mandag den 1. oktober 2012

LAD DINE UKRUDTSRØDDER RÅDNE BORT

I HAVEN

Det er godt at luge om efteråret. Ja, det er det sådan set hele året. Så har du investeret i mindre kedeligt havearbejde til senere. Tid til alt det sjove. Men hvad gør du med ukrudtsrødderne? De er jo .... farlige??? Her får du løsningen: Et vandbad!

TEKST & FOTO: MARIANNE

Lugning både om efteråret og i det tidlige forår er en god "investering", så ukrudtet ikke når at vokse sig endnu stærkere i den mellemliggende tid. Men hvad er det nu vi gør med de skadelige ukrudtsrødder??? Ikke på kompostbunken, vel?


NEJ!

Og heller ikke på havegangen, for der skal stærk sol til at tørre ud dér. Det vil også være en rigtig dårlig idé! For når det regner, (og det gør det ofte i dette her land, sjovt nok rigtigt ofte om sommeren) får de væde. Og så kan de ligge og gro videre.

Ikke godt!

Men hvad så?
 • Fyld (eller lad himlen gøre det) en stor spand med vand.
 • Brug den til at smide dine rødder ned i. Både frøbærende ukrudt og ukrudtsrødder rådner i løbet af en måneds tid. 
 • Så er det bare op i komposten med det og ud i bedene med vandet (som gøder let).
Det er da ikke særligt "Hokus Pokus", vel?

18 kommentarer:

 1. Ok, godt tip, har prøvet det lidt ufrivilligt mange gange, efter at have sorteret rodukrudt i en spand og ja, glemt det lidt...så regner det ikk' - og så har vi problemet med at få slaskede rødder i papiraffaldssækken. Det er jeg jo helt fri for fremover så:O)
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, det er bare SÅ ulækkert. Særligt hvis sækken så lige står til næste gang der kommer storskrald eller man skal på genbrugsstationen. Og svupz, så ryger bunden ud - halvt på vej op bagagerummet. Wadr!

   Nå, men nu er løsningen der altså! Husk at lade det stå, så de er HELT døde og rådne. Det lugter lidt (for nogle sarte næser: MEGET), så måske skal spanden hen i et hjørne mod en nabo, som ..... æhhhhhhhhhh, ikke er så tit i haven. ;D

   Slet
 2. Hvor skønt vi klipper mælkebøttehoveder inden de går i frø, plejer at lægge i skraldespanden, men nu vil jeg da bare ha en spand med vand stående i sæsonen
  Hilsen Merete

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, det er bare så smart. Sørg for at hovederne kommer helt ned under vand.

   Ukrudt har nemlig den særeste form for overlevelsesteknik. Jeg har set n.æ.s.t.e.n. helt druknede brændenælder (i brændenælde-gødningsvandet) som lige titter op for at trække luft, og som så vokser videre.

   Slet
 3. Smart, det har jeg aldrig hørt om før, det må prøves. Tillykke med det fine magasin.

  SvarSlet
  Svar
  1. JA tak, Sussi! JA, ikke! Og det fede er, at det oven i købet gøder let! Det knap så fede er si-processen.... MEN det skal bare overstås. :D

   Slet
 4. Kære piger fra Havefolket.
  Super tip. - og herligt, at I har slået jer sammen om denne blog. Jeg følger jer nu som medlem. Ej, hvor bliver jeg bare klogere... :-)
  Hilsen Pia (fra Ønslev på Falster)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia - tak fordi du har valgt at følge HAVEFOLKET. Det er jo på en måde os alle sammen. Så giv endelig dit besyv med, hvis der er noget, du synes mangler en vinkel eller en kommentar. :)

   Glæder os til at ses!

   Slet
 5. Tillykke til jer alle med jeres flotte magasin :) er også med som fast læser nu. Der er til mange timers læsning og fornøjelse.

  Ja jeg er så en af dem der sortere det værste ukrudt fra og i poser, som så igen bliver kørt på genbrugen fordi vi der har et sted og samle det. Herefter kan man senere hente den formulede jord til at smide i bedene. Måske vi skulle prøve det her i stedet for :)

  Mange havehilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak kære LL. JA, et er en god ordning, mange kommuner har. Det ene udelukker jo ikke det andet. Jeg bruger både pose og sæk... du ved, forstået sådan at vi både har en grøn vogn, bruger sække OG så spandemetoden, som jeg skrev om. I højsæsonen er der jo rigeligt affald. Også til komposten, som vi snart vil fortælle om.

   Slet
 6. Jeg har også gjort det i flere år, i starten endte det rådne ukrudt i højbedene, for der kunne jeg bedre styre evt overlevende skvalderkål... men intet kom op ud over store grøntsager, som var sået og som blev gødet af ukrudsblandingen!

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, to fluer med ét smæk. Dét er noget vi ka´ li´.

   Slet
 7. Hej det gode råd vil jeg bestemt prøve også selvom det skulle lugte lidt

  Jeg vil også lige sige stort tillykke til jer alle med havefolket den ser meget spændende ud den vil jeg følge flittig (er meldt til som læser)
  Kærtlig hilsen Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da rigtigt godt at høre, Kirsten (begge dele) :)

   Slet
 8. Godt tip. Det vil jeg da også prøve.
  Knus Christel

  SvarSlet
 9. Det kan jeg godt forstå, Christel. Knus!

  SvarSlet
 10. Skønt med nogle flere havevenner. (-:
  En skøn blog.
  Mange Paeon hilsner fra
  Marianne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej navnesøster.
   JA, ikke! Hvor godtfolk er... osv.
   Nøj, er du pæon-elsker. Så er vi i hvert fald to i flokken. :)

   Slet

ANNONCE