mandag den 8. oktober 2012

AT ÆLDES SOM HORTENSIA

HAVETANKER

Sensommerens smukkeste må næsten være hortensia. Hun troner stadig -  i snarligt forfald.

TEKST & FOTO: MARIANNESom et viist menneske, hvis forgangne skønhed og vid, man stadig kan se. Sådan er hun - den dejlige hortensia.Ja, skønnere er hun næsten i forfaldet, synes jeg, selv om hun hører til de planter, jeg besøger hen over hele sommersæsonen, dvæler ved og nyder.

At ældes er jo faktisk sin sag! Alene at kunne følge med faktummet. For en blomst som for et menneske.

Ikke alle ældes med ynde og med en blid, men tydelig kontur som hortensia. Når jeg bliver gammel, vil jeg gerne ældes som hende.

Være til glæde for mine nærmeste. Fylde det, jeg nu gør. Være sart, ombejlet, interessant. Med begge ben solidt plantet i jorden.

Være til stede i andres bevidsthed, blive læst om, så den daglige pleje bliver bedst mulig. Og så kvittere med ro, adstadighed, venlighed og elegance.

Oven i købet kunne tages ind. Ligge i varmen og give skønhed i stuerne - selv i det evige liv.20 kommentarer:

 1. Så flott den er! Ja, den er nesten flottere som gammel :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, det er lige før, ikke :) Hun er dårende dejlig (og baby-agtig) i udspring og majestætisk i fuld moden blomst, men som den falmende skønhed, tager hun helt pusten fra mig!

   Slet
 2. Ja, det er en opløftende tanke, ikke!? ;)

  SvarSlet
 3. Meget smuk og jeg er så enig. Jeg har så mange i haven af samme årsag.

  SvarSlet
 4. Tja...ungdommelig som en rosenknop - er vist pt. mere i retning af en fuldmoden pære, men hvis man kan se frem til en alderdom som hortensia, ser fremtiden da rosenrød ud;0)
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 5. Ja smuk det er hun, det har du ret i.

  SvarSlet
 6. Ja sikke en palet den får den lilla, blå, lyserød, pink, grønne hortensia.....

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, og så MAUVE, som Jytte længere nede siger :)

   Slet
 7. Og så skal hun ind inden nattefrosten inden hun blir brun og kedelig, siger Lisbeth fra Countryliv!
  Ud og klip!

  SvarSlet
 8. Smukke ord, dog håber jeg ikke du den dag du visner skal ind i varmen og ligge til skue ;-)
  Er også helt vild med hortensia..
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
 9. Arh, haha. :D Nej, uf. Det har du da ret i. Ingen lit de parade her. Men så i mine kæres minder, da. ;)

  SvarSlet
 10. Ak ja, Marianne!
  Drøm bare videre, inden en barsk virkelighed forhåbentlig aldrig indhenter dig.
  Da min svigerinde og jeg fyldte tredive, aftalte vi, at vi også skulle ældes med ynde, og når vi blev halvtreds, skulle vi spille bridge hver torsdag eftermiddag med røde negle og i øvrigt farte rundt på vore Harley Davisonner. Nu ser virkeligheden noget anderledes ud med kronisk, smertefuld sygdom. Hovedet fejler imidlertid ikke noget ... endnu ... Med intens hjernegymnastik og bevidstheden om, at man har levet et spændende liv, mens man kunne, går det jo alligevel. og i kommende weekend bliver huset invaderet af alle mine danske børnebørn. Det bliver skønt! Kun kommer vi til at savne de amerikanske.
  En af mine Hortensier står med særlig ynde lige uden for mit vindue. Jeg kan ikke huske, hvad den hedder; men for nogle uger siden stod den med strålende azurblå blomster. Den har i mellemtiden gennemgået en støvet rosa periode og nikker nu til mig med de yndigste papiragtige grårosa blomster, den farve som franskmændene kalder mauve.
  Glædeligt efterår
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 11. Tak for din lange kommentar, Jytte.

  I lige måde, for der er SÅ meget at glæde sig over også om efteråret.

  Jeg har nu haft mit at slås med gennem tiden (og har det stadig al den stund at jeg har en mindre erhvervet hjerneskade med deraf smerter og følger, hvilket jeg af og til beretter lidt om på min private blog).

  Metaforen, som jeg bruger med Hortensiaen skal netop illustrere, at jeg ikke frygter alderdom, (for den kommer jo til os alle med de forskellige skavanker, der nu hører med) og at hvis vi kan ældes med samme ynde, så er vi heldige. Det har jeg derfor tænkt mig at gøre. :) Om ikke andet så i mine egene øjne. :)

  JA, mit første barnebarn kommer først til verden til april. Og så meget som jeg glæder mig til mit, så kan jeg virkelig godt forstå din glæde over at få besøg af dine!

  JA, MAUVE, fedt ord - og godt der findes et for den farve. Det er nok en af mine yndlings.

  SvarSlet
 12. Skønne billeder af hortensia jeg ELSKER dem også....jeg nyder dem os selv i min lille rækkehushave..
  god blog du har.

  SvarSlet
 13. hvordan bruger jeg stiklinger fra klaterhotensia

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Yvonne
   Det forstår jeg godt, du spørger om, det er også sådan en dejlig plante. Det er meget nemt og vi har skrevet om det et par gange her på siden, se fx. her:

   http://www.havefolket.com/2015/02/lav-dine-egne-planter-med-stiklinger.html

   Du kan altid skrive igen eller lede i søgelinjen, hvis du vil læse mere. Vi har også en guide til dig, så du selv kan finde rundt: http://www.havefolket.com/p/ls-mere.html

   Held og lykke med det hele

   Slet
  2. 1000 TAK :-) Jeg har brugt dine links, og nu er stiklinger sat i potte
   med det rigtige vel drænede jord.

   Slet

ANNONCE