torsdag den 29. november 2012

LYNDEKORATION MED KOGLER

DEKORATION

Hvis du har susende travlt - eller bare, som jeg, har lige omkring 10 tommelfingre for meget, så er her en løsningsmodel til at få det fint i en ruf.

TEKST & FOTO: MARIANNE


Jeg er ingen ørn til det med at binde kranse, og nogle gange skal det bare være smukt i en fart. Så mangen en mørk vinteraften er jeg smuttet ud i haven og har klippet af efeuens lange ranker.


De er blevet anvendt som en lyndekoration på et festbord, hvor jeg bare lader dem slynge sig rundt på bordet mellem stearinlysene. Hvis du nu er nervøs for at selskabet får rankerne i øjnene, kan du bare nippe bladene af og lægge dem på dugen i stedet for. Du kan - hvis du har en sølv, guld eller hvid pen skrive gæsternes navne på bladet som et bordkort ved hver tallerken.

Bladene kan såmænd også drysses eller sprayes med glimmer, hvis du vil gøre det lidt ekstra "fortryllende" - og kan nænne det. For nogle gange står det så smukt, når der ikke er gjort for meget. Og så du skal ikke være nervøs for at den kollapser midt i isen. Dekorationen holder i mindst 5-10 timer (afhængig af stuens temperatur) inden bladene begynder at hænge lidt.

Kranse er som sagt ikke lige min spidskompetence, men en dekoration, der tager 5 minutter at lave er hvis du stikker noget af afklippet i en vase. Jeg er særlig glad for ædelcypres, som har en let overhængende og graciøs form. Dens filigranagtige løv får her fint modspil af efeuens velvoksne, bløde, dybmørke blade.

Her til venstre ser du den sammen med en fuldvoksen Hedera (efeu) med umodne bær. De er blot stukket ned i zinkvasen og arrangeret let. Et lille tip er at fylde sten i bunden, hvis vasen er af et let materiale. Ellers tipper den som ingenting i blæsevejr (skulle jeg hilse og sige)!

Nogle gange graver jeg nogle af de kolde, våde kogler op af en skål ude på terrassen og tørrer dem ved brændeovnen, så de åbner sig smukt. De gør sig altid godt i en kurv eller en skål - eller i bunden af dine lanterner. Zinkkurven til højre i billedet er dekoreret med kristtorn, den er bare så skulpturel.

Hvis du kikker på borddekorationen ovenfor, kan du måske se, jeg har lagt nogle af de små kogler ned i de små glas som jumbo-fyrfadslysene står i.Og nu vi snakker jumbo - så er jeg fuldstændig eksalteret over de der megastore pinjekogler, man kan finde sydpå. Jeg er nu den lykkelige ejer af et par stykker, og de udgør nogle fine (og lynhurtige) "juletræer", hvis de stilles oven i en urtepotte. Snip snap snude, nu er der fint derude.

8 kommentarer:

 1. fint ser det ud, men afgjort er det krukken der bestemmer.....god gået.
  Fortsat god julehygge.

  SvarSlet
 2. Jeg er vild med det HELT ENKLE, Og du er god til det...
  En ide til en enkel krans er at binde mos omkring en halmkrans og evt. også en efeu ranke...
  HELT ENKELT... smiler...

  SvarSlet
 3. Hej Marianne.Smukt og enkelt bord du viser....er det hos dig?
  Er også vild med kogler,og bruger dem i alle mine juledekorationer.
  Har heldigvis masser af stedsegrønt i haven.
  Taks-buskbom-laurbær-blød enebær-thuja og efeu.
  Så der er masser at tage af.
  God dag knus Jette

  SvarSlet
 4. Hei Marianne
  Jeg er litt i samme klasse som deg, ikke alltid tid å binde kraner og lage avanserte dekorasjoner. Det å fylle bøtter og spann med grønt og naturmaterialer er en utmerket måte å få det trivelig på julestria!! Takk for tipsene!

  SvarSlet
 5. Jeg er bedst til ler og en masse mos, i morgen skal kalenderlysdekorationen laves, det skal være nemt og hurtigt. Jeg er desværre ikke så kreativ på det område.

  SvarSlet
 6. Fint og enkelt og pynteligt.....så du har julen siden jeg har været forbi, kan jeg se!
  Pinjekogler dufter bare så eventyrligt dejligt. Så hvis du ellers nænner at tage dem ind i varmen, så de åbner sig,
  kan du virkelig dufte dem med fuld power!
  Efeubladene er også gode som bordkort, hvis man nu skal lave det. Sådan en tynd sølvtush og et stort efeublad med navn på.
  Det ser dyrt og dejligt ud og er bare SÅ nemt!

  SvarSlet
 7. Så fint, jeg kunne godt bruge et par tip til hvor man kan købe de fine krukker og tilbehør...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina - ja, det er jo det, man i damebladene og interieurbladene ville kalde "privateje". Men de grå krukker er fra Netto (købte dem, de de blev sat ned) Zinken ligeså - minus den høje, der er fra en butik på gågaden i Nykøbong sjælland tror jeg. Den hvide potte er rester fra en stor kasse, der havede et 10 kr´s skilt på i Kvickly for et par år siden.

   :)

   Slet

ANNONCE