Hvis du pludselig er blevet grebet af sådillen (og det f.eks. er vinter og der ikke fås så- og priklejord i miles omkreds, eller du ikke vil betale så meget for det – det er faktisk ret dyrt) så har jeg en anden metode!


TEKST: MARIANNE, FOTO: SIGNE

Jeg hører til dem, der får sået noget mere end jeg havde tænkt mig, fordi jeg bliver så grebet af det. Særligt er staudesåning blevet en ny hobby. De små spirer kan ikke gro i gødet jord, men hvad gør du så, hvis du ikke lige har en pose så- og priklejord stående?

Brug den jord, du har. Det kan være brugt muldjord fra nogle kasserede potteplanter, det kan være du har gravet jorden op i haven. Bare det er jord uden alt for mange gamle rødder.

Smid jorden i en spand. Hæld kogende vand over. Lad den stå og køle af, og hæld vandet godt fra.

Voila! Steriliseret jord. Lige til at så i.

De små spirer har brug for ilt under roddannelsen og det kan ofte være vanskeligt, især om vinteren. Man kan købe et vulkansk produkt “Perlite”, der anvendes af de professionelle – det er de små, hvide korn, du kan se på fotoet. Men hvis din planteskolemand ser desorienteret på dig, når du spørger efter det, kan du gøre som jeg ofte gør, og blande lidt grus eller sand i jorden i stedet for.

Husk at fylde såbakkerne med jorden dagen i forvejen. Små frø har ikke godt af at stå og soppe – og på et døgn er vandet løbet så meget fra, at du er klar til såningen.