søndag den 11. november 2012

STEDSEGRØNT TIL DEKORATION

TEMA: STEDSEGRØNNE 

Når du tænker stedsegrønne ind i haverummene, kan du også prøve at tænke juledekorationer, eller dekorationer i det hele taget. 


TEKST & FOTO: LENE OG MARIANNE

Det er så dejligt at kunne plukke buketter i haven fra tidlig sommer til ud på efteråret, men det kunne også være skønt, hvis der var noget at tage ind efterår og vinter. Stedsegrønne har masser at byde på. Både som elementer i din have og som "plukke-ind-grønt". Følg her Lene, som nyder de stedsegrønne fra haven og har været på jagt efter noget, der kan bruges.

Taks og buksbom
De mest kendte og elskede stedsegrønne i haverne er uden tvivl buksbom og taks, der begge bliver meget brugt til klippede hække. De kan naturligvis også bruges til dekoration af forskellig slags, men det er nok de færreste der har så store buske, at de nænner at klippe voldsomt i dem. Små duske kan som regel godt klippes af, og det ses næsten ikke, hvis du gør det fra bundenBuksbom er jo selvskrevet som "grøn bund" i en krans og danner med sine små, runde, blanke blade en fin kontrast til f.eks. cypres eller ene. 


Blød ene
Lene holder meget af den skønne, bløde ene, og har netop købt en lille en, som hun foreløbig har sat i en krukke. Det er den du ser øverst i denne artikel.

Man kan lave de yndigste, små kranse af blød ene ved at binde små stykker rundt om en kraftig ståltråd med grøn vindseltråd. Det må gerne "stritte" lidt, det gør bare kransen mere eventyragtig.Ædelcypres
Ædelcypres, Chamaecyparis lawsonian, findes i mange forskellige sorter, men denne er den mest almindelige. Den sætter de sødeste, små, brune kogler, som går fint i spænd med f.eks. fyrrekogler eller kastanjer.

Thuja
Thuja er også en plante, der findes i mange forskellige arter. Vi kender desværre ikke sortsnavnene på dem, men hvis du gør, så sig til. De er alle anvendelige til dekorationer og det gode er, at de ikke stikker, når du skal stå og arrangere. 

Kirsebærlaurbær, Prunus lauroc. "Schipkaensis"
Kirsebærlaurbær
Kirsebærlaurbær er nem at formklippe - både som hæk og som fast element i haven. Den har også en smuk vækstform, og derfor gør den sig godt også som fritstående busk, du oven i købet kan opstamme. 

Bladene er læderagtige og minder en del om ægte laurbær, hvorfor den også er oplagt til at binde på halmkranse.


Hedera helix eller vedbend eller efeu - det er den samme


Efeu
Selvom efeu ikke hører til det, man normalt forstår ved stedsegrønne (vi tænker altid nåletræer), er den fantastisk i haven. Den dækker hurtigt et kedeligt hegn eller en overflade, og den er skøn at lave kranse af.

Når den får nogle år på bagen, ændrer bladene karakter og den bliver rigtig "voksen" at se på. Desuden får den de skønneste, dekorative "bær", der både kan bruges umodne, hvor de er grålige  og når de modnes og bliver helt sorte.Stedsegrønt bliver næsten altid pænt, fordi det tilfører en ro til dekorationen. Og ofte er det faktisk det smukkeste at lade dem forblive grønne. Glem alt om kirkegårde og sørgekranse. I disse tider er det bare om at se muligheder i de planter vi har i haven. Kreativiteten opstår jo oftest, når man kommer ind udefra og står med det i hænderne. Så er det om at overveje de muligheder der er til stede og udnytte dem. For selvgjort er velgjort.


5 kommentarer:

 1. Jeg troede tuja er giftig og den giver udslæt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anonym.
   Tak for dit besyv. Og ja, det har du så ganske ret i.
   Thuja - og taks for den sags skyld - er giftige! Ikke noget med nordisk køkken her! Og hvis man ved med sig selv, at man har sart hud, så er det en god idé at bruge handsker for ikke at få udslet, mens man står og arrangerer dekorationen.

   Så hvis vi bare lader være med at spise dem, ser vi ingen grund til at lade være med at nyde dem i haven eller at bruge dem til dekorationer, .

   Slet
 2. Sjovt at læse det du skriver fordi det minder så meget om mine egne tanker. Jeg elsker også blomster over alt, men har på det seneste fået øjnene op for de stedsegrønne kvaliteter. Jeg har faktisk også lige lavet et indlæg på min lille, nye blog om hvordan jeg er begyndt at bruge stedsegrønt i buketter med købeblomster. Så får man sneget lidt have med ind, selv på denne årstid. Tak for en inspirerende leder :-)

  SvarSlet
 3. Nu vi er inde på giftige planter får I lige et link om emnet med en liste over giftige planter i haven fra Havenyt: http://www.havenyt.dk/artikler/prydhaven/anlaeg_og_inspiration/676.html

  SvarSlet
 4. Fine fotos af gode dekorations-stedsegrønne:nr1 hvidspidset thuja eller cypres, nr2.Thuja 'Smaragd', der holder farven hele vinteren, nr3 Hønsebenstræ, hvor bagsiden er hvid og nr4 alm cypres.
  Cryptomerie er mørkegrøn eller brun om vinteren. Holder længe,stikker ikke.
  Thuja 'Sunkist'og 'Reingold' er gule og holder længe i dekoration.
  Sol-cypres findes i gul og blå. Er bløde og holdbare. Især 'Boulevard' er stålblå. Blød ene er jo en cypres.
  Et lille udpluk af anvendelige stedsegrønne til haven og dekoration.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet

ANNONCE