Om jeg fatter det! At ikke enhver planteskole med bare et lille bitte indblik i den moderne (travle) haveejers behov for opbevaring – særligt i vintermånederne – har en service  til opbevaring af frostfølsomme planter.


TEKST: MARIANNE, FOTO: LONE

Ja, du troede måske et kort sekund, at det var opbevaring af den travle haveejer, men jeg mener det virkelig!

Vi er efterhånden rigtigt mange, der har diverse træer og planter fra middelhavsegnene og de tropiske egne af verden. Og som bor i velisolerede huse, der bare ikke har et køligt gæsteværelse eller kælderrum.

Jeg nævner i flæng: Citrus, dvs. citron, appelsin og alle de afarter indenfor den gruppe, oliven, laurbær, alle salvierne, rosmarin, plumbargo, chili, agave. Ja, og så er der alle de der knolde, der også er samlet til hobe; oxalis, gladiolus, georginer, agapanthus.

Det er så småt på vej, det med plantehotellerne, for efterspørgslen stiger år for år, og jeg er stensikker på at det i de næste par år vil blive en meget eftertragtet ydelse. Flere steder på Sjælland var der meldt fuldt booket og udsolgt allerede midt i august.

Og det er jo (endnu) ikke os alle, der har fået lavet den udestue eller hyggelige orangeri. Og så er der det med CO2-samvittigheden og det med at orke at bobleplastisolere drivhuset – hvis vi altså har et.

Hvad gør du så, hvis du skal klare den selv?

  • Nævner det igen og igen for din planteskole og dit havecenter.
  • Læser artiklen vinteropbevaring af frostfølsomme træer samt opbevaring af dahlia og andre frostfølsomme løg og knolde.
  • Allierer dig med en veninde eller andre (måske i din havekreds) med en god, frostfri opbevaring med lys i. Hvis hun altså har lidt plads til overs.

Er der nogen af jer, der har erfaringer med brug af plantehoteller, så hører vi rigtigt gerne fra jer!