lørdag den 6. oktober 2012

BYT EN PLANTE

PLANTEBYTTERI

Plantebytte får verden til at vokse, og din beholdning af favoritplanter i bedene gør det samme.

Und dig selv den glæde!

TEKST & FOTO: MARIANNE


Flower Power findes! Besøger du en have og går en tur med ejeren, sker det:

Du hører om, at den dér, den er fra min veninde, og den dér, den overtog jeg fra min onkels nabo. Og dén ja - ahhhh, den har været i familiens eje i over 50 år. Vil du have en aflægger?

Og det vil man jo gerne. Og så kører det.

Nogle mennesker har nærmest gjort det til en hobby. De bytter hen over plankeværket eller "ses" på Facebook i diverse byttegrupper. Andre (eller de samme) "mødes" i blogland - og nogle gange "IRL" (læs: I levende live) og sender frø og planter på kryds og tværs af landet. Bider negle for om tingene nu har overlevet. Drøfter Post Danmarks nye "Modtagerflex". Glædes over at så og prikle og tilplante bedene med de dejligste planter - byttede eller hjemmelavede. Med frø fra Blomster Bine, Lise Lotte eller Fru Høneballe på Samsø.

Man er næsten i familie! Og man bliver rigere og rigere - kan jo tage frø af de nye allerede den følgende sommer. Sender videre til andre. Glædes inderligt over at glæde andre. Det er STOR-artet! Verden bliver større og større, og det gør pladsen i hjertet også.

Post Danmark har også opdaget det. I hvert fald på min villavej, hvor jeg er så heldig, at jeg for det meste bare kan lade min dør stå åben (eller garagedøren ulåst), og så ligger der en pakke fra afsender. Det er ret fedt,  for en weekend på posthusets pakkeafdeling er nogle gange hård kost for en nyopgravet staude - især hvis det er en baby, der er på "udenlandsrejse". Ellers kan du bestille "Modtagerflex" på dit posthus. Sæt klistermærket på din entre-dør og ikke på postkassen, for elelrs er der udbudne gæster, der kan føle sig fristet til at komme luskende.

Og når du modtager sådan en pakke, med et lille sødt postkort vedlagt, med lidt ekstra frø (som ikke stod på byttelisten), og derfor enten er en vild og glædelig overraskelse eller også god kommende "byttekapital", så føles det næsten bedre end selve juleaften! Gang på gang har jeg med boblende hjerte og sitrende fingre stået og stirret på de små poser med planter i kortklippede frisurer og undret mig. Utroligt, hvor glad man kan blive for sådanne undseelige duske.

Måske sender du til nogen, der intet har at bytte med - og som insisterer på at ville betale for portoen. Eller modtager fra nogen, uden at have noget lige pt. at bytte med. Og gider du ikke det der med en frankeret returkuvert eller at sætte ind på en konto, kan du bare bruge mobilporto, hvor man skriver en kode. Nemt og ... moderne.


Du kan også potte det, du ikke selv lige kan finde plads til i dine bede og så tage til byttedage. Det foregår som regel forår og efterår.  Forår, fordi det er dér dillen og plantetrangen er på sit højeste. Efterår, fordi det er dér, de garvede haveejere og planteelskere flytter deres planter. Det har de jo i bund og grund bedst af. Både folk og flora.

Haveselskabet har naturligvis sine lokale arrangementer, men du kan også slå dig sammen med dit lokale bibliotek eller lave små "klubber" sammen med Agenda 21-gruppen. Sådanne plantebyttedage er det rene guld.

Man bytter, javel ja. Og snakker så man er ør i bærret af lykke og nye informationer om beskæring, vækst og lysforhold de næste dage. Og forærer væk til dem, der kommer forbi uden byttegods, for det er da bedre at gøre andre hooked, end at tage de samme planter med hjem igen!

Og man kommer af én eller anden grund (hvordan det lader sig gøre, må stå hen i det uvisse) ALTID hjem med langt mere (og altid mere spændende), end det man havde med sig. Verden vokser igen.

Hvis du føler dig fristet til at deltage i Flower Power-bytte-dillen, så læs senere i HAVEFOLKET om, hvordan du sender planter bedst. Og om høst og tørring af frø.  Og om staudebørnehaver.

34 kommentarer:

 1. Ja det er såååå dejligt at bytte og dele med andre - hold op hvor kan man få mange spændende ting på denne måde. Det er helt fantastisk :)

  Elsker FB og bloglandia hvor vi deler og nyder godt af hinandens frø.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der var mange planter, jeg aldrig ville have ejet, hvis ikke for alt det her bytteri. Man bliver jo bidt af det! ;)

   Slet
 2. Ja plante bytte og arve planter er rigtig haveguf for havenørder og det er lige så dejligt og give som at modtage.
  mange hilsner fra Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig det, der er, Helle!

   Slet
 3. Det er en SKØN hobby at bytte og dermed berige sin have for ingen eller ganske få penge.

  Men så kan man jo spørge, om det ikke går ud over plantecentre, planteskoler og andre, som lever af at sælge planter. Jeg tror det næppe - jeg tror, at vores plante- og frøbytterier er med til at skærpe opmærksomheden på, at vi gerne vil supplere vore bede med spændende planter, som vi ikke kan bytte os til. Og dermed mere salg til planteforhandlere. Mon jeg har ret!

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, jeg troede også jeg ville blive mere påholdende med at købe på planteskole, i web-butikker, på markeder og den slags. Men der er sket det modsatte. Mer´ vil have mer´:)

   Slet
  2. Der er jo ikke mange rigtige planteskoler tilbage, og plantecentrene kører de fleste steder med det samme standardsortiment - som naboplantecentret og år efter år. De planter og frø, man bytter, er som regel mere specielle, og dermed går der ikke nogen handel forbi centrenes næser. Derudover tror jeg, at hele denne havebegejstring, der bobler i i blogland, på FB etc. bare er med til at få endnu flere til at blive smittet af havebacillen og se lyset.

   Slet
  3. Der er jo ikke mange rigtige planteskoler tilbage, og plantecentrene kører de fleste steder med det samme standardsortiment - som naboplantecentret og år efter år. De planter og frø, man bytter, er som regel mere specielle, og dermed går der ikke nogen handel forbi centrenes næser. Derudover tror jeg, at hele denne havebegejstring, der bobler i i blogland, på FB etc. bare er med til at få endnu flere til at blive smittet af havebacillen og se lyset.

   Slet
  4. Der er jo ikke mange rigtige planteskoler tilbage, og plantecentrene kører de fleste steder med det samme standardsortiment - som naboplantecentret og år efter år. De planter og frø, man bytter, er som regel mere specielle, og dermed går der ikke nogen handel forbi centrenes næser. Derudover tror jeg, at hele denne havebegejstring, der bobler i i blogland, på FB etc. bare er med til at få endnu flere til at blive smittet af havebacillen og se lyset.

   Slet
  5. Jeg er helt enig, Achillea! Helt og aldeles. At vi bytter og sår selv, får os ikke til at købe mindre, tvært i mod! OG nu er det jo også blevet hipt at dyrke vertikalt (i højden). Så får vi lidt mere plads til alt det, vi gerne vil have!

   (Gad vide om Blogger driller i aften, siden din besked er opslået 3 gange? )

   Slet
 4. Mere salg til planteforhandlere selvom vi bytter - det tror jeg Susanne har helt ret i, men jeg må indrømme, at jeg køber mindre og mindre på planteskolen og mere på nettet. Jeg bliver ofte så skuffet over udvalget og leder ofte netop efter noget helt bestemt. Det er nettet jo helt perfekt til.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi må næsten håbe planteskolerne læser med over skulderen her. :) For jeg synes faktisk at de har en del at komme efter. Både mht. service, sortiment og udbud.

   Mange planteskoler er søde til at tage ting hjem, men leder man efter noget bestemt, så er det jo meget nemmere at klikke en plante over i indkøbskurven.

   Slet
 5. Godt indlæg Marianne, det er jo lige sådan, vi har det.
  Jeg køber også mere på nettet end i diverse planteskoler, for det er meget dyrere at købe stauder i planteskolerne. Rhodoer og træer og buske køber jeg på specialplanteskoler.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, er det ikke. :)

   Også jeg. Mest roser, ved du nok! Der kommer "klikfingeren" rigtigt i brug. :)

   Slet
  2. Plantebytte har været in i mange år, jeg har selv byttet planter de sidste 15 år, det er både ude og indeplanter, det har vi gjort via div, haveforum, vi bytter også frø i stor stil.

   Slet
  3. Hej Anonym

   Ja, er det ikke bare herligt. Tror nu faktisk det er noget havefolk har gjort de sidste par 1000 år. På den måde har planterne spredt sig ud over verden.

   Så vi er med i en laaaang og pragtfuld tradition. Måske er det i virkeligheden dét, der skaber SAMMENHÆNGSKRAFT? ;)

   Om ikke andet en stor fællesskabsfølelse!

   Slet
 6. Dejligt indlæg. Og hvor er det en skøn verden og komme med ind. En verden hvor det bare at glæde andre er i højsæde. Modtage frø og planter fra alle jeg søde haveglæde mennesker. Her er postmanden også begyndt og få sådan et sært smil/grin på når han aflevere noget til mig. Den ene post er sågar begyndt og fortælle historier fra sin egen have og give gode råd :)

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan man da kalde plante-bytte-dille-smitte, når Posten deltager ! :D

   Slet
 7. jeg vil først prøve om dette lykkes at komme igennem
  Gunvor

  SvarSlet
 8. juhu jeg kom igennem.
  Først ,, flot ide I har fået med dette magasin. I er lige blevet lagt ind under favoritter, så er det blevet nemmere at finde. Men det der med at blive fast læser vil ikke fungere øv,.
  Diverse artikler tyder på det er ægte havenørder med "lommen" fuld af fif og firnurligheder der skriver, jeg glæder til forsættelserne.
  havehilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt, at det lykkedes :-)

   Og 1000 tak for de pæne ord Gunvor.

   For at blive fast læser kræver det, at man har en google-konto (eller en af følgende andre: Twitter, Yahoo og vist også OpenID, Netlog og AIM). Jeg ved ikke, om du har sådan en, men det kunne være forklaringen på, at du har problemer med at blive fast læser.

   Hvis du ikke har en google-konto (eller en af de andre), kan du hurtigt oprette en - jeg tror faktisk automatisk, man får tilbuddet om at oprette en konto, hvis man klikker på at blive fast læser, uden at have en konto.

   Hvis det ikke er det, der er problemet, er jeg bange for, at jeg ikke rigtig har noget bud på, hvordan du løser det, men jeg håber, det lykkes for dig at få det til at virke.

   De bedste havehilsner
   Signe

   Slet
  2. Tak for rådene. Jeg har netop ikke nogen af de omtalte konto, og jeg er absolut ingen ørn til computerhalløj, så det får være. Hidtil har jeg da kunnet komme ind på de fleste haveblog, omend det er som "kratlusker" hos de fleste.
   Nu vil jeg nyde geogine/dahlia artiklerne

   havehilsner Gunvor

   Slet
  3. Må lige blande mig lidt :)
   Du kan nemt oprette en google konto - en google mail. Skriv www.google.dk og kig efter mail øverst også kan du oprette en google mail konto.
   Du behøver jo ikke bruge e mail kontoen til hverdag, hvis du allerede har en anden e mail adresse. Men du kan bruge den på div. blogs :)
   Som Signe skriver - det er rimelig nemt at oprette en email konto.

   Mvh Sandra

   Slet
  4. Ja det må du da i hvertfald! :) 1000 tak, Sandra! Vi overvejer i øvrigt at lave en FAQ/opskrift.

   Slet
 9. Super dejlig indlæg Marianne, det er helt vildt så rig jeg er blevet på blomster og frø ved og være med på diverse grupper på FB.
  Jeg har haft et rigtig godt tomat-år, nok det bedste nogensinde, tro jeg har høstet omkring 20 kg tomater og de har alle stået på friland op af en sydmur.
  Imorgen skal jeg prøve og lave syltede grønne tomater, de står allerede i eddikelage. Jeg kan huske at jeg fik disse som barn hos min mormor, håber mine bliver ligeså gode som hendes var :-)
  Hygge hilsen fra Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle, dejligt at ses her også! Hold da helt op et tomatgilde! Ja, det er morsomt, som man kan huske smag og lugt fra sin barndom. Og længes.....

   Slet
 10. Ja, der ramte du lige hovedet på sømmet! Jeg går også rundt på en sådan lidt svævende måde, når jeg har fået besøg af Postmand Per (hedder de alle her). Hvor har jeg fået mange dejlige planter fra søde have-bloggere! Men som du skriver, det ene udelukker bestemt ikke det andet, og med det andet mener jeg Netkøb og planteskoler.
  Forleden kom John (gemal) gående med en postpakke op af trappen. »Neeeej, er der nu post til mig igen« sagde jeg. Men tænk det var ikke til mig. Det var til John, som også synes han skulle have noget sendt til sig selv!! HA HA ja nu er der gået helt konkurrence i den herhjemme!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tror faktisk vi er en god støtte til PD, med alle de pakker der rejser land og rige rundt! OG så kan jeg høre det smitter! :) Ja, ja, glæden ved pakker - det har INGEN alder. Glææææder mig næsten mere nu, end da jeg var barn. Ha ha. Mon det bliver sådan ved? I en stigende kurve?

   Slet
 11. Lige præcis, Marianne - det er sådan det er.
  Den eneste ulempe ved plantebytte og byttecentraler, er hvis man skal have noget at bytte med, men her i blog verdenen oplever jeg også meget ofte at planter sendes efter devisen "jeg deler gerne med dig og måske får du mulighed for at gøre gengæld en anden gang" - og det er fantastisk dejligt.
  Tak for et dejligt indlæg:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen sådan er det også på Facebook. Det er ligesom om det hele indgår i "Den store plante-bytte-karma". Ja undskyld, hvis det bliver lidt "langhåret" eller lyder frelst, men det er utroligt som gavmildheden råder blandt havefolket.

   Jeg har selv oplevet ikke at have alverden at bytte med og så få og få og få.

   Og omvendt bare et år efter: Jeg sender eller forærer ekstra til dem, der ikke har. Og fortæller udtrykkeligt, at jeg ikke venter noget igen. Og så husker de det alligevel. Det er overraskelser, som pludselig er ekstra-ekstra oveni.

   Her til formiddag så jeg én på Facebook, der skrev hvor glad hun var for et bytte (med en anden). Og tænk, jeg sad og blev så varm om hjertet.

   Slet
 12. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 13. Hej alle sammen....Jeg ved ikke lige om dette er forumet til det, men har prøvet et par andre steder uden held :-)
  Jeg søger div. afgrøder og frø….( Så som Blomster ( Gerne spislige ) krydderurter - bærbuske og hvad man ellers har i en køkkenhave og drivhus)stiklinger, rodstykker, af løbere og frø….. til min ny op startet køkkenhave og brugt drivhus…!! Vær sød at hjælpe mig, da pengene ikke rækker til at kører på planteskolen. Og da jeg er rimlig ny startet i havebrug har jeg ikke noget at bytte med desværre, men bytter utrolig gerne senere.....!! Jeg betaler meget gerne portoen, hvis jeg bor for langt ved til at komme og hente det..... Tusinde tak alle sammen

  SvarSlet
 14. Hej Hr. eller fru? Øhlers. Jeg forstår så godt dit dilemma og har stået i det samme for to tre år siden. Det sjove er, at når man så har mange planter, så bliver behovet for at købe ikke mindre, tværtimod. Taler af erfaring! Under forudsætning - selvfølgelig af - at man har pengene til det.

  MEN: På blot et på kan du sagtens oparbejde en hel del byttekapital, så bare klø på. Strategien er følgende: Meld dig ind i nogle af frø- og plantebyttegrupperne på Facebook. Dér skal du i søgelinjen skrive: Plante Bytte Centralen eller Blomster kan formeres * byttegruppe. Gå ind under "filer" så ser du de lange og mange lister der tilbyder bytte af frø og flere steder er der også nogle, der foræerer bort formedest portoen, som jo ikke bliver dyr, fordi frø ikke vejer alverden.

  Du kan også tage fat i "Frønørden", som laver Frø-lykkeposer til daginstitutioner, jeg er sikker på at han vil hjælpe! http://lykkepose.blogspot.dk/2013/04/300-lykkeposer.html

  God fornøjelse med det!

  SvarSlet
 15. Tusinde tak for jeres hurtige response, og det vil jeg helt sikkert gøre :-) Rigtig dejlig weekend .....Herlig hilsen Gitte

  SvarSlet

ANNONCE