fredag den 12. oktober 2012

EVENTYR HAVER

PORTRÆT

Hvad skal der til for at skabe magisk stemning i en have? Det har Annette Lund Andersen og hendes mand et bud på med deres firma Eventyr Haver. Månedens konkurrence byder på to bier i kobber og en rosenkonsultation til den heldige vinder.

TEKST: MARIANNE
FOTO: EVENTYR HAVER & KARINAAnnette og Torsten Lund Andersen ville skabe en have med ro, skønhed og sanselighed omkring sig. Derfor gik de for ca. 5 år siden i gang med at omdanne deres egen have lidt nord for Aalborg til en ... eventyrhave. 

De gravede og gravede, og da de på et tidspunkt stod og manglede noget, der kunne skabe en magisk stemning og lys rundt omkring i deres skønne bede i haven, kunne de ikke finde noget, der kunne give dem det, de ønskede sig. Så måtte Annette selv i gang, og hun designede en lampe, der kunne sende changerende blødt, gyldent lys rundt i en kuppel.

Da hun et år efter så faldt pladask for en engelsk kunstners vandfontæne, der bestod af et kobbertræ med rislende vand ned over, var grunden lagt til deres firma. Nu er de eneforhandlere af hans unika, og deres sortiment omfatter, foruden vandkar, også rosenstativer, små kobberguldsmede og -bier til bede og krukker samt dekorative toppe til havehegnets stolper.

Når man spørger Annette, hvorfor det lige blev kobber, fortæller hun at jern forgår og kobber består. På den måde har man investeret i noget, der patinerer langsomt, bliver smukkere og smukkere med årene og som kan gå i arv til familien, hvis det er det, man ønsker. Mange mennesker har allerede opdaget haven som "det nye samtalekøkken", og bruger flere og flere penge på den, fortæller Annette.

Men det er sjovt nok mest planter de køber, supplerer hun og regner med, at det er et spørgsmål om tid, inden det går rigtigt op for folk at havens indretning, pynt og interiør netop er med til at skabe det magiske og sanselige.

"Sidder du ved siden af et springvand med rislende lyde, mens fuglene flyver omkring dig og drikker fra det, giver det dig en helt unik ro", siger hun. "Og også insekterne - de levende altså - er vilde med det."

På samme måde er ro nøgleordet, når det gælder havens planter. Det er ingen hemmelighed at Annette har en stor passion for roser. Og selv om hun har mange slags roser, har hun også valgt at have mange af samme slags. Netop for at øjet kan finde hvile og nyde.
Og det gør hun også meget gerne ind i mellem sammen med Torsten, selv om de hele tiden har gang i et eller andet. De valfarter nemlig land og rige rundt til messer og udstillinger, og hvis du vil se nogle af deres produkter, blandt andet nogle af de smukke vandfontænetræer, kan du nå at se dem - inden efterårsferien slutter - på Egeskov slot, hvor de er udstillede.

Et af hendes allernyeste projekter er at arbejde med farverne rosa, pink, gul  og orange. Der findes mange roser, der changerer i netop disse farver og på den måde "taler de sammen" i bedet og inviterer øjet til at gå på opdagelse. Hvis det bliver alt for meget tone i tone, begynder Annette simpelthen at kede sig. Således har hendes bed på terrassen netop bl.a. både Evelyn, Pat Austin, Charles Austin, Gertrud Jekyll, Abraham Derby, Heather Austin, Jubilee Celebration og Golden Celebration.


Deres have er desuden åben for besøg, og her kan man gå rundt og nyde og lade sig inspirere af gode indretningsidéer. De har bl.a. nedgravet en faskine og installeret et sindrigt skjult rørsystem (en "aquadukt")i en pergola-gang, eller "skovstien", som hun kalder den, sådan at de udnytter vandmængderne ovenfra på fineste manér. Sidste nye bæredygtige hit i de danske haver!

Annette har også en e-bog lige på trapperne om nogle dejlige, engelske haver og til sommer er hun klar med et kursus i rosenokulation med instruktive videoer til. Hun har ikke planer om at sælge roser selv, men vil udnytte sit naturlige talent for at inspirere og rådgive.
Som du kan læse på vores side om månedens konkurrence udlodder en præmie netop fra Eventyr Haver: Det er 2 kobber-bier og en halv times skype-konsultation om roser.

Du kan i øvrigt chatte med Annette og se flere billeder på Eventyr Haver på Facebook.
Video-klip fra TV 2 Nord om Annette og Torstens dejlige have og sortiment er her:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE