onsdag den 28. november 2012

ADVENTSKRANSEN

DEKORATION

Adventskransen stammer fra Tyskland og kom til Danmark omkring 1900, men blev først rigtigt udbredt under Første Verdenskrig.  

TEKST & FOTO: KARINA


"Adventus Domini" betyder "Herrens komme" og deraf kommer også navnet advent. Den oprindelige tanke med advent var, at man skulle berede sig åndeligt på Jesu fødsel. Det gør man ved at tænde et lys 4 søndage op til den 24. december. 

I mange hjem har det været en skik at synge "Vær velkommen Herrens år", når lyset blev tændt på adventssøndagene. Den skik tror jeg nu ikke der er så mange der bruger i dag, i hvert fald er det ikke noget vi gør hjemme hos os.De traditionelle adventskranse er lavet af gran og er bundet med et violet bånd. Den violette farve er den liturgiske farve for advent og symboliserer alvor, passion og anger.

Det mest normale har også været at hænge kransen op under loftet, enten i 3 eller 4 bånd. Antallet af bånd har ikke nogen symbolsk værdi, men er blot et spørgsmål om tradition fra familie til familie.
Personligt synes jeg det er noget makværk at hænge kransen op. Jeg bruger et fad med 4 lysholdere, hvilket også gør det nemt at flytte på arrangementet.


Til min krans har jeg brugt: 
 • 1 halmkrans
 • 4 lange lys
 • Tyndt ståltråd
 • 1 fad med lysholdere. Alternativt kan man bruge 4 individuelle holdere til lys og stikke dem i halmkransen. De kan købes hos de fleste isenkræmmere eller hos blomsterhandleren.  
 • Tørrede hortensiablomster, jeg har brugt 5
 • Kugler, jeg har brugt 6
 • Hedera/efeu i lange baner
 • Et par kviste af en laurbærkirsebær, jeg har brugt fra sorten "Otto Luyken"Fremgangsmåde:

Hederarankerne vikles rundt om halmkransen og fastholdes med den tynde ståltråd undervejs.

Når kransen er tæt placeres hortensiablomsterne i små grupper.

Derefter stikkes et par kviste kirsebærlaurbær ind under hortensiagrupperne, eller der hvor der mangler fylde.

Dernæst bindes kuglerne fast med ståltråd.
Jeg har samlet mine i 2 grupper med 3 kugler i hver.

Til slut stikkes lysene i.

Jeg brænder alle 4 lys på én gang, selvom meningen med at brænde et enkelt af gangen er at fastholde glæden ved at vente. Det kan jeg ikke bruge til noget, men jeg er heller ikke kristen, jeg er æstet, og hvis lysene ikke brænder helt symmetrisk tør jeg næsten ikke tænke på hvad der ville ske med mig.

Når lysene er brændt halvvejs ned bliver de skiftet ud med nogle nye - blot for at være på den sikre side.

4 kommentarer:

 1. fantastisk smuk adventskrans.
  hilsen Mona

  SvarSlet
 2. ja der er noget fantastisk ved adventstiden - hos os brænder vi et lys af gangen og ikke alle fire på en gang, alt imedens vi spiser æbleskiver og drikker gløgg....uhm den søde juletid.
  De bedste hilsner om en god adventstid.
  fra Grethe

  SvarSlet
 3. Smuk adventskrans.
  Jeg har ikke haft adventskrans i mange år. Jeg laver gerne en dekoration med kalenderlys i stedet for, men i år har jeg købt 4 lys med nr. 1, 2, 3 og 4. De skal sættes på et fad med lidt gran. Selvfølgelig skal vi alligevel ha` kalenderlys.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
 4. Så flott krans. "Min adventskrans" besår av 24 lys i et fat med mose og pynt.
  http://ninashusoghyttedrommer.blogspot.no/2012/11/adventsstake-del-2.html. Har ikke prøvd denne typen før, så skal bli spennende:-) Nina

  SvarSlet

ANNONCE