søndag den 7. oktober 2012

DAHLIA - KNALD PÅ FARVERNE

dahlia, georginerTEMA: DAHLIA

Dahlia frister med smukke former og farver - og så står de lige indtil den første frost. Her er lidt inspiration til anvendelse af planten i haven.

TEKST OG FOTO: SIGNE OG LONE


Dahlia kan indgå i mange forskellige sammenhænge. Her vil vi give eksempler på brug af den farverige dahlia i haven. Måske er der nogle eksempler, der kan give dig lyst til igen eller for første gang at tage planten ind i haven, når der igen skal planlægges til næste års blomstring.

Mon ikke mange kender dahliaens rolle i en køkken-/skærehave i landbohaven. Her står dahliaerne i rækker blandt grøntsager og diverse andre blomster som valmuer, ridderspore og morgenfruer.

dahlia, georginer

Dahliaerne er ofte repræsenteret i en skærehave. Her ses et imponerende eksempel fra den engelske have West Dean Garden, hvor planterne i juni måned er sat ud i buksbom-omkransede bede i den store del af køkkenhaven, der er udlagt som 100% skærehave.

dahlia, georginerDahlia er også meget anvendelige i staudebedet. Herunder en vovet kombination med farverige pæoner og roser.

dahlia, georginer
dahlia, georginer
dahlia, georginerVed brug af planten i staudebedet vil der ofte være en periode, hvor planten syner lidt ensom i bedet, men efterhånden som stauderne udvikler sig hen over sommeren, går det hele ofte op i en højere enhed.
Planten er også fantastisk ved kombinationen af flere forskellige typer af dahlia, idet flere farver og former supplerer hinanden flot i et festfyrværkeri i haven.

dahlia, georginerdahlia, georginer
Dahlia er smukke i krukker og kar. Her i skønne trækar, der er meget velegnede til dahlia.

Der er et kæmpe spænd af farver og former - som man også ser i georginemarken i BoesMen i haven ses oftest de farverige, men samtidig måske mest afdæmpede i formen. Mon ikke der også er én eller to, der passer til dig?

dahlia, georginer


3 kommentarer:

 1. Hej Ja jeg er også en af dem der er helt vild med georginer. Jeg har efterhånden en hel del og gemmer dem fra år til år.
  Jeg har lige set en rigtig god ide som jeg vil afprøve næste år, en georgineflod gennem haven, jeg så det i et have magasin og glæder mig allerede til at lave det selv næste år.
  Jeg læser med glæde jeres nye blog magasin og ser frem til hver indlæg.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det skønt at høre. Det er vi rigtig glade for!
   Og når du næste år får lavet din georgineflod, så må du endelig sende os et par fotos, hvis du har lyst til at dele det med resten af havefolket :-)

   God dag til dig.
   Lone

   Slet
 2. Så vakkert så vakkert. Noe å varme seg på i kalde frostnetter og inspirasjon til neste års georgine planting.) Tusen takk for både denne og hele havefolkbloggen! Den er fantastisk flott.

  Ha det godt!

  SvarSlet

ANNONCE