søndag den 25. november 2012

DEN NATURLIGE JUL

TEMA: VI GLÆDER OS TIL ...

Jeg holder allermest af den naturlige jul, og jeg har et meget blødt punkt for mos i alle variationer!

TEKST & FOTO: LENEDen traditionelle juledekoration med gran, lys, sløjfer og små røde fluesvampe er for mange år siden gået til de evige julemarker, og i stedet for er jeg gået naturens ærinde. 

Til dekorationen skal du bruge:
 • Opsats eller fad
 • Bloklys
 • Pudemos
 • Grene med lav
 • Kogler
 • Islandsk mos
 • Rødkålsblade 
 • Lidt ler


På en opsats eller et fad sættes et bloklys fast i en lille klump ler. Fadet dækkes med pudemos, og de forskellige materialer sættes fast ved hjælp af ståltråd. Snur ståltråd rundt om det nederste af koglerne og stik dem ned i pudemosset, som er tykt nok til at holde på dem.

Af rødkålsblade laver du rosen således:

Tag de yderste blade af rødkålshovedet og lad dem ligge nogle timer til de er bløde. Læg dem på en avis eller et stykke køkkenrulle - de smitter af!
Med en saks klipper du en "strimmel" af det øverste, bølgede blad. Herefter ruller du en rose, samtidig med at du "rynker" rødkålsbladet. Fæstn "rosen" med ståltråd.

Det pudemos jeg har brugt her, har jeg været nødt til at købe hos en blomsterhandler, da det faktisk ikke er så nemt at finde i naturen. Jeg har læst at det fortrinsvis findes i løvskove på sydvendte skråninger, og der stod også, at hvis du finder sådan et sted skal du holde det for dig selv!

Psst: Du må dog godt fortælle det til mig!

På en ferie i Sverige for en del år siden var jeg så heldig at finde et sted med det skønneste pudemos, og min familie rystede på hovedet over min glædesdans. Jeg er dog bange for, at jeg ALDRIG finder det sted igen, hvis jeg skulle komme på de kanter!

3 kommentarer:

 1. En meget smuk dekoration, Lene og dejligt med en udførlig vejledning. Det burde være til at finde ud af også for mig :) Så afsted til købmand efter rødkål... jeg har nemlig fundet stedet med en masse mos, men det er her i Jylland :)

  Knus Ulla

  SvarSlet
 2. Sød og enkel dekoration :-)

  SvarSlet
 3. Det er en smuk og enkel dekoration, lige efter min smag. "Rosen" er også smuk. Kan du huske for en del år siden, hvor adventskransene skulle laves af rødkålsblade? Min familie var ved at gå bagover........
  Vi har et stråtækt hus på vejen og taget er fuld af pudemos - måske skulle man snige sig derhen med en lang rive?

  SvarSlet

ANNONCE