Hvis man er en af dem, der kæmper med at få prydbedene til at gå op i en højere enhed, kan det være en idé at tænke i kombinationer frem for at vurdere planterne enkeltvis – tænk i skønne mix.


TEKST & FOTO: LONE

Når man sammensætter prydbedene, har man nok oftest fokus på at finde de planter, man allermest har lyst til at plante i sin have. Men der tænkes uundgåeligt også i, hvad der passer sammen, og det kan være en ret svær kabale at få til at gå op.

Et udgangspunkt kan være at plante tone i tone – dvs. hvor alle blomstringer har samme farve i flere nuancer. Andre lykkes med at komplettere med kontrastfarver. Og så skal der jo også lige tænkes lidt i jordbundsforhold, sol og skygge, højde, blomstringstidspunkt, bladformer m.v. Og – det er vel netop disse udfordringer, der er det skønne ved staudebedene. At man igen og igen væver sit bed ved at kombinere på kryds og tværs i jagten på den rigtige kombination. Og når det endelig lykkes at få det hele til at gå op, er det fantastisk!

Vi giver ikke her nogen færdig opskrift på staudebede, men vi vil gerne komme med lidt inspiration til de skønne mix. Måske har I tilføjelser, og så hører vi dem gerne.

1. Allium ‘Christophii’, lammeøre og hvid lavendel

Den hvide lavendel er skøn, men den kan være svær at få ind i staudebedet, da den ikke er så tæt og kompakt som mange af de blå lavendler. Ligeledes synes jeg, at lammeørens blomster kan være svære at få til at harmonere med andre planter. Men med kombinationen her med følgeskab af den store allium “Christophii” fungerer det.

2. Klematis clematis “Ville de Lyon” og spiræa spiraea japonica “Walluf”.

Egentlig kan denne kombination også overføres til mange andre buske og klematis, idet kunsten er at vælge planter med blomstring i samme farvenuance.

 

3. Løvehale phlomis tuberosa og lilje

Den purpurfarvede løvehale kan godt være lidt svær at finde den rette plads til, men kombinationen her med liljen med de rødlige stængler er ret vellykket.

4. Fuchsia og purpursalvie

Fuchsia er for mange udelukket i haven pga. en forbindelse til tidligere tiders brug af samme. Derfor er denne raffinerede kombination medtaget, da salvien tydeligvis gør noget positivt for fuchsiaen. En kombination som denne kunne fx være flot i krukkerne til sommer.

5. Staudesalvie og kæmpeverbena i kombination med raketblomst i orange og gult samt solhat.

En fræk kombination for den dristige haveejer.

 

6. Ærenpris veronicastrum virginicum Pointed Finger”, solbrud helenium “Moerheim Beauty” og hjortetrøst.

Variationen over blomsternes former og samtidig nogenlunde ensretning af staudernes overordnede runde, buskede form giver et smukt og roligt billede.

 

7. Fennikel og dahlia

Smuk farvekontrast samtidig med variation over blomsternes former.

8. Astilbe og etageprimula primula japonica

I denne kombination giver iris i baggrunden ro, mens det mørke løv (t.v.) understreger hele kompositionen.

 

9. Vortemælk og kæmpe knopurt Centaurea macrocephala

Gul kan nemt virke lidt anmasende, men i kombination med den lime vortemælk bliver helheden skøn.

10. Kæmpeslør crambe cordifolia og hvide lupiner

Den flotte sky af kæmpeslør får ro og tyngde af den geometrisk smukke lupin.

11. Græs og lammeøre

Her er det sammenhængen mellem de grå løv og kontrasten i bladformerne, der skaber det stærke mix.

12. Iris og alliumhøstanemone

Iris og allium klæder hinanden – også når der ikke længere er blomstring. Sidst på sommeren vil høstanemonerne flankere de smukke irisblade med en svævende rosa blomstring.

13. Buksbomhasselurt og bispehue

Skøn kombination af de grønne farver samt bladformer.

14. Løvehalevortemælkgeranium og mælkeklokke

Kombinationen af den blå og gule er en klassiker. De blå farver er ligeledes smukke i kombination med lodden løvefod.