Har du overtaget en gammel have og er i tvivl om hvad det er for nogle planter du har.  Eller er du på udkig efter en busk i en vis højde med violette blomster til det tørre bed, så er der hjælp at hente her. 


TEKST: KARINA, FOTO: KARIN, FIND HAVEPLANTER  

Findhaveplanter.dk er et onlineværktøj, der gør det let at finde frem til de helt rigtige planter, via en række forskellige søgekriterier. Siden er ganske gratis og kan benyttes af både professionelle i forbindelse med anlæggelse af haver, men også af private der måske er fuldstændig blanke, når det kommer til plantekendskab.

Karin Pedersen er initiativtager og ophavskvinde til findhaveplanter.dk. Hun er uddannet planteskolegartner og har gennem en årrække været med til at drive Bo Grønt i Vordingborg. Karin har endvidere arbejdet som selvstændig havekonsulent og har derfor haft rige muligheder for at indsamle og systematisere informationer om alverdens haveplanter.

“Gennem mit arbejde har jeg oplevet at mange mennesker er usikre på, hvilke planter de bør vælge til haven”.“De fleste mennesker har masser af ønsker, ideer og drømme, men det er svært at overskue hvilke planter, der passer præcis til jordbund, lysforhold, farver, duft, størrelse og pasningsbehov mv. Der bliver derfor også gjort mange fejlkøb – og det er synd. Jeg vil gerne hjælpe med min professionelle viden, og derfor har jeg udviklet findhaveplanter.dk” fortæller Karin Pedersen.

En hjemmeside er fleksibel og kan opdateres med jævne mellemrum, og det er også derfor Karin har valgt denne løsning. Findhaveplanter er lavet ud fra den tanke at folk skal have glæde af hjælperedskaberne, så en pengemaskine er ikke det Karin er gået efter. Det er interessen for planter og planteelskere der driver værket.

Idéen til siden opstod, da hun på sit arbejde blev klar over hvor svært det egentligt er at holde styr på alle de planter der findes. “Gennem mit arbejde har jeg oplevet, at mange mennesker er usikre på hvilke planter, de bør vælge” siger Karin, og det er også en af grundene til at hun fik lyst til at sætte planterne i et brugervenligt system.

Perovskia “Filligran”. Russisk salvie Salvia nem. “Caradonna”. Salvie Agastache hyb.
Black Adder” anisisop/indianermynte. Asters fri. “Jungfrau”
Anemone jap. “Königin Charlotte”.  Clematis “Nelly Moser”storblomstrende klematis. 
Dianthus gra. “Eydangeri” pudenellike. Echinacea pur. “Pica Bella” purpursolhat








Allerede fra starten består findhaveplanter.dk af mere end 1500 forskellige planter, der alle kan indkøbes uden besvær her i landet. Og tanken er løbende at udvide sitet med flere planter, inspirerende baggrundsinfo, temaartikler og flere andre features. Karin Pedersen elsker udfordringerne med havens planter, og glæder sig til konstruktiv ris og ros fra brugerne.

 

“Vi er praktiserende læger indenfor planteverdenen.”

Da Karin har arbejdet i havecentre igennem mange år, har hun oplevet hvor mange nye sorter der kommer til hvert år, og de kan være svære at holde styr på, selv for en uddannet gartner. Som Karin siger, så er planteskolegartnere lidt ligesom praktiserende læger indenfor planteverdenen. “Vi kender de sorter vi arbejder med på planteskolen, og da flere kommer til kan man næsten sige at vi aldrig bliver udlært – lyder det betryggende?” griner Karin, mens hun tilføjer at hendes ønske om at gøre det lettere at finde frem til en plante er fordi hun ved, hvor svært det er at være forbruger – og sikke dog en sympatisk tanke.

Du kan besøge Findhaveplanter ved at klikke her.