tirsdag den 9. oktober 2012

GLÆDENS DRUER

OPSKRIFTER

Hvis du har vindruer i drivhus eller op ad en lun sydmur, er der grænser for, hvor mange klaser du kan nå at nyde, når først de er begyndt at bære. Og gemmes kan de jo ikke. Her kommer en vanedannende opskrift.

TEKST & FOTO: LENE

Vi er så glade for vores vindruer. Da vi flyttede ind i vores nuværende hus, købte vi ret hurtigt et brugt drivhus – et lille ét på godt og vel 6 m2, og det første vi gjorde, var at plante den blå vindrue ”Schuyler”.


Vi plantede den udenfor drivhuset og førte stammen ind via et hul i soklen. Når man gør det på den måde, er man fri for at vande vinen. Vi vandede dog jorden udenfor drivhuset et stykke tid, indtil vi mente at planten havde fået godt fat, og siden har Moder Natur sørget for resten.

Og jeg skal love for at den har fået fat. Den har nu én stor hovedstamme, hvorfra der udgår 2 stammer. Den ene har vi ført opad, hvor den løber under hele taget og fortsætter langs den ene side, og den anden løber langs den anden side. Det er en hel jungle, men en dejlig, spiselig jungle!

Især de sidste 6-7 år har der været rigtig mange druer. De er dog ikke så store, og det skyldes nok at jeg ikke orker at stå med den lille broderesaks og udtynde dem. Druerne har også en del sten, og når den første eufori over de modne druer har lagt sig, bliver der lavet vindruesaft af resten, når de er rigtigt modne og saftspændte.

Sidste år lavede jeg saften i en almindelig gryde, og det kan sagtens lade sig gøre; druerne skylles, ribbes og lægges i en tykbundet gryde med ganske lidt vand og koges ved svag varme. Når druerne er bristet, hældes de til afdrypning gennem et klæde.

I år har jeg købt en saftkoger, og det gør det lidt nemmere; man lægger de skyllede vindruer (du behøver ikke at ribbe dem) i den øverste del, og vand i den nederste. I den midterste gryde opsamles saften, som så løber ud via en slange i siden.

Ved begge metoder er der herefter den samme fremgangsmåde:  

Saften opmåles og kommes i en gryde.

Pr. liter saft skal du bruge
400 gr. sukker
2 tsk. citronsyre
¼ tsk. atamon


Saften koges op med sukker og citronsyre, og til sidst tilsættes atamon.
Herefter hældes saften på skoldede, atamonskyllede flasker og lukkes med det samme. Saften er ret koncentreret og skal fortyndes. Bemærk at den er stærkt vanedannende!

Opskriften på saften har jeg fundet her.

Vi kunne rigtig godt tænke os at høre hvad du bruger dine vindruer til!

6 kommentarer:

 1. Et eller andet sted i mine gemmer har jeg en opskrift på tærte med grønne og blå vindruer. Som så meget andet af det, jeg sakser, får jeg det aldrig lavet, og jeg har heller ingen vindrueplanter. Men nu skal jeg have familieinvasion i weekenden, og så skal det være. Jeg skal forbi Gunnar, som sælger af sit overskud i sin garage, og så skal børnene og jeg i gang.
  Det er jo ikke særlig originalt med sådan en tærte; men den ser særdeles lækker ud på billedet.
  Bon appétit
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  P.S. For mange årtier siden gav hr. Price senior også en opskrift på druer i hvidvinsgelé. Den har jeg til gengæld prøvet, og det smagte fremragende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jytte,
   Det lyder spændende med en tærte med grønne og blå vindruer - den opskrift kunne jeg godt tænke mig at se :)

   Slet
 2. Druerne er også fine til vingele.

  SvarSlet
 3. Druerne er også fine til vingele.

  SvarSlet
 4. Lyder som en fin opskrift. Vi laver noget lignende - men har vindrueranken under vores halvtag og ikke i drivhus, da Schuyler druen mig bekendt er en "frilandsdrue" og således klarer sig fint under åbent himmelstrøg, også i Danmark :-)
  Venlig hilsen Mikal

  SvarSlet
 5. Hej
  Jeg har så mange druer og tænkte at måske kan druesaften fryses og evt. bruges til vinbrygning senere ? Nogen der har erfaring hermed ? vh. Gitte

  SvarSlet

ANNONCE