyreliv blev afgørende for min tilknytning til haven. Jeg er kunstner og bruger også havelivet som inspiration til mine tegninger.

Lotte Sørensen
Mit navn er Lotte Sørensen, jeg er 47 år. Til daglig arbejder jeg som sosu-hjælper i en hjemmepleje. Jeg har to børn på 16 og 20 år.
Jeg bor i et rækkehus i Odder. Haven er lille af format ca. 100 kvm plus en mindre forhave
Jeg flyttede ind for ca. fire år siden. Haven bestod af en græsplæne og en flisebelagt terrasse og var meget kedelig. Der var ganske få planter i haven dvs en rose, en hortensia og lidt høstanemoner.
Jeg havde ingen erfaring eller det store kendskab til planter eller havearbejde, men da foråret kom, begyndte jeg at få ideer til, hvordan jeg kunne få noget ud af den lille have. Diverse havecentre og plantemarkeder blev flittig besøgt. Lidt efter lidt begyndte haven at ligne det, jeg havde forestillet mig. Men en have er jo i konstant forandring, og ideer til, hvordan den kan ændres og gøres smukkere, får jeg mange af.Karen Haubro
Jeg hedder Karen Haubro. Jeg er en årgang 1964. Jeg bor i Avnslev, en lille landsby ca. 10 km vest for Nyborg. Her bor jeg sammen med min mand, Arne. Husstanden består desuden af vores kat Luna og vores lille hønsehold af varierende størrelse.
Jeg arbejder på et botilbud for børn og unge med autisme og er uddannet socialpædagog.  I fritiden er det haven, naturen, kajaksejllads og udenlandsrejser, der optager mig. Jeg er naturmenneske, også når det gælder ferierejser, hvor jeg gerne søger ud i udkantsområder og nyder alle former for naturscenarier.
Haven indeholder drivhus, terrasse, bede med stauder og sommerblomster, to åbne brændeskure, haveskur, køkkenhave med højbede og græsplæne med æbletræer. Haven er en brugs- og nydelseshave. Her kan vi arbejde, hvile og slappe af. Det er ikke en pragthave, men derimod en have, hvor der godt må være ukrudt i hjørnerne.Tidligere gæsteskribenter på HAVEFOLKET.COM


Kjeld Slot
Site: www.kjeldslot.dk
Have- og landskabsarkitekt, Kjeld Slot, arbejder med haver og parker for private og offentlige virksomheder, samt statslige og kommunale institutioner og instanser. Kjeld er uddannet billedkunstner ved Det Jyske Kunstakademi og arbejder, kombineret med sin profession som have- og landskabsarkitekt, også som underviser på Kunstakademiets keramiske afdeling i Aarhus.
17.8.2014: Havearkitektens bedste græsser
Jeppe Urban
Site: www.havenihune.dk
Jeppe Urban er den nye "vitalitator" i Haven i Hune. Her i 2014 har HAVEFOLKET og Jeppe indgået et samarbejde om en række artikler i dialog og dagbogsform fra haven, skabt af Anne Just og Claus Bonderup. Jeppe er oplært hos Tage Andersen, uddannet blomsterdekoratør og landskabsarkitekt, og har en spændende baggrund, som du kan høre mere om her.
2014: Haven i Hune, marts, MartsAprilMajJuniJuliAugust
Birgitte Sværke Pedersen
Haveblog: enlandliggersdagbog.blogspot.com
Landliggeren her hedder Birgitte, og hun kører på landet så ofte, som hun kan. Her får hun frisk luft, løsnet musklerne og renset hovedet, så der er plads til nye ideer. Ideer til hvordan vi kan indrette os med en personlig stil uden at sprænge budgettet. Ideerne kan du finde på hendes private blog og i retrowebshoppen "The little black house". For det handler i høj grad om at bruge ting med sjæl. Og sjæl får en ting - ifølge Birgitte - først, når den er brugt.
3.3.2014: Køkkenhaven i sommerhuset
20.4.2014: Plant masser af bærbuske i sommerhushaven
12.6.2014: Tørketålende planter til sommerens krukker
26.10.2014: Køkkenhave hele året
Jytte Aggerholm Justesen
Site: tantegrønshave.dk
Jytte - alias Tante Grøn - udgav i april 2013 sin første bog, Tante Grøns Have. Hun bor på Mors og har en dejlig, stor have i den skønneste cottagestil. Haven er hendes store lidenskab og "terapirum". Jytte har ikke selv en blog, men får afløb for sin skrivekløe ved at lægge lange, dejlige kommentarer rundt omkring på de danske haveblogs. Og nu skriver hun også til HAVEFOLKET.
9.2.2014: Mit vinterrefugium

Ole Fournais
Ole er ny som gæsteblogger på HAVEFOLKET fra juni 2014. Ole har en enorm viden om historiske haver og vil her på magasinet berige os med sin viden om blandt andet de skønne italienske renæssancehaver.
2.6.2014: Haver og parker i Firenze

Ulla Mullis
Haveblog: Frk. Anemone
27.4.2013: AT GLÆDE SIG...
29.4.2013: FRØKEN ANEMONES HAVEDAM

Berit scholkmann

Haveblog: Irishaven
13.4.2013: IRIS SIBIRICA

Jørn Møller Jensen 

Haveblog: Havetid
12.4.2013: KLIPPEDE FIGURER I DEN EVIGGRØNNE HAVE

Jette Friis

Haveblog: frufriisfroebo.blogspot.dk

Charlotta Cesar
11.3.2013: DRÖMMER OM MIN KÖKSTRÄDGÅRD

Lisbeth Nielsen
Haveblog: Countryliv
10.2.2013: EN MINIGUIDE TIL BESKÆRING

Lisbeth Klastrup
Haveblog: Høneballehaven
2.2.2013: PÅ RHODODENDRONTUR TIL SAMSØ

Dorthe Stougaard
Haveblog: Froekensolhat.blogspot.dk
13.1.2013: SÅ PURPURSOLHAT MED SUCCES

Nette
Haveblog: Nettes lille have
4.11.2012: ROSER HER, DER OG ALLEVEGNE

ANNONCE