søndag den 28. oktober 2012

JORDTYPER

TEMA: FIASKOBEDET

Det er langt fra de fleste af os der har en optimal jord. 
Enten er den for leret eller også er den for sandet - og jeg tror også, at de fleste af os har oplevet, at nogle planter ikke trives i den jord vi kan tilbyde dem.  

TEKST & FOTO: KARINA

Der findes mange forskellige jordtyper, men i Danmark har vi oftest sandet eller leret jord og det er dem vi kigger på her. En sandet jord er nem at bearbejde, og det er den jordtype der har det bedste luftskifte. Det skyldes blandt andet at sandet dræner vandet væk. Denne evne kan være til fordel for forskellige planter, mens det for andre er en ulempe, da den både holder dårligt på vand og næringsstoffer.

Anisisop, Løvefod, Prydgræs/ukendt art, Iris, Hosta, Mandstro og Bregner. 
Den lerede jord er meget kompakt og indholder en masse små porer. Den er god til at holde på både vand og næring, men er også dårlig til at lede vandet bort, hvilket kan være en ulempe. Desværre er evnen til at holde på vand også grunden til at jorden er tung og svær at bearbejde.


Sand eller ler? 
Og hvilke stauder hvor ? 
Til venstre ser du en lille liste over nogle af de mest gængse og hvor de trives bedst.  

Om man har sand eller ler er faktisk ikke så svært at finde ud af. Hvor dumt dette end måtte lyde, så handler det jo blot om at "stikke en finger i jorden".
Man kan mærke det så snart man har det i hænderne; hvis krummen er meget porøs, så tyder noget på at man har jord til den sandede side. Klemmer du jorden sammen i din hånd og bliver den derimod til en fast klump, ja så har du leret jord.

Man kan også vælge at få foretaget en jordbundsundersøgelse, som giver et helt nøjagtigt svar sammen med jordens PH-værdi.

2 kommentarer:

 1. Godt indlæg, tak for det Karina. Jeg har meget blandet jord, nogen steder er det leret og andre steder sandet, men det går jo meget godt alligevel :)synes jeg.

  SvarSlet
 2. Det var så lidt Lisbeth.

  Som en supplerende oplysning så kan man, hvis man har planlagt et bed til næste år, allerede begynde nu.
  Har man leret jord kan man nemlig grave jorden igennem, lade den ligge helt bar vinteren over og lade frosten sprænge lerklumperne.
  Smart ikke?

  SvarSlet

ANNONCE