søndag den 4. november 2012

TEMA: ROSERUGENS LEDER

Da mit rosenhjerte blev sat i brand for ca. 2 år siden, vidste jeg ikke ret meget om roser. Ved en hurtig googling på ordet ROSER, fremkommer 11.900.000 hits. Jeg har af gode grunde ikke læst alle sammen, men det siger noget om hvilken elsket plante, du kan læse om i dette tema.Rosen er da også ubeskrivelig, skønt utallige poeter har forsøgt gennem tiderne. At følge blot én enkelt roses udspring, kan i dage - ja uger - fylde ejeren med spænding og glæde. Rosenknoppens blomstring bibringer de varmeste følelser; stolthed, nænsomhed, omsorg, kærlighed. At følge dens blomstring og forfald ligeså. At eje én rose giver således masser af næring til sjælen. Hvordan vil det så ikke være at eje mange?

"Vidunderligt!", siger langt de fleste. Mer´ vil have mer´, og ens hjerte kan gribes af en feberbrand, der kan føles uslukkelig. Andre finder at de er grimme (i hvert fald om benene), besværlige, tidskrævende, har nogle irriterende torne, og smager bedst i marcipan.

Min egen rosenfeber startede forrige vinter, en sort nat for to år siden, da jeg lå i sygesengen og fik ondt i den klikfinger, der bestiller roser hjem over nettet. Min rosensamling er blevet nærmest omvendt proportional af min sindstilstand i købsøjeblikket. For det at se på roser, dufte til dem og nyde dem i hele deres vækstperiode virker tilnærmelsesvis som lykkepiller. På de 2 år har jeg derfor tilført min have mere end 25 sorter og ejer 2-5 stk. af flere af dem. Det er ikke ret meget i sammenligning med mange andre rosenfreaks, det ved jeg - men det er skarpt større end nul.

Og med alle de roser, måtte jeg jo også sætte mig ind i mysterierne omkring deres pasning og pleje. Ja, og så var det at alle Google hits'ne myldrede frem sammen med de mange, mange hyldemeter, der står og nikker til mig på biblioteket.

Jeg blev klogere - men opdagede også flere dilemmaer: 
 • Skal de gødes biologisk, eller virker kunstgødning bedst?
 • Skal de beskæres, hvordan, hvornår og hvor meget?
 • Skal de bindes op - eller nej, det er da vist ned, ikke?
 • Skal de alle have mere end 6 timers sol for at blomstre?
 • Må man plante flere i samme hul?
 • Må de have selskabsplanter - og hvis, hvilke så?
 • Kan de tåle at stå i træk, eller kan de også stå for tørt og varmt?
 • Hvordan skabes sunde roser uden svamp, skadedyr og andet skab?
 • Skal de vandes om aftenen eller om morgenen?
 • Er det nødvendigt at deadheade?
 • Skal man vinterdække dem og med hvad?

Tag snakken her
Listen er meget længere - snakken rundt om i haverne, magasinerne og bloggene ligeså. Der findes vist lige så mange erfaringer, som der findes roser. Noget af al den rosensnak mellem passionerede havefolk vil vi gerne tilbyde jer at føre her. For selvom vi ser forskelligt på det, så er kærligheden til roserne vores fælles omdrejningspunkt, og det er altid interessant at høre, hvad andre synes om en sag man brænder for.

Med denne uges rosentema tager vi derfor hul på en lang kærlighedshistorie, som vi vil vende tilbage til med indlæg flere gange i løbet af året.

Vi vil starte med at kaste et blik på, hvordan du forbereder dem bedst på at kunne klare den kommende kolde og mørke tid. Dernæst vil vi give nogle tips til, hvordan du planter barrodsroser bedst - for det kan nemlig gøres fra nu af og så længe du kan komme i jorden frem til omkring marts måned. Vi vil også gerne byde dig med på en tur til engelske Nymans' fine og vidunderlige rosenhaveOg så er vi stolte af at introducere HAVEFOLKETs første gæsteskribent, Nette fra Nettes lille have, som fortæller om hvordan hendes rosenglæde blev til. 
Til sidst har vi samlet en liste med  rosenlinks, som vil blive udvidet med tiden - giv endelig dit besyv med.


Rigtig god fornøjelse!Ugens artikler om ROSER:
GODNATSANG FOR EN ROSE
Efterårs"putning" af roserne

PLANT BARRODSROSER
Trin for trin

ROSENHAVEN VED NYMANS 
Om skønne roser i en engelsk besøgshave

ROSER HER OG DER OG ALLE VEGNE
Roseneventyret i Nettes lille have


ROSENLINKS 
En samling artikler om roserLÆS ELLER GENLÆS OGSÅ:NEDBINDING AF ROSER
Få en overdådig blomstring med nedbinding
Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.  

10 kommentarer:

 1. Jeps! Sikke et skønt tema, der er på nu - jeg vil helt sikkert fordybe mig og blande mig :)

  Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tænkte jeg nok, Ulla! Endelig! <3

   Slet
 2. uhhh...tror godt din dårlige klikfinger kan overføre virtuel smittevirus!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. "Beklager" ;;) Men tror du har ret! Det har også været hårdt at lave dette tema - med alle de skønne roser, jeg har været forbi. Overvejer seriøst at lægge min visakort i en hermetisk lukket bankbox. :D

   Slet
 3. tak for en dejlig start på rosenpasionen - den vil jeg følge med glæde..
  vil også gøre opmærksom på rosengruppen på FB, hvor vi snakker rosenglæde,
  og deler fotos
  http://www.facebook.com/liliansw#!/groups/151436748326770/
  lilian

  SvarSlet
  Svar
  1. God idé, Lilian. Dér har vi mange gode snakke og alle er så hjælpsomme. :)

   Slet
 4. Kære Marianne

  Måske jeg kan få lov at lægge mit visakort samme sted?
  Jeg kan læse at forsættelse følger, hvilket glæder mit rosenhjerte. Hvis I senere kommer med råd og vejledning om, hvordan man gør dit og dat, vil jeg foreslå, at disse temaer kommer på et par uger FØR man skal smøge ærmerne op. Men det har I nok allerede styr på. Rettidig omhu er som bekendt brandvigtig, når det gælder roser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan tro, vi gerne vil have mere hvor det kommer fra, Nette! Især noget om alt der der skaberak, de kan gå hen og få og hvad man gør ved det. Og den rettidige omhu står på et skilt på mit skrivebord! Med en ekstra note i min kalender. Så må vi håbe det hjælper. ellers er du mere end velkommen til at "prikke" mig på skulderen.

   Slet
 5. Tusind tak for et skønt tema om roser. Pragtfulde billeder og spændende artikler. Man har jo som rosenelsker svært ved at holde mundvandet lige i munden, ved synet af alle disse diva`er og primadonnaer. Suk, hvor jeg allerede savner at kunne gå ud og plukke løs af alle skønhederne.

  Rosenelskende, grønne hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, tante Grøn! Ja, det skaber savn at se på alle disse jomfruer i flok her i temaet, men også en vis forløsning, synes jeg. Vores længelsfulde rosenhjerter må simpelthen bare surfe lidt flere roser her i de kolde mørke måender.

   Slet

ANNONCE