tirsdag den 6. november 2012

PUT DINE KRUKKER MED EN MOSDYNE

HAVETIPS

Tag en tur i skoven og hent mos. Det er gratis, det kan bruges i dekorationer og det kan anvendes som vinterdækning. 

TEKST: MARIANNE
FOTO: SIGNE


Hvis du - som jeg - har stauder, løg og småbuske i potter, så er det smart at give dem en dyne på til vinteren. Særligt, hvis det bliver en af de hårde af slagsen, for så er planterne nemlig lidt ekstra udsatte. 

Mos er ret dyrt at købe i butikkerne. En lille pakke rækker kun til en enkelt dekoration, og det er det. Men hvis du også er helt vild med mos, så tag en kurv eller et par poser med i skoven næste gang du går.

Troldeskovene langs Danmarks kyster med nåle- og birkeskovsbevoksninger er særligt rige på mos, og de er en fantastisk oplevelse i sig selv at vandre i. Jeg bliver til en skovtrold og lader mig helt opsluge i fe-landskabernes drømmerige. 

Men hjem kom jeg da med et par poser og ærgrede mig faktisk over, at jeg ikke tog mere nu jeg var der. Gik og fik en eller anden fornemmelse af at jeg hamstrede, men det gjorde jeg altså ikke. Jeg tog lidt her, lidt der, ligesom når jeg sanker urter, og der var såmænd nok et par hundrede km2 mere tilbage med mosbevoksninger, da jeg kørte. Hjemme overvejede jeg et splitsekund om jeg skulle rense mosset for gran- og fyrrenåle, men droppede det. Det er et ret omstændeligt arbejde og så pynter de faktisk.

Det fine, tætte mørke "pudemos", til gengæld, pudser jeg af, så det kan stå grønt og frisk i vinterens løg- og juledekorationer. Det er også meget nemmere og hurtigere - nålene sidder ikke fast på samme måde. Er du heldig at finde rensdyrlav, så er du på den grønne gren. Det er så yndigt med det frostede, grå zinklook og det kan bruges både fugtigt og tørt. Sjovt nok minder det mig på én og samme gang om sommerens ture hjem fra stranden gennem skoven med sand mellem tæerne i sandalerne, og så om julens hjerter og varme. Det er der ikke meget, der kan matche.

Der behøves ikke en opskrift. Læg det oven på jorden i potterne. Til foråret kan du bare tage det af igen, hvis det er blevet kedeligt, eller hvis du ikke bryder dig om at se på det.

Naturstyrelsen fortæller her, hvor meget du må sanke fra skovene i Danmark.

11 kommentarer:

 1. God idé. Mos i potterne til at dække den bare jord eller omkring løgplanter er bare smukt. Og når man selv henter det, får man en dejlig skovtur med i 'købet' - ikke så ringe endda :o)
  Knus Christel

  SvarSlet
 2. hmmmm jeg bliver altid i tvivl om man må tage mosset - man må nok kun i "statsskove". Jeg sniger mig altid til at snuppe lidt, vil jo helst ikke ende i brummen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det forstår jeg godt Sussi, der er nok også koldt ogkedeligt og dårlig udsigt. Derfor ligger der nu et link i bunden af artiklen, hvor man kan se, hvor meget man må tage. Det korte svar er "til eget brug" - sådan ca. en plastikpose. :)

   Slet
  2. ....du må gerne Sussi - også i privatskove - her dog kun langs stisystemerne - så go girl - og som Marianne siger: en pose :0)

   Slet
 3. Bare en lille note... Jf. dansk skovforening må man gerne hente lidt mos i statsskovene til privat brug og dvs. ca. hvad der svarer til en plastikpose. I hvert fald hvis man læser, hvad der står på denne side: http://www.skovforeningen.dk/site/julepynt_fra_skoven_maa_du/

  Til info her et uddrag fra siden.
  Dansk Skovforening:

  "HVAD MÅ SKOVENS GÆSTER TAGE MED HJEM?

  Reglerne:
  Reglerne findes i naturbeskyttelsesloven og i den tilhørende bekendtgørelse . Bekendtgørelsens § 28 siger blandt andet at det er forbudt at:
  - Beskadige træer og buske.
  - Beskadige eller fjerne skoveffekter, herunder brænde og kvas.
  - Tage grene af træer og buske samt omhugge, opgrave eller oprykke træer, buske eller anden vegetation. I skove, der ejes af staten, kommuner, Folkekirken eller offentlige stiftelser, er det dog tilladt at skære eller klippe kviste af løvtræer, der er over 10 m høje.
  - Foretage erhvervsmæssig indsamling af nødder, bær, svampe, frø og kogler, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav m.v. Indsamling i begrænset omfang til privat brug er tilladt. Kogler må dog kun tages fra skovbunden. Grene og kviste må ikke indsamles i bevoksninger, hvor der oparbejdes pyntegrønt.

  Det betyder:

  1. Hvad må man samle op?
  - Nødder, bær, svampe, frø, kogler, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav må indsamles i begrænset omfang og kun til privat brug. Kogler må kun tages fra skovbunden.
  - I private skove skal man holde sig på vej og sti og må derfor kun indsamle hvad man kan nå derfra.
  - Man må ikke medtage pyntegrønt fra pyntegrøntbevoksninger, heller ikke grønt der ligger spredt på skovbunden. Det kan være lovligt at samle enkeltgrene op – i begrænset omfang til privat brug - hvis de ikke ligger i en pyntegrøntbevoksning.
  - Brænde og sanketræ må aldrig tages med hjem uden ejerens tilladelse.
  - Juletræer må aldrig tages med hjem uden ejerens tilladelse.

  2. Hvor meget må man tage med?
  Loven sætter ingen mængde- eller vægtgrænser for hvad "begrænset omfang og kun til privat brug" er. Statsskovene bruger som tommelfingerregel at man må tage hvad man kan have i en plasticpose. Tommelfingerreglen er kendt af mange skovgæster, men er ikke lovfæstet.

  3. Hvad må man skære og klippe af?
  - Der må ikke klippes eller skæres grene af nåletræer uden ejerens tilladelse, uanset træarten eller hvem der ejer skoven.
  - I offentlige skove må man skære eller klippe grene af løvtræer der er over 10 m høje

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så det lange svar :-)

   Slet
 4. Jeg skal snart på min årlige skovtur her i november, kan jeg se. Skoven og mosset kalder :)

  SvarSlet
 5. Jeg har været i skoven og hente både grå og grøn mos, og på taget har jeg pudemos, så det skal jeg op og hente noget af. Det er så fint at bruge de forskellige mosser i vinterhaven. Dejlig artikel og fine billeder :-)
  Hilsen Anette

  SvarSlet
 6. Hvor sjovt altså....jeg sankede mos på vej hjem fra arbejdet idag.......jeg er nemlig så heldig at skulle lægge hus til årtes første julefrokost i den kommende week-end så lidt julestemning må der til - og mos er bestemt en del af den stemning ;0)

  Smukke stemningsfyldte billeder.


  Dorthe

  SvarSlet
 7. Jeg har også været ude og hente forsyninger. Jeg er omgivet af privatskove, og der er altså nogen emsige skovejere ind imellem, som godt kan komme med et par bemærkninger, når man kommer med sin pose. Men som sagt har fået hentet mos alligevel ;-)

  SvarSlet
 8. Jeg er fuldstændig fan af mos og jeg samler også gerne på en tur i skoven. Hvis jeg mangler en tot rundt om en hyacint er dele af min græsplane heldigvis også leveringsdygtig:o)

  SvarSlet

ANNONCE