søndag den 7. oktober 2012

VINTEROPBEVARING AF DAHLIA OG ANDRE KNOLDE

TEMA: DAHLIA

Om føje tid sker det.
Frosten kommer "over night", bare en time, måske kun et par grader lige omkring nul, men det sker.

TEKST: MARIANNE
FOTO: LONE

Og - ja, så er det sket. Med dine dahliaer altså, eller georginer, som de jo hedder "på godt dansk". Du kan naturligvis forlænge sæsonen ved at lægge aviser, tæpper eller lignende over dem de første par gange. Men det sker før eller siden, dét, som gør alle bløde georginehjerter en smule forstemte: De kollapser og klasker sammen og ligner noget, man skulle tro var løgn. Blomsterne altså.

Nogle havefolk vælger at købe nye hvert år. Det er da absolut også det aller nemmeste. Nogle sår faktisk også. Andre er blevet så forelskede i deres sort og er blevet betaget af, hvor store knoldene er blevet hen over sommeren, at de ønsker at vinteropbevare dem. Man gør det, man nu gør, men hvis vi skal genbruge er der rigtigt mange "opskrifter".

Her kommer vi med et par bud på det - giv meget gerne dit eget besyv med i kommentarfeltet. Måske har du de vises "sten".

Vinteropbevaringen, i hvert fald fra step 2 og frem, gælder også løg og knolde fra f.eks. chokoladecosmos, Cosmos atrosanguineus, duftliljer, Acidanthera bicolor, vidunderblomst, Mirabilis og andre frostfølsomme knoldvækster. Det er det med afskylningen, du godt kan springe over. Bare de står i potter, som får lov til at tørre ud, så skal de nok klare sig.

1. step: Opgravning og afskylning
2. step: Mærkning
3. step: Tørring
4. step: Indpakning
5. step: Franske visitter

Genoplivningen til foråret vender vi tilbage til, når den tid kommer.

1. Opgravning og afskylning
Så altså: Op med dem, enten når eller lige før frosten kommer. En dag fra eller til plejer ikke at gøre den store forskel. Bare temperaturen ikke springer fra lige over frysepunktet til meget mere end lige under.

Læg dem i en trillebør og lad solen/vinden tørre lidt af jorden, så den er til at ryste af. Det meste af den, i hvert fald. Trænger de til at blive delt, så prøv at tøjle dig selv og vent til foråret. Falder der nogle kyllingeben af (det kaldes de små aflange småknolde), så gem også dem sammen med dem, der er faldet af. De kan på et par år blive til nye planter. Det siger Fru Plum selv, og hun ved, hvad hun taler om.

Toppene er klippet af,  sådan ca. 10-15 cm fra knoldene. Og husk at lade være med at dele dem - vent til foråret. Ellers risikerer du at der går råd i dem.

Nu er du klar til at fatte vandslangen og skylle den overskydende jord af. Ikke spul. Skyl. I mine øjne gør det ingenting, at de ikke alle er pinligt rene, bare de er fri af den allerværste jord. Fjern naturligvis også, hvad der kunne se ud som snegle, snegleæg og ørentviste.

2. Mærkning

Man tror altid, man kan huske det. Men tro mig, det kan man ikke. Så på med skilte: Farve, sort, form. Evt. også højde. Nogle bruger fotos af dem og coater dem med plastik. Det er faktisk en rigtig god idé! Men manillamærker eller bare en papmærkat duer fint. Bare du bruger en permanentpen.

3. Tørring
Så kommer det, der viser sig at være det helt afgørende for en succesfuld overvintring: Tørringen. Det er her det går galt for rigtigt mange, hvis de er lemfældige og bare - tjep tjep tjep - skal have dem pakket ned og væk og selv skal videre ud over stepperne. Lad dem endelig ligge og tørre i åbne kasser på borde, aviser eller gulve - gerne i en uges tid. Det er jo afhængigt af stedets luftfugtighed i øvrigt. Som jo så altså gerne må være relativt lav. Den eventuelle jord skal drysse, når du pakker dem sammen.

4. Indpakning
Og her kommer der så forskellige afvigelser i erfaringerne. Mange pakker dem i kasser med tør tørvestrøelse/muld, men da vores tørvemoser er på stærk tilbagegang og ikke kommer tilbage de første par 1000 år, vil jeg anbefale en anden metode: Avispapir. Dem i stort format er bedst. Og midtersiderne - hvis vi nu skal vælge. Skidt være med, hvad der står på dem. Tørt sand eller halm kan også bruges.

Læg dem med lidt mellemrum fra hinanden. Evt. hvis du har pladsproblemer - så med avissider som "etagemellemrum". Det er vigtigt at de får luft. Og det er vigtigt at du kan komme til at kigge til dem undervejs. Jeg bruger kapilærkasserne i flamingo fra drivhuset til formålet, men dit supermarked har også jævnligt flamingokasser i overskud. Slug al stolthed og stik hovedet ind hos slagteren eller grønthandleren og spørg.

5. Franske visitter
Dem kender du godt ikke? Små, korte besøg til en kop kaffe og en hurtig snak. Her er det bare til et sprøjt -altså med vandforstøveren, hvis de ser meget runkne ud hen over vinteren. Men kun "dusch dusch" her og der, og så er det det. Ellers er der fare for råd. Jeg selv har haft ovenud god erfaring med at hælde en atamonblanding (med vand) i forstøveren (ligesom med staudesåningen). Det skal være i forholdet 1:10.

Og så kommer det altoverskyggende spørgsmål: Hvor skal de stå?
Så køligt som muligt. Så tæt på 5 - 10 grader. Hvis der bliver 15 grader kan det være din visit skal være én gang månedligt, da indtørringen så foregår hurtigere.

MEN: Vi har jo langt fra alle en lade, stald eller garage. Nogle vælger at "satse butikken" og stille dem i drivhuset eller på en overdækket altan, men med de vintre, vi har haft på det seneste, er det en "riscy" affære. Det kræver i hvert fald at man tjekker DMI dagligt vinteren over. Og evt. har et isoleret område og en varmeblæser, og et afklaret forhold til CO2-regnskabet.

Hvis du ikke har en kold (frostfri) del i din kælder, i dit skur eller i din garage, kan du overveje at pakke en kasse eller to, hvis du alligevel skal have andre planter på plantehotel vinteren over. Ellers må du have gang i din omgangskreds og bede om vinterlogi.

Det er bare super,  hvis man har en nabo, en ven (eller veninde), der er lige så georginetosset som én selv og som forstår alvoren af god vinteropbevaring af yndlingsknoldene. Så kan du måske oven i købet få en kop kaffe alligevel, når du besøger "på fransk".

16 kommentarer:

 1. Tak for det lærerige indlæg, måske prøver jeg igen i år. Sidste år spulede jeg, ikke skyllede måske var det det, der gik galt. I hvert fald rådnede hele samlingen. Men først ud på foråret tror jeg.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 2. JA, skylle - og så lilge det med at lade dem ligge en uges tid og tørre inden de pakkes/lægges væk for vinteren. Det er vist fiffet. :)

  SvarSlet
 3. Tak for god inspiration :) Har netop i denne uge gravet mine dahliaer op samt lagt dem til tørre inden de skal ligges i vinterhi i mit kælderrum.

  Skide god ide med sådan en hjemmeside/blog :)

  Mvh Sandra.

  SvarSlet
  Svar
  1. HA! Det var vel nok godt, Sandra! Jeg selv er næsten også færdig med mine. Dem, er står i potter er ikke kommet op endnu og står og hænger helt klappet sammen. Det sørgelige syn får kun lov til at stå ind til i morgen, hvor resten så kommer i hus.

   Top dejligt at du deltager og giver feedback. Tak! :)

   Slet
 4. Jeg forsøgte mig med vinteropbevaring for første gang sidste år, og til min store glæde klarede de min ikke helt autoriserede behandling. Jeg har en kølig kælder, og der stod de i deres kasser med avispapir i bunden hele vinteren. Selv om jeg ikke gav dem det omtalte brusebad på noget tidspunkt, så klarede alle knolde vinteren og har i år glædet mig med et flot blomsterflor. I år vil jeg forsøge at gentage successen. Jeg bliver jo glad for mine planter, og det er lettere at planlægge haven, når man kender planterne.

  Tak for en god artikel og et meget fint magasin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Rikke. Det er da for fedt at høre, at man ikke helt behøveralt det omstændelige. Eller - at det i hvert fald K.A.N lykkes uden.

   Slet
 5. Jeg har en stor chokoladeblomst i krukke. Kan den.bare sættes frostfrit, eller skal knolde også tages op af krukken ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Annitta
   Ja, det burde faktisk kunne lade sig gøre - jeg har hørt fra flere at det faktisk er det, de gør med deres Dahlia, når de har dem i krukker. De skal blot tørre helt ud. Jeg har selv valgt at gøre begge dele i år.

   Vi kan jo vende etilbage til foråret og fortælle, hvordan det er gået?

   Slet
  2. Kan huske min gamle nu afdøde mor, hang en hel masse op i nylonstrømper på et mørkt køligt sted. Kunne man evt. også bruge den metode til Dahlia?

   Slet
  3. Hej Inge
   JA, sådan så det også ud i min mormors kælder: Lange slanger af brune udtjente nylonstrømper med løg i. Jeg har aldrig hørt om at Dahlia kan overleve vinteren sådan, men det er da værd at prøve. Jeg selv synes faktisk det fungerer bedst bare at lade dem stå frostfrit og helt nedklippede og lade dem tørre ud i deres krukker. Men det er jo ikke alle, der er plantet i krukker, og der findes en hulens masse gode (og mindre gode) erfaringer hvad angår at overvintre dahlia.

   Mange lader dem også stå i jorden, klipper dem ned og dækker den til med halmballer, rockwool og presenning.

   Lad os endelig høre, hvordan et eventuelt eksperiment forløber!

   Slet
 6. Jeg har en stor chokoladeblomst i krukke. Kan den.bare sættes frostfrit, eller skal knolde også tages op af krukken ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa Anitta
   Altså, vi plejer faktisk at svare folk kort tid efter deres spørgsmål. Men nu ser jeg dit og vi har skrevet en del om det siden. Se dette link, der er endda flere links til vinteropbevaring af Chokoladecosmos.

   http://www.havefolket.com/2015/05/mine-chokoladecosmos-har-overlevet.html

   Slet
 7. Hej.
  Min hustru og jeg havde geoginer i haven for første gang sidste år. Vi gravede dem op da de lovede frost, skyllede dem grundigt og (pga regn) smed dem tiltørre i fyrrummet ca 14 dage. Derefter blev de pakket i flamingokasser (uden avispapir) og placeret i svigermors gamle kartoffelkælder. Da det i den sene vinder/det tidlige forår blev for "tæt" i kælderen åbnede vi døren på klem, da de var begyndt at mule. Det stoppede processen og vi har lige så lige her i weekenden, plantede små 20 kvm til med geoginer i alle mulige størrelser og farver. Geoginer er lig meget arbejde men de giver så meget igen ☺ De forsvinder aldrig fra vores have i fremtiden.
  MVH Heine

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Heine
   Det er saft suseme dejligt at få sådan en positiv mail vedr. Dahlia og den meget omdiskuterede og for nogle havefolk yderst sensible og nervepirrende proces, det er at overvintre Dahlia.

   Alle havefolk skulle have en "svigermors kælder! Selv er vores ellers fuldt ud hulmursisolerede, energirude-monterende og tip top i standsat v illa vfra 50érne udstyret med en såkaldt "kold kælder". Hos vil det sige; en lille del på ca.alt i alt ca. 4 m3 rum, der kan huse (nævner i flæng):
   Maling mv. henkogninger, saftflasker, løg, kartofler, sylteglas, forråd af alle slags og så: Dahliaknoldene, som tiltusker sig mere og mere plads, som årene går.

   Jeg har det også selv sådan her: Når nu resten af haven pludselig blomstrer (af) i løbet af nul komma fem pga. af nogle varme måneder, så er det en stor trøst at have sine dahlia, (og solsikker mv) som man kan gå og glæde sig til! Sommeren skal nok vare rigtigt længe på den måde!
   Kh. M

   Slet
 8. Jeg er blevet forelsket i georginer, men har hverken drivhus eller kælder. bare et uisoleret træskue i haven. Kan man overvintre de tørre knolde i flamengokasser med låg? Mon det holder frosten ude? Hvis de står i læ i skuret og i flamengokasse med låg? Eller skal kasserne pakkes ind? Kan man evt putte halm i kasserne for at undgå at knoldene fryser?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa - prøv at læse under dette link: http://www.havefolket.com/2012/10/georginerne-i-boes_7.html?m=1.
   Her kan du se hvordan man kan gemme dem ude i en kule - som med kartofler :)

   Slet

ANNONCE