torsdag den 11. oktober 2012

STORMHAT - EN GIFTIG SKØNHED

stormhatPLANTEPORTRÆT

Stormhatten er fantastisk smuk, når den står i halvskyggen og lyser op med sine blå blomster i sensommeren og efteråret, men den hører også til blandt de allergiftigste. 

TEKST & FOTO: SIGNE


stormhat
Hvis man har mindre børn eller hund, skal man være yderst varsom med at plante stormhat i haven. Man bør i hvert fald sikre sig, at den ikke står et sted, hvor de færdes, for den er hvinende giftig.

Hvis man indtager blot få gram af planten er den dødelig, og der findes ikke nogen modgift.

Men den er også fantastisk smuk, så mange vil gerne kunne nyde synet af den i haven, og hvis du slet ikke mener, du kan undvære den, så sørg for at tage dine forholdsregler.

Stil den så utilgængeligt som muligt for dyr og mennesker, brug handsker eller vask straks hænder, hvis du har rørt ved den uden handsker på.

Der findes forskellige sorter, der varierer i højden fra 1 til 2 meter. De mest almindelige er de blå og blålilla, men de kan også fås i bl.a. hvid og rosa.

Stormhat går også under navnet Venusvogn.

stormhat

7 kommentarer:

 1. Smuk, smuk plante - utrolig spændende "magasin" I udgiver her. Perfekt for en "nybegynder" mht. have.
  Det er bare ligesom om, at behovene stiger og stiger:))

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor dejligt - hvis vi kan give bare lidt mere lyst til have for "nybegyndere", er det det hele værd :-)

   Slet
 2. Den blå farve er uforlignelig!

  Jeg har imidlertid dyb respekt for giftige planter. Er selv en gang blevet virkelig dårlig af at køre 30 km med en bulmeurt i bagruden. Da den rød ud af vinduet, og jeg fik lidt frisk luft, fik jeg det straks bedre.

  SvarSlet
 3. Til trods for jeg er skrækkeligt utålmodig af have-sind, så står stormhatten på listen over ”Det der må komme til, når børnene er blevet større”. Smukke og lette planter er de, giver en god højde til bedene og i mine øjne mere naturlige i sin form, vækst og krav end eksempelvis riddersporerne, som de jo let kan tage pladsen fra.
  Så med tiden skal stauden flytte ind, men først når jeg ikke længere behøver rende rundt med bankende hjerte af frygt for indtagelse (og samtidigt fortrænge dengang jeg som barn lavede utallige små askepot-vogne ud af blomsterhovederne...vel at mærke uden at ane spor til hvad jeg legede med...).

  Men smuk er den – med et farligt twist, hvilket giver den en dragende, dramatisk aura...

  Mange hilsner fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er ikke sådan at spøge med, så jeg kan sørme godt forstå, at du venter (omend utålmodigt) til børnene er blevet større - man ville jo aldrig kunne tilgive sig selv, hvis der skete noget.
   Selvom jeg ikke har mindre børn, så har jeg sat mine stormhat i et indhak ved huset, hvor man ikke kommer i berøring med dem - bare for en sikkerheds skyld.

   Slet
 4. Hej Signe
  Tak for det fine indlæg. Er så glad for jeres blog. Jeg tjekker lige hver dag om der er nyt.

  Det er en smuk blomst og jeg tør ikke anskaffe den til haven. Har 3 hunde. Den ene er en lille ivrig fyr, der går i bedene efter mus og rotter.
  Jeg har selv haft en meget ubehagelig oplevelse med nogle blomsterfrø. Sad en aften og såede små potter til og en times tid senere blev jeg utilpas og fik voldsom kløe og smerter, der udgik fra den håndflade, som jeg havde hold frøene i. Blev dårligere om natten og slog så planten op og fandt på en amerikansk hjemmeside, at alt fra den plante var toksisk. Det fik mig til at være forsigtig fremover og jeg undrer mig også over, at frøposer ikke skal forsynes med en advarsel. Når man tænker på, hvor farlige de kan være og man skal ikke glemme, at al medicin oprindeligt kommer fra naturen. Der kunne godt stå, at man skulle bruge handsker, eller redskab og vaske hænderne grundigt eller noget i den stil.

  Hilsen
  Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de søde ord Rose
   Ja, man skal have respekt for de giftige planter. Og jeg vil give dig ret i, at man burde gøre opmærksom på det på frøposerne, så man kan tage sine forholdsregler. Det lyder da som en ret ubehagelig oplevelse, du der har haft.

   Slet

ANNONCE