fredag den 9. november 2012

BLOEMENMARKT

MARKEDER

Skulle du lægge vejen forbi Amsterdam, må du ikke snyde dig selv for et besøg på Bloemenmarkt ved kanalen Singel.

FOTO & TEKST: LONE


Hollænderne er glade for blomster, og når man går i byen i Amsterdam sker det efter sigende ikke uden at have en buket med til værtinden. Rundt omkring i byen støder man ofte på blomsterboder på gaderne, men markedet ved kanalen Singel er noget helt for sig. 

Langs denne af Amsterdams mange kanaler finder man - mellem gaderne Koningsplein og Muntplein - nemlig byens største blomstermarked, der blandt meget andet har udbud af afskårne blomster, knolde og løg. Markedet er verdens eneste flydende blomstermarked, og man skal kigge godt efter for at opleve det som flydende. Men butikkerne er alle baseret på "hus"-både, der har markiser og stande, der pakkes ud og dermed indtager kajen det meste af dagen. Markedet har nemlig åbent fra 9.00-17.30 alle ugens dage, om søndagen dog først fra kl. 11.


De afskårne blomster dominerer flere af butikkerne på markedet, og som det kan ses på billederne her, er priserne ganske tilforladelige.

Men ... det, der for alvor imponerede mig under besøget på markedet, var det enorme udbud af løg og knolde. Og her taler vi løg og knolde af alverdens tulipaner, narcisser, amaryllis m.v. Bod efter bod var proppet fra ende til anden med fristende løg.
De bugnende kasser her lokkede med store flotte amaryllisløg, der er lige til at lægge i jord eller sætte i vand og dermed sikre en smuk blomstring indenfor i de mørke måneder.


Udbuddet af tulipaner var helt enormt, og alle de sorter jeg kunne drømme om at få med hjem, kunne jeg finde her. Måske stod navnet ikke lige på varen, men de forretningsdrivende havde styr på, hvad der var i kasser og poser og fandt gerne det ønskede frem, om ikke andet, så fra et af baglokalerne (der ligger i de flydende "hus"-både).

Netop Kleopatras nål havde jeg ledt længe efter i en god kvalitet, og her var der et flot udbud af farver og imponerende knolde.
Jeg håber, at jeg får lejlighed til at besøge markedet en anden gang, for et udbud som dette har jeg aldrig tidligere oplevet. Så... hvis du skal på de kanter, kan et besøg helt klart anbefales!

11 kommentarer:

 1. Når nu du siger det på denne måde, så overgiver jeg mig;)))))
  Det ser flot ud, men tænk engang jeg blev så skuffet, da jeg var der i sommer. Selvfølgelig skal Blumenmakt besøges når man er i Amsterdam og jeg vil gøre det igen.
  Det var godt at du fandt Cleopratras nål - den er så flot;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu bliver jeg jo nysgerrig - Lisbeth.
   Var der ligeså mange løg og knolde her om sommeren?

   Slet
  2. Ja det var der og jeg købte faktisk også 2 poser tulipanløg fordi vi nu var i Holland.

   Slet
 2. Jeg har også været der, men det var i april måned, og der er det jo ikke rigtig tulipantid. Jeg var godt nok også imponeret over det store udvalg af alle mulige spændende løg og knolde, og så at man køber dem i løs vægt!

  SvarSlet
 3. Sikken et slaraffenland, det var imponerende.

  SvarSlet
 4. Det må være som å komme til paradis! Anne

  SvarSlet
 5. Det ser meget imponerende ud......men.......en bekendt fra en anden havefanatiker-gruppe havde købt nogle helt specielle blå iris (som kostede en mindre formue)...de var alle gule, da de blomstrede og min søster købte orange og pink tulipaner som var plain gule og røde da de kom op.....! Så jeg ville nok tænke mig om to gange før jeg handlede løg der!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Birgitte. Det må i sandhed komme an på en prøve, for du kan nok tænke dig til, at jeg har købt ikke bare en smule; men en hel bunke! Jeg valgte så faktisk bevidst dem, der var pakket i poser med billeder etc, fordi jeg netop tænkte, der måske var størst sandsynlighed for at få det man forventede, når det var pakket og ikke lå løst mellem hinanden! Men jeg syntes at synet af alle disse løg var vildt betagende!

   Jeg lover at rapportere om træfsikkerheden mht. farver og former til foråret! .. og jeg siger dig, hvis tulipanerne er røde og gule, så kører jeg tilbage til Amsterdam og klager :-)) Den by tåler helt bestemt en gensyn, så en anledning til at komme tilbage, ville ikke være det værste, der kunne ske.

   Og tak for advarslen!
   Nu vil jeg skule fra min hjemmearbejdsplads ud i haven hele foråret, indtil de er sprunget ud - i ren spænding :-)

   Slet
 6. Ikke for at være en spoil sport, men jeg blev SÅ skuffet da jeg besøgte det i sommer. Der var mange løg, men udvalget var ikke bredere end man kan finde det på en god planteskole her i DK. Og så havde alle boderne stort set det samme. Jeg var dybt skuffet. Hvorfor greb de ikke chancen og viste noget der var i sæson. Det lokale hollandske supermarked havde næsten et mere spændende (og mindre kommercielt) udbud end det flydende blomster marked. Kommercielt og kedeligt var mit indtryk. Men så er der jo så mange andre skønne ting at se i Amsterdam :-)
  Mange hilsner fra Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt som man kan se verden så forskelligt :-)

   Slet
 7. Jeg synes det er befriende med så mange forskellige meninger og I giver plads til dem. Det er det en blog er til for. Ellers bliver det hele for pænt og kedeligt.

  God Søndag
  Rose

  SvarSlet

ANNONCE