søndag den 25. november 2012

JUL OG JAG ER ET DÅRLIGT MIX

TEMA: VI GLÆDER OS TIL ...

Stressfri jul findes simpelthen ikke, men du kan lægge nogle strategier, så du alligevel når at finde den indre fred.

TEKST: MARIANNE 
FOTO: MARIANNE & LONE

Som havemennesker er vi vant til at gå i haven ofte - mange gør det dagligt, om ikke andet så i weekenden. Derfor er vinteren en ekstra udfordring for os havefolk - det er mørkt, når vi kommer hjem fra job, det er koldt, vi kan ikke komme i jorden eller også regner og blæser, hagler eller sner det . Og uanset påklædning er det faktisk knap så sjovt at gå i haven som i sommerhalvåret. Jow jow, der er masser af meterologiske udfordringer for os havefolk på den nordlige halvkugle, men den allerstørste - den virkelige udfordring - er kalenderen og den indre "perfektionist"! 

Derfor kikker vi lige på, hvordan julefreden kan sænke sig i et havemenneskes sind, uden at vi går helt fra hægterne.

Der er 4 "nøgler":
 1. Min tid
 2. Genveje
 3. Planlægning
 4. Forventningsafstemning

  MIN TID
  I første nøgle "Min tid" ligger at du skal vide med dig selv, hvad du gerne vil nå i løbet af julen. Spørg dig selv: "Hvad vil jeg ikke undvære, hvad kan jeg droppe og hvad betyder virkelig noget for mig?". Samtidig er det godt at du giver dig selv mulighed for at "få sorteret på øverste etage", får pause, ro og luft. Ligesom når du er i haven.

  Man bliver sådan en rar person at være sammen med, når man lige får "lidt luft". Man får lige lidt mere overskud. Ikke rumraketviden, vi ved det godt, det er bare et faktum.

  Jeg selv har sandet at dagslys og frisk luft er altafgørende for mit velbefindende. At være ude i det, og at gøre bare et eller andet i min have. Så for allerførste gang har jeg droppet at ville lave konfekt, bage småkager og julebag på trods af, at jeg faktisk synes det er vildt hyggeligt.

  Til og med har jeg sådan en "selvgjort er velgjort"-overbevisning siddende bag pandelappen. Men jeg står ved beslutningen, så med mindre "nogen" insisterer og står med opskriften og bare VIL bage sammen med mor, så blive klejner, nøddekager, specier, vanillekranse, biscotti osv. osv. indkøbt hos bageren. Så mange kager spiser vi jo heller ikke.

  GENVEJE
  Det er derfor her den næste nøgle "Genveje" kommer i brug. Bageren er én af dem på min matrikel. For det handler om at gøre tingene lettere for dig selv, sådan at du frigiver tid og energi til det, du gerne vil. Jeg vil f.eks. gerne kunne så nogle stauder, tilse stiklinger, sende flere frø til mine byttevenner og surfe haveblogs på nettet, så det med tv-zombie-kigning er helt yt. Kun hvis der er en rigtig god film, som vi kan samles om, min mand og jeg, eller sammen med nogle af husets teenagere, kan jeg lokkes.

  Jeg vil heller ikke undvære hyggetid sammen med mine gamle forældre, veninder, husbonden og min voksne datter. En tur på museum eller på café går forud for julegaveindkøb på strøget.

  Jo, du hørte rigtigt, for alt det her julehurlumhej og forbrugsræs er dybest set slet ikke mig, så indkøbene - ja, de bliver klikket af en veltrænet klikfinger her ved tastaturet. Og så har vi jo fået Modtagerflex, så pakkerne bliver leveret til min adresse - lige klar til at blive pakket ind. Smart smart - et tidsbesparende tiltag - en genvej af de bedre. Så bliver der tid til at gøre ekstra meget ud af indpakningen, for det er noget jeg virkelig holder af. Og til lydbøger og god musik, en god frokost og en slentretur - eller mange - i en park, i skoven, på et julemarked eller på Glyptoteket.

  PLANLÆGNING
  Hvem gør hvad, hvornår og med hvem. Tjek, hak, done, det giver overblik og mere ro, når det kommer på plads. Hvis dine børn er over ti år, så er det bare med at få dem med ind i loopet. Det giver selvværd at mærke at der er brug for én - uanset alder. OG så er det jo hyggeligt at gøre det sammen, selvom det er nemmere at gøre det selv.

  En jul for 8 år siden lå jeg med mononukleose, uden batteri, på sofaen. Læs: Jeg kunne nada. Mine teenagere støvsugede, købte ind, hentede julepynt på loftet, dækkede borde, tog af borde, tog opvasken og trallede og fjollede sammen tilligemed. Det kan lade sig gøre uden "plejer" og forhindringerne er som regel oppe i ens eget hoved.

  FORVENTNINGSAFSTEMNING
  "Nej" er et af de sværeste ord for et godt, rart og rummeligt havehjerte. Og julen er fuld af forventninger - ens egne og andres.  Der er mange ting du kan spørge dig selv om: Skal alle julekort skrives i hånden - eller kan du lave en lille status over året skrevet på pc og så skrive en personlig hilsen i hånden på kortet? Eller måske sende alle kortene digitalt? Skal du med til alle de arrangementer, du bliver inviteret til? Kan dine egne julearrangementer gå på tur hos dem, du gerne vil se, så I skiftes, osv. osv.

  Tid til din havehobby, tid til det, der er vigtigt og betyder noget for dig. Bedre humør, mere overskud og energi. Lad julen begynde - Vi glæder os til jul!

  2 kommentarer:

  1. Jeg bruger også min veltrænede klikfinger til julegavekøb. Jeg hader at stå i kø i butikker, i det hele taget at vente, nej tak heller ikke hos frisør, tandlæge eller læge. Det er min tid for kostbar til. JEG SKAL I HAVEN :)

   SvarSlet
  2. Godt indlæg, Marianne. Hvis det hele går op i stess og jag, bliver julen hæslig. Der skal være tid til samvær og - selvfølgelig :o) - hygge med dem, man holder af.

   SvarSlet

  ANNONCE