tirsdag den 2. oktober 2012

DE UMODNE GRØNNE TOMATER

I DRIVHUSET

Det har altså ikke været tomatår i år. Mange står med umodne tomater og er i tvivl om, hvad de kan bruges til. Lad være med at smide dem ud. Vi har flere bud! 

TEKST & FOTO: MARIANNE


Som udgangspunkt kan du sagtens rydde bedet eller krukkerne i drivhus og på terrasse og så hænge tomatklaserne op med stilk på.

Hæng evt. en moden banan eller nogle af de modne æbler fra græsplænen op i nærheden. Derved bliver der udskilt ethylén, der modner tomaterne. De kan enten eftermodnes inde et lunt sted (men ikke nødvendigvis lyst), eller i drivhuset.

Synes du ikke, de modner - eller hvis du vil prøve noget nyt - så gør som amerikanerne. De er nemlig vilde med stegte grønne tomater.

Skal det være mere på den danske måde, hvor vi sylter alt det, vi ikke lige ved, hvad vi ellers skal gøre ved, så er der en opskrift her.

25 kommentarer:

 1. Hej!Herligt med denne nye blog.
  Tak for den nye opskrift på syltede grønne tomater. Nu med vanilje og kanel. Den må jeg prøve.

  Jeg har en anden opskrift jeg plejer at bruge:
  1 kg grønne tomater
  750 g rørsukker der smeltes i gryden
  1,5 dl eddike (kun)
  Tomaterne gives et opkog i lagen og hældes på atamonskyllede glas. Smager skønt til kødretter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, dejligt lige at få en lille ekstramulighed for at lave himmerigsmundfulde!

   Tak, Ingrid!

   Slet
 2. Den med tomater med vanilje fik jeg foræret i sommer af nogle venner og det er simpelthen himmerigs mundfulde skal jeg hilse og sige

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, Annette! Man får helt lyst til aftensmad "uden for nummer". :)

   Slet
 3. Jeg elsker simpelthen tomater og skal have mindst én om dagen året rundt:)) I år er det blevet til lækre henkogte tomater og hjemmelavet ketchup, men det kunne være jeg skulle prøve en af dine opskrifter.
  Jeg har været heldig og haft det bedste tomatår i mange mange år og jeg tror at det skyldes at jeg har lagt dyrkningsmetoden om og er gået væk fra kapillærkasserne igen og at jeg nedgravede tomatplanterne fra sidste år som jeg også har beskrevet på bloggen for nylig. Næste år vil vise om metoden holder for jeg har netop gravet årets planter ned.
  En måde jeg har lært at modne grønne tomater på er at pakke hver enkelt tomat ind i et stykke avispapir, lægge dem i en kasse og stille kassen køligt f.eks. i et skur.

  SvarSlet
 4. JA, Lisbeth, idéen med at bruge selve drivhusjorden er i dén grad noget, jeg tror mange vil have glæde af. De skal faktisk ikke have SÅ meget vand som man går og tror. OG får de blot en ORDENTLIG pøs (eller man har vandingsanlæg/siveslange), så "lærer" de at sender rødderne dybt efter vand.

  Sådan som du pakker dine tomater ind, minder jo om æbleopbevaring. - Ja, og det gør din daglige indtagelse og nydelse jo også. En tomat om dagen holder ..... surmulen for døren.

  Mon ikke det er sådan? ;)

  SvarSlet
 5. Dejligt med det råd - jeg har også en masse grønne tomater.
  Mon der er nogen her der kan hjælpe mig med det spørgsmål omkring figner som jeg stiller her... Eller nærmere to spørgsmål:http://www.tinadalboge.dk/udendors-ideer/gronne-fingre-pa-livets-gronne-gren

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina

   Ja, det tror jeg faktisk jeg har, selvom det her er et indlæg om grønne tomater. Jeg ikke er nogen ørn til figner, men jeg har selv en figen stående op af en varm vestvendt mur, som er frosset tilbage de sidste to hårde vintre og alligevel er kommet igen. Men UDEN frugter på.

   Jeg har hørt, at Figner vokser med rødderne trangt i de Italienske og Spanske stenede bjerge, så hvis man "piner" dem lidt - dvs. planter dem i en relativt lille krukke eller i en gammel tromle fra en vaskemaskine (der er også huller i) og nedsænker den i jorden, så det er til at holde ud at se på, så skulle den blive klar over, at den skal gøre noget for sin overlevelse. Og (derfor) give frugter.

   Nu er det jo et tomat-indlæg det her. Så det var umiddelbart lige et "kort" svar.

   Slet
  2. Mange tak for svaret. Også selvom det handler om tomater ;)

   Slet
 6. Ingrids opskrift ligner min :). Det er noget der smager fantastisk. Specielt til vinterens gryderetter med ris er syltede grønne tomater, som jeg første gang smagte hos svigermor et gigantisk hit.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og så hos svigermor oven i købet! :) Lyder dejligt. Sådan én svigermor vil jeg også være.

   Slet
 7. Hej, det är mitt första besök hos er, jätte fin blogg med mycket rolig läsing och fina bilder, lägger mig som följare och återkommer gärna!
  Välkommen att titta in hos mig.
  Ha en fin vecka.
  Lotta

  SvarSlet
  Svar
  1. Hey Lotta. Hvor dejligt at få dit besøg! Du skal altid være velkommen! OG vi titter ind hos så mange bloggere, vi overhovedet kan (nå). Ikke at vi hver gang får "sagt hej", men vi læser med. :)

   Slet
 8. Förr brukade jag koka marmelad av gröna tomater, men läste att de innehåller giftet solanin precis som andra potatissläktingar - mer eller mindre förstås. Att gröna potatisar är giftiga är ju välkänt. En giftig släkting är besksötan, se mer på min blogg gladigront.se

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Monica og velkommen her til.

   Ja, det er velkendt at grønne kartofler (potatis) er giftige. OG at begge hører til Solanum. Men jeg har aldrig hørt om, at grønne tomater ikke skulle kunne spises i tilberedt tilstand. Det er jo nærmest en nationalret flere steder i USA.

   Man må IKKE spise dem rå! Desuden skal man jo også holde sig fra bladene.

   Slet
 9. Jeg ligger de grónne tomater i solen i vindueskarmen , der modner de lidt efter lidt .
  A. Bonaerensis

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære A
   JA, det går også for det meste godt, men nogle gange bliver de "runkne" ,dvs. får rynker i "huden".

   Slet
 10. Tack för tipsen! De hade jag verkligen brug för! Står med en massa, massa gröna tomater :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er det bare om at komme i gang :-)

   Slet
 11. 1000-tak til jer alle for en ny dejlig haveblog med format!!

  bedst
  Kjeld Slot

  SvarSlet
  Svar
  1. ...Og tusinde tak for ordene Kjeld.

   Slet
 12. Jeg vil også bidrage med en FANTASTISK opskrift på grønt tomatsyltetøj, som jeg laver hvert af af de umodne tomater:

  1 kg små grønne tomater
  750 g sukker
  ½ citron (økologisk)

  Tomaterne skylles, tørres af og skæres i tynde skiver, og alle stilkender skæres væk. Kom tomatskiverne i en skål sammen med sukkeret og lad dem trække tildækket i 24 timer. Rør rundt i dem fra tid til anden. Når tomaterne er klar, hældes de til afdrypning. Den væde, der drypper fra, skal endelig gemmes.

  Hak den uskrællede citron fint og kom den i en gryde sammen med den afdryppede tomatsaft. Varm blandingen op til sukkeret begynder at danne blærer. Kom så de afdryppede tomater i og lad dem koge i 2-3 timer, til de er helt møre. Ryst gryden mange gange i løbet af kogetiden, men rør helst ikke i tomaterne. Kom evt. holdbarhedsmiddel i syltetøjet og fyld det i rengjorte, atamonskyllede glas, som lukkes med det samme.

  Velbekomme :)

  SvarSlet
  Svar
  1. og så ovenpå et stykke med ost.
   Lækker og simpel opskrift. Tak for det.

   Slet
 13. Hej Marianne og alle I andre. Sikke en superblog I har lavet.
  Jeg vil gerne komme med et par kommentarer til grønne tomater. Har læst et sted, at man slet ikke behøver alt besværet (som anonym også skriver) med at pakke ud og ind i papir. Bare lad dem ligge i en kurv på køkkenbordet. Jeg har mine, dels på køkkenbordet og dels i et mørkt skab. Fra skabet henter jeg så med mellemrum dem som er blevet modne.
  Man kan også bage kage med grønne tomater. Har ikke prøvet det endnu, men gør det sikkert en dag. Der er masser af opskrifter på nettet.

  SvarSlet
 14. Det var nogle gode pointer, Merete, som jo så hermed er videregivet! Ved jo at du har stor erfaring med køkkenhaven.

  Jeg synes selv de har en tendens til at blive runkne i huden, men det ere måske fordi vi har det ret varmt i køkkenet. Det med "mørkekammeret" lyder super.

  Og tomater i bagværk? Det lyder altså ikke dumt! Tomaten er jo faktisk en frugt, ik`? Glæder mig til at høre om det, når du får eksperimenteret. :)

  SvarSlet

ANNONCE