onsdag den 14. november 2012

STERILISER DIN JORD FØR SÅNING

I HAVEN

Hvis du pludselig er blevet grebet af sådillen (og det f.eks. er vinter og der ikke fås så- og priklejord i miles omkreds, eller du ikke vil betale så meget for det - det er faktisk ret dyrt) så har jeg en anden metode!

TEKST: MARIANNE
FOTO: SIGNE
Jeg hører til dem, der får sået noget mere end jeg havde tænkt mig, fordi jeg bliver så grebet af det. Særligt er staudesåning blevet en ny hobby. De små spirer kan ikke gro i gødet jord, men hvad gør du så, hvis du ikke lige har en pose så- og priklejord stående?

Brug den jord, du har. Det kan være brugt muldjord fra nogle kasserede potteplanter, det kan være du har gravet jorden op i haven. Bare det er jord uden alt for mange gamle rødder.

Smid jorden i en spand. Hæld kogende vand over. Lad den stå og køle af, og hæld vandet godt fra.

Voila! Steriliseret jord. Lige til at så i.De små spirer har brug for ilt under roddannelsen og det kan ofte være vanskeligt, især om vinteren. Man kan købe et vulkansk produkt "Perlite", der anvendes af de professionelle - det er de små, hvide korn, du kan se på fotoet. Men hvis din planteskolemand ser desorienteret på dig, når du spørger efter det, kan du gøre som jeg ofte gør, og blande lidt grus eller sand i jorden i stedet for.

Husk at fylde såbakkerne med jorden dagen i forvejen. Små frø har ikke godt af at stå og soppe - og på et døgn er vandet løbet så meget fra, at du er klar til såningen.

16 kommentarer:

 1. Det var da en god idé, selvom jeg sjældent mangler jord, er det da forekommet, at man liiige skulle have en plante med som værtindegave.
  Jeg bruger ikke perlite men sand, for det indgår i den jord jeg laver til min pelargonier. Nemlig 1/2 sand 2/3 jord.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og det er også klogt, især med pelargonier. Men sand kan også sagtens bruges til at "lufte" pottejord, der er blevet sterililseret med.

   PS. de værtindegaver, du har med er fabelagtige. ......

   Slet
 2. Super godt indlæg - lige hvad jeg kan bruge lige nu :-) Jeg har nemlig også kigget langt efter så- og priklejord, så kogende vand på, er rigtig anvendeligt, da jeg netop har en masse "brugt" pottemuld.
  Perlite har jeg også rigtig gode erfaringer med, også iblandet i krukkerne. Det holder rigtig godt på fugtigheden og planterne stortrives med den ekstra iltning.

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, engi, det gør de! Faktisk glemte jeg at skrive, aat luftning og vand-opbevaring også kan ordnes af Lecasten.

   Slet
 3. Go ide med den "gamle" jord.... Det skulle jeg måske prøve.
  Men hvad sår I nu?
  Mange hilsner fra Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Stauder, Susan.
   Tjek konkurrencen ud for denne uge. Du kan vinde en bog, der fortæller om, hvordan du kan så dine egne stauder. Og mangler du frø. siger du bare til. FInd mig på Facebook. :)

   Slet
 4. Tak Marianne
  Det var lige, hvad jeg kunne bruge. Når først jeg skal til at bruge så og prikle muld kan jeg ikke få noget, det kan jeg heller ikke nu. Så det er en super idé. Hvad med kattegrus i jorden, kan det ikke også bruges?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er rart at have noget i en snæver vending og udenfor sæsonen, det er jo ikke lige et produkt, de har stående på tankstationen.

   Slet
 5. Hej . Jeg tror ikke man kan bruge kattegrus, da det jo er beregnet til at opsuge væsken.
  Jeg ved en som har prøvet, og det blev til en stor hård tør klump.
  Små lecakugler er også godt at blande imellem.

  Hilsen Bente

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, de små lecakugler er også gode, de både lufter/dræner og holder på vandet.

   Kattegrus er godt til roser (altså uden katteafføring i) - men i urtepotter? Jeg ved der findes noget kattegrus, der ikek klumper - men ler er vist ikke det bedste såmedie.

   Slet

 6. Sikke en god ide. Jeg kan have temmelig svært ved at finde såjord, så det er helt sikkert noget jeg vil prøve.

  Fantastisk blog I har lavet.

  Med venlig hilsen LoneSP

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine pæne ord, LoneSP. Det er sådan nogen, der motiverer os til at blive ved!

   Slet
 7. Det er da genialt, hvis det virker! Sikke gode råd du disker op med!
  Jeg går og siger til mig selv, at jeg ikke gider al det så-ståhej, og alligevel hopper jeg på den hvert år. Har i forgårs taget nogle små frø fra en klematis integrifolia, som jeg havde tænkt mig skulle i en potte og hygge sig ude i kulden denne vinter. Man ved aldrig om de bliver til noget :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Om det gør!!! Tak, Nette! JA, jeg er sådan én, der går og "gemmer" på råd. Utrolilgt, hvad en hjerne husker og hvad den glemmer. Latin 3-prøven og de fraske verber fra gyn´mnasietiden, de er som forduftet. Men skæve , sære haveråd, de sidder fast.

   Jeg har faktisk også sået klematis (igen) i år. Sidste år kom de fint (guldranke/Alpina Guldklematis), men de gik til da min plantesitter overså dem i sommer. Så nu prøver jeg igen. Det er overraskende så meget, der faktisk lykkes, selv om man ikke ved en dyt om det.

   Slet
 8. Jo men der findes heldigvis heller ikke sterilt jord i handlen, selv om nogle forretninger skriver det.
  Man slår milliarder af gavnlige organsimer ihjel ved at steriliserer det. Se www.drivhusklubben.dk
  mvh
  Lars Lund

  SvarSlet
 9. Skønt tip - tak for det :)

  SvarSlet

ANNONCE