Efter nu over længere tid at have forsøgt med Palæo opskrifter efter amerikanske vejledninger, var udsigten til en dansk bog om emnet kærkommen.


TEKST: LONE, FOTO: UDLÅNT FRA POLITIKENS FORLAG
Thomas Rode Andersen har i oktober sendt sin nyeste kogebog på gaden. Bogen er en opfordring til alle om at skifte den sædvanlige levevis ud med en moderne version af stenaldermandens, mod til gengæld at få meget mere energi og komme af med sukkerafhængigheden.

Thomas agiterer i sin bog for en kostomlægning og trækker os med ind i sine egne positive erfaringer og baggrunden for sit skifte af livsstil. Han giver i bogen på sympatisk vis udtryk for sin enkle tilgang til et liv med palæo (i en modificeret form) – både i relationen til ham selv, men også i forhold til sine børn, samt udfordringerne omkring at blive inviteret i byen, når man følger en diæt som denne.

Incitamentet
Umiddelbart virker opskriften med beskrivelse af midtvejskrisen og forelskelsen i en skøn og yngre pige lige lovlig klichéagtig, men Thomas virker nu meget ærlig og oprigtig, og mon ikke mange kan nikke genkendende til det med kroppens forandringer i slutningen af 30’erne og starten af 40’erne. Jeg tænker mange netop kender til spekulationerne og man kan her læse om en handlingens mand og hans tilgang til samme: Masser af motion og kostomlægning. Og det ser ud til at have givet pote!
En bog skrevet til mænd?
Min første tanke, da jeg fik bogen i hånden, var, at denne bog var skruet sammen til mænd. Bogen er lækkert sat op i maskuline takter og udstyret med en meget overskuelig disponering af opskrifter, med fotos og sirlig beskrivelse af tilberedning og anretning. Efter at have læst nogle sider var min mistanke, omkring en bog skrevet til mænd, bekræftet. “… find din indre stenaldermand”. Måske konceptbillederne også har positiv effekt på de mandlige læsere.
Ikke desto mindre kan bogen nu fint læses og bruges af kvinder, og Thomas’ ærlige facon og letlæselige fortælling er ganske hyggelig. Han giver en fin intro til stenaldermad uden at komme med forsøg på videnskabelige forklaringer. Han taler til fornuften og i bund og grund har han sunde indgangsvinkler til mad, som mange kan have glæde af at læse med om. En af Thomas’ mange opfordringer er at vise sin holdning, når man køber ind: “Hvis vi vil have bedre mad, så er vi nødt til som forbrugere at kræve bedre fødevarer i dagligvarebutikkerne”. “Hvis vi bliver ved med at købe fem kyllinger for en hund, ja, så bliver producenterne ved med at spytte billige dyr ud, der har haft en sørgelig undskyldning af et liv”. Enig!
Om palæo
Palæo (der betyder “fra forhistorisk tid”) handler dybest set om at spise som man formoder man gjorde i stenalderen – dvs. før der var noget, der hed landbrug. Grundprincipperne er dermed baseret på magert kød (gerne vildt), fisk, skaldyr, æg, frugt, rødder, bær, grønt og nødder, og går dermed også udenom korn, mejeriprodukter, salt, hvidt sukker, chokolade mv., der først er blevet en tung del af menneskets kost langt senere. Udgangspunktet er, at den menneskelige krop ikke har ændret sig ret meget, siden vi jagtede vildsvin og samlede bær for 10.000 år siden og påstanden er således blandt palæotilhængere, at kroppen slet ikke er bygget til at kunne indtage alle de produkter, vi som moderne menneske indtager, og at det netop er en af grundene til de mange livsstilssygdomme samt manglende energi i hverdagen. En påstand, der ikke er videnskabeligt bevist, men det kan jo komme an på en prøve, hvis man har modet.
Thomas har dog en ret pragmatisk indgangsvinkel til principperne. Fx fastholder han brugen af enkelte mejeriprodukter – som smør og skyr – men langt hen af vejen er han tro mod principperne på en måde, som de fleste mennesker vil kunne være det. Og det er i bund og grund den del af bogens budskab, der er overbevisende. Den pragmatiske tilgang til emnet.

Opskrifterne

Bogen rummer hjælp til selvhjælp samt en lang række opskrifter (i alt 87), hvor der bestemt er en del af dem, der skal testes af her i huset. Nogle er ganske ligetil, andre kræver lige lidt nye ingredienser, der ikke sædvanligvis er at finde på hylderne her i huset.

Alt andet lige må man sige, at rigtigt mange af opskrifterne er oplagte til enhver med en veludstyret køkkenhave, da økologi selvfølgelig er et af grundprincipperne i palæo (det siger vel sig selv). Vi gengiver her i magasinet en af de skønne opskrifter – og så kan du jo vurdere, om du har mod på mere.

Titel: Stenaldermad – Palæo opskrifter til det moderne menneske
Forfatter: Thomas Rode Andersen
Udgivelsesår: 2012
Sprog: Dansk
Politikens forlag