mandag den 19. november 2012

PÅ SPORET

URBAN GARDENING 

Et eksempel på hvad et nedlagt jernbanespor kan udvikle sig til, når haveglæden får lov til at rykke ind.

TEKST OG FOTO: SIGNE


Da jeg i sommer var en tur i Vancouver (Canada), kom jeg gående langs et nedlagt jernbanespor inde midt i byen. Selvom vejret var trist og det småregnede, så måtte både smilet og kameraet frem.


Der er i mine øjne næsten ikke noget, der er mere livsbekræftende end blomster og haver - og måske i særdeleshed der, hvor man ikke forventer det.

Jeg er ikke i tvivl om, at en dygtig havearkitekt kunne have frembragt et haverum her, der havde væsentlig større, æstetiske kvaliteter.
 

Men ligesom anarkiet på den vilde blomstereng har sin egen charme, selvom de ikke matcher som et afstemt staudebed, så synes jeg også at plasticstolene, kompostbeholderne og plantekasserne her i alle afskygninger bidrager med en særlig charme.


Det her er et sted, hvor mennesker kommer for at nyde deres små haver, glædes over blomsterne og bringe friske grøntsager med hjem - og i tilgift lærer naboerne meget bedre at kende.

Selv på en menneskeforladt regnvejrsdag fornemmer man tydeligt, at dette på alle måder er et levende sted.

Jeg håber, at der også vil dukke flere af den slags små oaser op i de større, danske byer. Det skaber liv, det spreder glæder og det bringer mennesker sammen.

12 kommentarer:

 1. Men så härligt! Blir alltid lika glad när jag ser bilder och text från sådana här projekt. :-)

  SvarSlet
 2. Hvor er det skønt:) Anne Gine

  SvarSlet
 3. Skønne billeder :-)

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
 4. Wooow.. Hvor er det lækkert! Super fede billeder.. Her har man virkelig forstået at favne omgivelserne og gøre det personligt! Jeg er vild med det.. !

  SvarSlet
 5. En dejlig livsbekræftende artikel. Hvor ser det hyggeligt ud! Her kan alle deltage og netop det, at der ikke har været en professionel ind over, gør at projektet bliver mere boblende....hvis du spørger mig!

  SvarSlet
 6. Sikke dejlige billeder, kan virkelig se at de mennesker elsker deres små haver, det er da ægte haveglæde :-) det kunne vi danskere godt lære noget af. Vi har så mange triste steder, der kunne blive helt fantastiske, hvis folk fik lov at bruge jorden.

  SvarSlet
 7. Dette er kreativitet. Spennende! Hilsen Anne

  SvarSlet
 8. Hvor er det smukt.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
 9. Hvor er det dog en fantastisk oase du der har fundet Signe. Jeg får helt lyst til at hænge ud i det nabolag og bare nyde roen og idyllen blandt florlette valmuer og grove banelegmer :0)

  SvarSlet
 10. Spændende fænomen.Som supplement til denne artikel og hvis man har lyst til at høre mere om Urban Gardening, Window Farming, City Farming m.m. er der flere programmer der kan podcastes fra DR's P1 - "De Urbane Gartnere" og programserien "Sorte Negle".
  De bedste hilsner
  Søren, "Dybet27"

  SvarSlet

ANNONCE