tirsdag den 30. oktober 2012

MIT RODEBED

PRYDBEDE

Jeg vil ikke gå så langt som til at sige at mine bede har været fiaskoer i år – men at kalde dem for en stor rodebunke vil jeg gerne gå med til.

TEKST & FOTO: LENE


foråret 2010 lavede vi to nye bede midt i græsplænen ud for terrassen. Den første sommer fungerede de nogenlunde, til trods for min tvangstanke om at tilplante bedene symmetrisk (ikke sådan med målebånd - men næsten). Men så skulle der jo selvfølgelig ske noget nyt, og sidste efterår lagde vi en lille sti af gamle brosten gennem de to bede. Derefter flyttede vi rundt på stauderne, jeg lagde løg, og det hele tegnede godt.

MEN, noget gik alligevel galt! Der kom to grupper tulipaner op, men da de visnede ned var der ingen stauder til at dække dem! Så kom der en MASSE valmuer, ja, nærmest tusindvis – og det var et kæmpe arbejde at luge de fleste væk. Senere satte jeg sommerblomster i nogle af hullerne, men de ville ikke rigtig gro, for de fik åbenbart ikke lys nok, og det kan jeg godt forstå, for bedet består fortrinsvis af halvhøje og høje stauder, som jo har dækket for meget for solen. Der var også en masse selvsåede kongelys, men 20 er måske lige i overkanten i de forholdsvis små bede. Så dem fjernede jeg også mange af  - og så gik jeg i sort!

Set på (lang) afstand så bedene hæderlige ud, men når man kom tæt på kunne man tydeligt se de mange tomme huller, og det værste var at jeg ikke rigtig kunne komme videre. Jeg blev enig med mig selv om at det måtte jeg kigge på til efteråret.

Det efterår er her nu, ja, det er snart gået, og jeg er stadigvæk ikke kommet videre. Jeg har ligesom mistet interessen.

I sensommeren gik jeg rundt med min lille notesbog og noterede hvad der skulle flyttes rundt i hele haven, og det meste er effektueret på nuværende tidspunkt – og DET bliver godt!

Til gengæld har jeg behændigt undgået de 2 fiasko-/rodebede, så nu må det blive til foråret!!Jeg går og overvejer om jeg skal grave det hele op, og så starte forfra, og hvad med farveholdningen, og hvad  med .... ?

Ja, hvad med? Hvis du har nogle gode forslag til hvad jeg skal gøre vil jeg blive meget glad. Skal jeg fortsat plante symmetrisk, dvs. lave to ens bede? Skal jeg have hver sin farve i bedene? HJÆLP!

Heldigvis har jeg hele vinteren til at dyrke armchair gardening og planlægge slagets gang, og jeg håber at tredje år er lykkens år!

16 kommentarer:

 1. Jeg synes altså også, at det er sååå svært med de staudebede. Mit store træpæon- og rosenbed, som jeg har haft i over 12 år er blevet lidt 'maget' i de seneste par år, så jeg har prøvet at udvide det med stauder; men ud over juni og juli måneder fungerer det heller ikke rigtigt. Og ærligt talt har jeg også været noget modløs på det sidste - også fordi de f.... rådyr (tre styk) mæsker sig grundigt to gange hver dag.
  Men som du siger, Lene, armchair gardening sæsonen ligger lang og udstrakt foran os. Måske skulle vi anlægge en større 'børnehave' udelukkende med sommerblomster, så man har noget fyld at stoppe i hullerne, efterhånden som sommeren skrider frem?
  Anyway, Happy Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er utroligt at det skal være så svært - det er jo bestemt ikke læsestof vi mangler.

   Slet
 2. Somren i år har jooo ikk! været den mest fantastiske....jeg syntes ikk! det ser så galt ud.
  Selv hælder jeg til farverne i bedene godt må deles op.Det er hvad jeg selv vil gøre i vores nye have....Anne -Just inspireret..ka det bruges.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal måske overveje at arbejde lidt mere med farverne, og dele dem lidt op. Tak for tipset.

   Slet
 3. Har du tomme huller i bedet, så sæt en krukke ind i bedet med det som du kan lide f.eks tulipaner, valmuer mm.. På den måde har du aldrig huller i bedet som du beskriver det. Man må konstatere nogle gange spiller bedet sammen, andre gange ikke. Min erfaring er at det er godt at mixe bedene, med stauder, hosta og hotensia.

  SvarSlet
  Svar
  1. God idé med krukker i bedene - så er det også nemt at fjerne dem igen, hvis det ikke fungerer. Mine bede ligger i næsten fuld sol det meste af dagen, så hosta og hortensia må jeg hellere plante andre steder. Elsker hortensia :)

   Slet
 4. Hej, Lene!

  Jeg synes jo det ser fint ud hos dig.
  Har kæmpet et bravt kamp hos mig med at får det hele op i højere enhed. Min opskrift er: plant i flere grupper, sorter ubarmhjertigt fra og lav en hæk af en slags planter-hos mig blev det løvefod rundt om hele haven. Gentag. Jeg har rosenbuske og geranier i blå og rosa farve som gennemgående planter.
  Lad os nu se, hvordan det hele kommer til at se ud. Men hårdt og kedeligt var det, det sidste par uger at knokle i øsende regn, kulde og med stærkt dalende haveinteresse. Kun drømme om forår og farver holdt mig oppe.
  Knus herfra
  Nu er jeg færdig og læder mig til min smukke have næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er jeg misundelig på dig, Kristina, at du er færdig med dine bede.
   Jeg har jo en lav takshæk rundt om bedene, men måske kan jeg godt supplere med endnu en kant. Det tænker jeg lige over. Mit problem er at jeg gerne vil have så mange forskellige stauder som muligt, og så bliver det nok let rodet.

   Slet
 5. Hej Lene

  Det ser da meget godt ud. Jeg tænker umiddelbart at et par grupper af planter med store bladformer ville skabe lidt ro og samle alle de dejlige blomster. Og så vil jeg give Kristina ret, kanter eller lave hække af planter skaber også en fin ro til livlige bede.

  Enjoy:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror du har ret i at jeg skal til at tænke på bladformer også. Tak for tipset.

   Slet
 6. Jeg synes nu også det ser meget fint ud! Mit bud vil være hosta som modvægt til de mange oprette »lys« . Men Lene vi kan tage hinanden i hånden, for den ene side af min staudebed, fungerede heller ikke i år! Der er bare nogen år, hvor klaveret ikke spiller godt nok!!
  God armchair gardening til dig, også!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan ikke være godt hvert år, og hvorfor skal vi dog også flytte rundt hele tiden? :)

   Slet
 7. Min erfaring er, at man planter stauder der er for høje forrest i bedet, enten fordi man ikke ved hvor store de bliver, eller fordi de lige passer i farven.Op med alle planterne,inddel med de højeste i midten og arbejd ud efter. Alle de mellemstore og til sidst de lave. Lav en indkransning af en staude, eksl.storkenæb(lave)Et bed er lettest at styre, hvis man bruger samme farvekombination. Et spraglet bed med masser af farve er flot, men bliver let rodet at se på. I øvrigt synes jeg der kommer mange gode forslag her på siden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder alle mine bede i rosa, blå, lilla og hvide nuancer (er endnu ikke hoppet på hverken den gule, orange eller røde vogn), så det burde jo i princippet passe sammen. Du er ikke den første der anbefaler en "hæk" af stauder, så det må med i mine overvejelser her i vinter.

   Slet
 8. Det er så skægt at se billeder af sit (sine) staudebede år for år for selvom man ikke har ændret væsentligt på det så er der så stor forskel på hvordan det fungerer, fordi stauder kræver styring med hård hånd. Jeg synes også at det er svært og jeg har haft op- og nedture gennem årene, ja også gennem en sæson (f.eks. i år) over mine staudebede.
  Jeg vil foreslå at du spreder dine tulipanløg ud men et løst kast over hele bedet frem for at gruppere. Så får du ikke en bar plet når de visner ned men de forsvinder stille og roligt i takt med at stauderne vokser op. Ja ok det kræver mere end 10 løg, men det tror jeg også du lægger;)))
  Jeg synes at dit bed ser godt ud på billedet og jeg så det IRL i 2011, hvor det også var smukt. Jeg kan ikke huske om du har andet end stauder i? Jeg synes at det er godt at have roser og små blomstrende buske som f.eks. Lavatera blandet ind mellem stauderne.
  Jeg krydser fingre for at både dine og mine staudebede bliver fantastiske i 2013:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det med at sprede tulipanløgene har jeg gjort i de andre bede, men ikke i disse - dumt nok! Jeg har også roser i bedene - 2 i hvert, men har ikke mange buske i haven i det hele taget, og det er nok også der, jeg skal sætte ind.

   Der er rigtig mange ting at tænke over i den lange vinter :)

   Slet

ANNONCE