fredag den 2. november 2012

DE SKØNNE BLÅ

STAUDEBEDET

I vores have topper det blå staudebed i maj-juni måned. De senere år har jeg arbejdet med at forlænge blomstringen ind i efteråret, og vi har nu de blå nuancer i haven fra de første perlehyacinter springer ud i det tidlige forår til stormhatten slutter af.

TEKST & FOTO: LONE

At forme et staudebed kan være en stor udfordring. Jeg startede med dette, da jeg anlagde starten på vores have i 1999 og har siden flyttet rundt, udvidet, tilføjet og luget ud. Og sådan er det for mig med staudebede. Noget lykkes og noget lykkes ikke - og så skifter jeg jo også selv smag. Så det, jeg kunne lide, da jeg var nybegynder, hænger ikke nødvendigt fast stadigvæk. Men min kærlighed for de blå blomster, tror jeg ikke, der kan rokkes ved. 

Deler du denne passion for de blå, håber jeg her at kunne give dig et par gode idéer. Og har du gode idéer til mit arbejde i det blå hjørne, hører jeg også meget gerne fra dig. Læs med...

FORÅRET
I foråret starter det blå bed ud med masser af hvide Purissima tulipaner, gule primula og så blå perlehyacinter - mange perlehyacinter.


Jeg synes den sarte, gule farve i primulaerne er ret fin til den himmelblå, så planen er at de gule primula skal have lov til at sprede sig mere i bedet. Derfor deler jeg dem en gang i mellem - gerne når jeg rydder op i bedet om efteråret, som nærmest er det eneste tidspunkt hvor de ikke er i blomst.

Blå anemone

Den blå anemone har jeg arvet og den har en særlig betydning for mig. Den deler sig velvilligt og er rigtig smuk.
Perlehyacinter

De blå perlehyacinter her reproducerer sig ret kraftigt, og jeg smider nu lidt løg ud hvert år, så der også er plads til andet. Lidt barskt, men det er en nødvendighed.
Lungeurt

Denne var egentlig et fejlkøb, som har været på vej ud igen. Men da den har fået lov at stå samme sted nu i flere år, har den fået en nogenlunde størrelse og man skal nu ikke længere skal have næsen helt ned i bedet for at se den blå farve. Så den får lov at blive.

MAJ-JUNI
I maj-juni måned blomstrer hvide pæoner og lyse digitalis om kap med natviol, storkenæb, akelejer, knopurt og staudesalvie.

Det hele understreges af den limegrønne farve fra lodden løvefod, som jeg holder så meget af og bruger i alle havens staudebede.


Det var denne skønne blomstring, der oprindeligt var incitamentet for mig til at skabe det blå bed. Kombinationen af de lyse pæoner og de blå iris og geranium synes jeg ganske enkelt er noget af det smukkeste, og jeg bliver hvert år lige lykkelig og overrasket over hvor skønt det er.


Lupin

Denne lupin er en staude som kommer med nye aks igen efterfølgende i sæsonen. Ikke så flotte som her i maj/juni, men de er der!

Storkenæb

Denne er som mange andre af planterne i det blå bed en foræring. De er utroligt smukke i farven men blomstrer ikke ret længe. Straks efter blomstring klipper jeg dem helt ned, og så kommer der fine nye, grønne tuer der ser anstændige ud resten af sæsonen.


Staudesalvie 'Oestfriesland'

Staudesalvien trives desværre ikke optimalt her i min have, hvor jorden er meget tung og leret. Men farven er utrolig sammen med de andre blå blomstringer på dette tidspunkt, så jeg vil ikke undvære den. 

Sibirisk iris 
Iris sibirica 'Heavenly blue'

Mine iris er kommet til haven primært som foræringer. De trives rigtigt godt og jeg har erfaret at hvis bare jeg husker at dele dem en gang imellem, så er de flittige med blomstringen.
Nøgleklokke

Nøgleklokke er ret invasiv. Den skal simpelthen holdes nede for ikke at indtage hele bedet. Men både blade og blomstring er utrolig smuk, så jeg sætter stor pris på den og lever så med det bøvl den giver.

JULI
I starten af juli går den smalbladede klokke amok. Alle kommer de nærmest på én gang og det giver et helt hav af blåt. Ved knibning kan man forlænge og forlænge blomstringen, men her i haven får de bare lov til at blomstre om kap og så bliver de bagefter klippet ned, så andet kan tage over.

Sommerfuglebusk
Buddleja dav. 'Nanho Blue'

Skøn himmelblå farve, der passer til bl.a. klokkerne. Blomstring fra juli-oktober.
AUGUST-SEPTEMBER
I august måned er det den blå ærenpris i kombination med geranium 'Rozanne' der dominerer det blå bed. Inden længe springer de blå skærmliljer ud.StorkenæbGeranium 'Rozanne'

En helt fantastisk plante, der blomstrer i mange måneder. Skulle jeg kun vælge én plante her i eftersommeren til det blå bed, skulle det være denne. Jeg kan da også se at den bruges rigtigt mange steder i landskabsprojekter, men det bliver den nu ikke ringere af.Floks 'Blue paradise'

Købt på et marked og har kun været i haven i få år. Meget smuk blå farve - vel derfor det skønne navn.


Skærmlilje

Jeg kender desværre ikke navnet på denne, men den har til min store glæde vist sig at være frostsikker. Jeg vil nu forsøge mig med at frøformere den i håbet om at få flere.OKTOBER
Hen i oktober er det stormhat, der står for finalen med sin smukke blå farve.21 kommentarer:

 1. Hvor er det et skønt bed. Super dejlig kombination med det limegrønne og hvide islæt. Stor inspiration til mine egne bede :-)

  SvarSlet
 2. Helt igennem vidunderlig og et vellykket bed du har skabt!

  SvarSlet
 3. Hvor er det bare et helt igennem utroligt vidunderligt bed, så smukt :-D

  SvarSlet
 4. Ja, det er kommet til at fungere ret godt efterhånden, men jeg har også erfaret, at staudebede skal "holdes i ørene" for at være godt. Især når man - som jeg gør her - tager planter ind, der ikke har optimale betingelser. Fx skal jeg sørge for, at staudesalvien ikke forsvinder, fordi andet gror hen over den. Men det gør jeg gerne, for jeg vil ikke undvære den i bedet.

  Mon ikke I også kender det? At der er nogen planter, man godt vil kæmpe lidt ekstra for :-)

  SvarSlet
 5. Tak for den udførlige beskrivelse. Også jeg har et blåt bed (der startede som et lavendel bed) - og nu har jeg fået et par tip til supplement :)

  SvarSlet
 6. Det er et meget smukt bed du har skabt og tak for beskrivelsen:o) Stormhatten har jeg ikke, men den er så skøn den kunne være god til at afløse mine riddersporer som jeg er meget glad for, når de får meldug klipper jeg dem helt ned.
  Hvad er det for træer som er overstandere i dit blå bed?
  Jeg er ved at planlægge et nyt bed hvori der også er blåt løv imellem.

  SvarSlet
 7. Jeg deler uforbeholden din passion for blå blomster. Mye flott til inspirasjon. Jeg nyter bildene dine om igjen og omigjen og studerer sammenstningene.

  SvarSlet
 8. Hej Lone
  Det er et meget smukt staudebed, du har lavet, fint med de blå farver. Det er også et godt og informativt indlæg, tak for det.
  Lisbeth

  SvarSlet
 9. Hej Lone.Smukt-Smukt bed.Jeg er også vild med de blå farver.Tak for inspirationen.
  Ærgeligt at du ikke ved hvad den agapantus hedder.Men det ser rigtigt godt
  ud med de runde buskbom i forgrunden.
  God weekend Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er super ærgerligt. Er sikker på, at jeg gemte pakken
   - hvis jeg nogensinde finder den, poster jeg det her :-)

   Slet
 10. Dit blå bed er vidunderligt Lone. Skøn blå farve lupinerne har.

  God weekend

  SvarSlet
 11. stormhat i blomst i oktober ?? hvad hedder den?? be om. mine er afblomstret i august, dvs bicoulor, de tofarvet noget senere, men en så sen,, det ville være skønt at kunne få fingre i hvis det er muligt. De blå farver er bare så skønne både alene og i mix med andre. Og dem kan man ikke få for mange af. Jeg har mange iris germanica omkring terrassen, men jeg kæmper med iris sibirica, måske skulle jeg plante den noget oftere om.,
  efterårshilsner Gunvor

  SvarSlet
 12. Hej Gunvor
  - min stormhat hedder Aconitum carmichaelii 'Fischeri'.
  God weekend :-)

  SvarSlet
 13. Skønt og dejligt brugbart indlæg, som gør at jeg lige kan hoppe en del undersøgelsesarbejde over:0).
  Og smukke appetitlige fotos!

  Mange hilsner fra Katinka

  SvarSlet
 14. Nydelige og inspirerende bilder. Blått blir man ikke lei av. God helg!Anne

  SvarSlet
 15. Dit blå bed er vidunderligt smukt, jeg har nydt og nydt og NYDT billederne og de udførlige beskrivelser - masser af inspiration. Man kunne evt. supplere med noget i højden, f.eks. clematis Multiblue, som har en perfekt blå farve, men der finde også andre skønne clematisser lyseblå. Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Ulla - det er da en super idé.
   Det skal jeg vist eksperimentere med næste år.
   Clematis multiblue er hermed på min ønskeliste :-)

   Slet
 16. Fantastisk flot bed og fantastiske blå nuancer. Der er lidt til ønskelisten :o)

  SvarSlet
 17. Hej Lone,
  Godt indlæg. Jeg synes du skal prøve med nogle flere sommerblomster, f.eks. den hvide udgave af stolt kavaler. Du kunne også nemt hive Kæmpeverbena ind, samt nogle andre skærmplanter - det kunne være dild, skælhoved, lægebaldrian, eller den almindelige kvan. Der er mange muligheder.
  Hvorfor har du ingen roser i bedet? Rapsody in blue ville da være perfekt i sammenhængen.
  Jeg tror desuden at den sene, hvide allium, Mount Everest ville være rigtig god. Husk endelig også forglemmigej - den er en ener.
  Det var lidt ideer herfra. Jeg tror du kender til det, alting kan jo hurtigt gribe om sig.
  Venlige hilsner, Mathias fra Nordfyn

  SvarSlet
 18. Så smukt!

  Mange flere indlæg om stauder og bede, til denne mørke tid hvor der er brug for at drømme om forår og sommer.

  Og helt igennem faktastisk blog de damer;-)

  SvarSlet
 19. Hej Lone.
  Jeg er fuldstændig vild med dit blå staudebed. Skal prøve at lave et sådant i vores have.
  Hvor stort er det sådan ca.? Laver du en planteplan først - inden du sætter planterne således, at du har det største bagerst i bedet og de laveste forrest?
  Kunne godt tænke mig at se, hvis du havde en tegning af dit bed - så kunne man måske finde ud af det. Det er første gang, at jeg prøverne at lave et sådant bed fra bunden af.

  SvarSlet

ANNONCE