tirsdag den 27. november 2012

GLÖGGKONCENTRAT OG JULEBJÆSK

JUL

Dette her smager lige så godt som det er hurtigt at lave.
Her får du en opskrift på koncentrat til glögg og julesnaps, der vil få juleenglene til at juble. Begynd nu, for det vinder ved lagring!

TEKST & FOTO: MARIANNE

De plejer at stå og kede sig inde i dit køkkenskab; krydderierne i poser, glas og krukker, men nu skal de UD og gøre et ordentligt stykke arbejde. Sådan ét, der får englene til at spille trompet og flyve i ottetaller. Væk med alle de færdiglavede glöggprodukter. Lad dem stå i butikkerne. Når der skal nydes, så skal der nydes! Og både du selv og dine gæster vil takke dig for, at du lige tog dig de 10 minutter det tager at hale krydderierne ud af skabet og gøre dette her klar. 

Det smarte ved denne opskrift er, at du laver begge dele i samme hug - næsten altså. Først tager vi opskriften på koncentratet. 

For først skal du lave bjæsken (gammelt dansk ord for brændevin - læs snaps). Den skal nemlig stå og trække i mindst 3-5 uger før den bliver rigtig god. 1 uge rækker også, hvis du er ude i sidste øjeblik. Denne opskrift er dels til din julesnaps, dels som koncentrat til din engleglögg. Glöggen vender vi tilbage til.

Når jeg nu siger mindst 3 uger - så er det sådan, at al hjemmegjort brændevin på krydderier og krydderurter vinder gevaldigt ved lagring. Og hvad betyder så det? Jo, at jo længere de står og lagrer, desto længere tid får de enkelte urters æteriske olier til at udvikle sig. Og alkohol gør bare noget særligt ved urters og krydderiers smags- og duftnoter. Ja, og ikke nok med det. De gør også noget for selve virkningen, (mange krydderurter er lægende, men det vender vi tilbage til når tid er).

Så alt i alt bliver din bjæsk og din glöggekstrakt bare bedre og bedre, jo før du går i gang, ELLER jo længere du lagrer den.

Jeg kan som eksempel fortælle, at jeg tog julesnapseflasken fra sidste år frem, da jeg skulle lave dette indlæg. Jeg hældte lidt i bunden af et snapseglas, fyldte vodka på og svang det i gabet, og så tonede et himmelsk englekor frem i mine øregange, som jeg ikke havde forestillet mig.

Det jeg havde gjort var faktisk, at da jeg for et år siden stod og ville lave julebjæsk, så kunne jeg ikke finde den gamle. Jeg lavede så bare en ny portion. Den stod så fint og lagrede alt hvad den kunne. Da det så blev jul, fandt jeg heldigvis den gamle flaske og jeg opdagede, at jeg stadig havde lidt fra sidste år. De to blev så (modigt, men husmoderpraktisk) hældt sammen.

Vi drak den til julefrokosterne, vi fik den til 1. juledags morgen-brunch (tradition i min familie á la Bergmann´s Fanny og Alexander) og alle var tilfredse og glade. Julefreden indfandt sig.

MEN da jeg så tog den frem igen her 2 år senere - flaskens indhold var nu andenårslagring + en 1 år gammel lagring - så var det at kammerorkestret tonede frem og smagens vinger fik mig til at flyve. Sammen med englene. I synkronsvømningsagtige formationer.


Så altså det lange af det korte: 
Lav grundlagringen af din bjæsk. Nyd den om 3 - 5 uger, eller hvor lang tid der nu er til jul. Gem resterne. Hæld dem sammen. Nyd dem igen til næste år. Og næste igen osv.

Åbenlyst er det, at det er vigtigt at lave så meget, at der bliver noget til rest. Så, ligesom en god grundsurdej til det daglige brød, kan dine anstrengelser fortsætte den gode smag. År efter år.JULEBJÆSK
Du skal bruge:

Ca. ½ liter vodka*.
Skallen fra en usprøjtet appelsin
3-4 kanelstænger (10 cm)
15 hele kardemomme
8 hele stjerneanis
15 hele allehånde (dufter simpelthen af jul)
1 klump ingefær i skiver ( kartoffelstørrelse)
15 hele nelliker
20 hele kaffebønner


* Du kan også bruge snaps i stedet for vodka, men den skal være så smagsneutral som muligt. Den billige, polske vodka i lavprissupermarkedet har vist sig at være den bedste. Men sværger man til dansk snaps, så brug Svendborg Akvavit. Har du en Brøndum stående, kan den til nød gå. Jeg har brugt den mange gange, men jeg har opdaget at noterne fra krydderierne kommer bedre frem, når du bruger en helt smagsneutral. 

Brug ikke de stødte
Mange mennesker har fortrinsvis stødte krydderier på hylderne. De dur altså ikke. Dels bliver væsken grumset at se på, dels mister de deres koncentrerede duft- og smagsnoter ved stødning (når det er pulver). Så af sted til din lokale (helst etniske) grønthandler - han har hele molevitten i hel figur. Måske, hvis du er heldig, har dit supermarked det også.

 


Og videre: 
Frem med et rengjort og skoldet syltetøjsglas. Skræl appelsinen med kartoffelskrælleren, læg skallerne i. Ned med alle krydderierne også. Hæld vodka på. Skru låg på. Ind i et skab. Glem det, men skriv lige en markering på din kalender om, hvornår du stillede det til lagring. Samt hvornår du vil tage det frem igen. Ellers har du selvfølgelig en herlighed stående til næste år.

Fortsæt dit sædvanlige novemberræs og din decemberjuletravlhed, som du plejer. Du skal ikke røre en finger, før du skal si skidtet gennem et kaffefilter og hælde den på flaske.


Nå, nok om julesnapsen - eller bjæsken - eller brændevinen - eller akvavitten. Hvilket ord du nu ynder at anvende til denne livgivende drik. Det vigtige er nu, at der i hvert fald bliver noget til overs til din rødvinsglögg, og den opskrift snupper vi om nogle uger - når det der med J sådan skal kunne smages, duftes og mærkes. Helt ned i storetåen.

11 kommentarer:

 1. Det lyder spændende men jeg tror ikke englene synger hos mig, for jeg er ikke til alkohol, og Bent vil ikke have andet end de rene sager og slet ikke gløg. Jeg lavede et udtræk af Brøndum og surbær, det måtte jeg forære væk, Bent ville ikke drikke det, og jeg da slet ikke.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Så må vi håbe englene synger over jeres hoveder alligevel. I forstår jo at hygge jer, så mon ikke der kommer en lille koncert?

   Slet
 2. Hvor det lyder lækkert. Det må prøves :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Glæder mig til at høre om din mening, Christel!

   Slet
  2. Jeg skal nok give en tilbagemelding. Mangler nu bare hele allehånde. Har du noget bud på, hvor jeg kan finde det?

   Slet
  3. Jeg mener jeg fandt mine allehænder (ej allehånde, fnis) i Kvickly, det der Santa Maria krydderi). MEn de etniske grønthandlere har jo også et kæmpe sortiment, dér har de dem nok også.

   Jeg glæder mig til at høre om dine erfaringer. Husk du kan søde med ahornsirup, hvis den skal mere over i liqour-genren.

   Slet
  4. Ok, tak - jeg leder videre :o)
   Det lyder bedre og bedre. Jeg er nemlig lidt til den søde side ;o)

   Slet
 3. Nøøøøj hvor det lyder godt ... glæder mig til fortsættelsen :-)

  SvarSlet
 4. Det låter Så Gott! Jag är glögg-fanatiker, det är det bästa jag vet!
  Jag brukar göra en liknande glögg men jag har två flaskor rödvin i också -Skål :)
  Men jag har hittat den bästa "köpe-glöggen" på Super Best nu, det är en svensk glögg som heter Blossa och det är den med orange etikett som är godast ( hvis man inte når att göra denna opskrift vill säga ), stark och inte så söt som de andra man köper.
  Mvh, Anna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det lyder godt! Også at du har fundet en god genvej.
   Jg ville nu allligevel være stolt, hvis en evensker kunne sige god for mit glögg-koncentrat (essens). :)
   Jeg tror altså også du vil få glæde af Bjæsken. Det er Jül-brennvin... (var det rigtigt stavet på svensk?) :)

   Slet

ANNONCE