I en sandet have i Asserbo bliver den ene staude efter den anden frembragt af en fuldstændig selvlært “Staudetroldkvinde”. Månedens konkurrencegave byder på “opskrifter” på, hvordan du selv kan lave dine stauder.


TEKST: MARIANNE, FOTO: ANNE GINE
At skabe en staude fra frø til blomst kan for de fleste være en magisk opgave, som kun er troldmænd og staudegartnere forundt. Heldigvis havde Anne Gine ikke den fjerneste idé om, at det skulle være vanskeligt, og derfor tænkte hun lige som Pippi Langstrømpe: “Det her har jeg ikke prøvet før – så det kan jeg godt!”.

At det KAN VÆRE en vanskelig og til tider umulig opgave, viser salget af stauder rundt omkring på nettet og på planteskolerne.

Langt de fleste havemennesker ikke så meget som overvejer, at de selv kan frembringe deres egne stauder. Men at det i høj grad er muligt, hvis man bare prøver, og hvis man kan nogle af de indianertricks, som Anne Gine kender og skriver om i månedens præmie “Staudefrøbogen fra frø til staude”, det kan du høre om her.

Da Anne Gine første gang stod i sin have og kikkede rundt, stod der blot nogle forkølede træer og råbte til hinanden hen over en kedelig græsplæne. Med et spadestik i jorden, fandt hun sand blot 8-10 cm under det øverste muldlag, og sådan var det i hele haven, for den ligger et stenkast fra havet ved Asserbo plantage i Nordsjælland. Men det var samtidig startskuddet til, at Anne Gine begav sig ud i at eksperimentere.

Stauder er forholdsvis dyre at købe, og derfor gik hun bare i gang. Hun googlede sig til en del og lærte hen over årene endnu mere. Mange eksperimenter lykkedes, nogle er blevet hældt ud igen, og andre overraskede efter nogle år, hvor flere år gamle såninger pludselig spirede.

“Så slemt er det jo heller ikke 
at gå og vande de små op, 
når man alligevel dagligt går i haven”

Anne Gine blev langsomt klogere på, hvad der skal sås tidligt, og hvad der skal sås mørkt. Hvad der skal startes indendørs, og hvad der skal have frost. Hvor lang udviklingstid de enkelte spiringer og planter har, og hvordan de skal passes, så de bliver til plantefærdige stauder. Og hun noterede alt ned.

Måske skal man have et tålmodigt gemyt, når man selv laver sine stauder, men jeg taler af erfaring, når jeg siger, at når man bare er blevet en  20-30 staudesåninger “ældre”, så forekommer det som en leg at så nogle af alle de stauder, man går og drømmer om. “Så slemt er det jo heller ikke at gå og vande de små op, når man alligevel dagligt går i haven”, som Anne Gine påpeger.

Og hun fortsætter: “Selvfølgelig er der travlt i foråret, hvor der skal prikles og pottes og udplantes, men det er ligesom blevet en del af livet, som jeg slet ikke vil undvære. Og så er det så morsomt at følge med i, hvad der er spiret og hvornår.”

Staudebørnehaven – nogle af de 60 m2

Anne Gine fortæller at hun sidder på kontor til dagligt, så det er bare så skønt at komme hjem om eftermiddagen og se til alle de små. Hun er ude dagligt og i alt slags vejr – og når hun er inde, bliver der noteret, planlagt, “facebook’et” og frønørdet.

Og så er der altså også blevet tid til at skrive en bog om staudefrø. Anne Gine udgiver den selv, og det kræver en del kontakt til boghandlere, medier og så videre; så der er nok at tage sig til i Asserbo Plantage.

Lige inden priklepanikken sætter ind

Året får også nogle andre dimensioner, når man er aktiv med staudesåning:
Det starter i september-oktober, hvor der sås 70 altankasser og ca. 40 store potter, og så går det slag i slag hen over vinteren frem til januar-februar, hvor der gensås og sås nyheder, der bare må prøves af.

“For der kommer flere og flere vildt spændende frø, og mange af dem, kan jeg ikke lade være med lige at prøve”.

 

Der er travlhed i drivhuset året rundt

Jeg spørger også til hvordan hun får planterne til at gro i den sandede jord. Og til det fortæller hun, at hun og hendes mand kører 3-4 store trailerfulde kommunekompostjord på i sæsonen.

 

Anne Gine elsker selv at plante til i haven. På spørgsmålet om, hvor søren hun får plads til alle de planter, siger hun:  

“Jamen jeg har jo også et hobbygartneri, så man kan sagtens komme og købe nogle af alle de planter, jeg har frembragt. Jeg sender i øvrigt også både planter og frø. Og dem, jeg ikke sælger, dem giver jeg bort. En gang sent på året har jeg “give away”, og så valfarter folk fra Fyn eller Vestsjælland til mit udsalg. “Selvfølgelig vil jeg gerne selv afprøve alle mine såninger i min have, og dem jeg ikke har plads til, tager jeg med på diverse plantemarkeder rundt omkring. De er bare så hyggelige at være med på.

I starten undrede jeg mig over, at alle kendte alle, og jeg følte mig faktisk lidt udenfor. Men nu hvor jeg har været med i nogle år, har jeg selv fået følelsen af at være med i et stort fællesskab.”.

De smukke resultater fornægter sig ikke! At træde ind i Anne Gines have en eftermiddag midt på sommeren er på én og samme tid en fredfyldt og begivenhedsrig oplevelse. Prøv at kigge dig omkring!

Bl.a. astilbe og solhat, dildskærme og phlox

 

Blomstring: Allium “Purple Sensation”, iris, lupiner, verbascum, “Violetta”, og rosa jakobsstige “Apricot Delight”











Anne Gine bestyrer også flere Facebookgrupper, hvor mange mennesker landet over dagligt stiller spørgsmål – ikke bare om planternes tilblivelse, men også om staudernes pasning og pleje. Hendes oplevelse er, at nogen allerede har en del erfaring, mens andre – langt de fleste – er helt “grønne” ud i staudesåningen. Derfor har hun inddelt alle “opskrifterne” i bogen efter 3 sværhedsgrader: De helt nemme, de mellemsvære og dem for “the real plantsmen”. Du kan her se hendes forskellige grupper og websites.

Links til Anne Gines sider

Staudeplanteskolens website
Bloggen 
Facebookgruppe 
 
Lokal havegruppe