Hvis der er en havetradition, der i den grad kan inspirere til brug af de stedsegrønne planter i haven, er det den engelske. Tag med på en havevandring i smukke, engelske haver, hvor vi viser eksempler på brug af de stedsegrønne i kombination med andre af havens planter.


TEKST & FOTOS: LONE
Grønt er (som hvidt) som bekendt fantastisk i haven til at give ro. Med mange forskellige planter og farver i haven kan det bestemt være en fordel med grønne partier, der samler billedet, så det undgås, at det kommer til at virke usammenhængende. Dette kan typisk være havens grønne, lineære hække, men der er også mange andre skønne former, der med fordel kan anvendes. Ved brug af de stedsegrønne planter har man de skønne elementer i haven året rundt – derfor ser vi her nærmere på brugen af taks og buksbom som arkitektoniske elementer i haven.

I haven ved Hidcote Manor viser haverummet “The Rose Walk” et imponerende rosen- og staudebed bygget op omkring en harmonisk placering af store taks. Bedene rummer franske roser og en betydelig andel stauder – alle i en stor variation af farver og former. Taksene, der er placeret med jævne mellemrum i de lange bede, er det faste element, der holder på formerne uanset årstid, og giver den fornødne ro til at resten kan boltre sig.

Andre smukke eksempler fra Hidcote Manor ses herunder fra The White Garden og The Marple Garden – længst til højre små hækstykker i buksbom mellem rosenbuer ved Stone House i Wyck Rissington.

Stedsegrønne hække som basis for et sprudlende staudebed ses ved Great Dixter. Her fotograferet i juni måned. Selvom hækken er klippet i fine bokse med variable højder og dermed næsten er små kunstværker i sig selv, er der vist ingen tvivl om, at de også har en fornem funktion som basis for det multifarvede staudebed.

Lige et kig mere fra Great Dixter: De smukke taks, klippet som påfugle, troner smukt i bede af stauder, græsser m.v.

Elementer
som stedsegrønne hække er klassiske rumdelere i den engelske have, og
herunder ses et smukt eksempel fra Parsley House, hvor hække i
rosenbedet danner fine gentagelser, der skaber ro for øjet.

 

Buksbom er også vigtige elementer i Kiftsgate’s fantastiske sunken garden (The White Garden, der nu ikke længere er holdt kun i hvid). Her er valgt en symmetrisk placering af store ellipseformede buksbom. Et fantastisk haverum!

Et smukt eksempel på kunstneriske, stedsegrønne elementer i haven, der året rundt slår tonen an i haven, er disse taksformationer, som man
finder hos Barnsley House.

Taksene står her i en bund af smukke, pastelfarvede, blomstrende planter og runder denne samling af. Jeg tænker, at det, der er kendetegnende for eksemplerne herover, er at de stedsegrønne elementer får værdigt modspil af staudebede, der skaber modspil nok til at det hele lander det rigtige sted. De stedsegrønne planter skaber en basis, og stauderne er værdige modspillere, der sikrer at kompositionen ikke bare bliver kedelig og uinteressant.

Til info er Barnsley House det tidligere hjem af Rosemary Verey. Hus og have er overtaget af hendes søn og absolut et besøg værd. Vi vil bringe en havereportage fra haven senere her i HAVEFOLKET.