Da mit rosenhjerte blev sat i brand for ca. 2 år siden, vidste jeg ikke ret meget om roser. Ved en hurtig googling på ordet ROSER, fremkommer 11.900.000 hits. Jeg har af gode grunde ikke læst alle sammen, men det siger noget om hvilken elsket plante, du kan læse om i dette tema.


UGENS LEDER: MARIANNE

Rosen er da også ubeskrivelig, skønt utallige poeter har forsøgt gennem tiderne. At følge blot én enkelt roses udspring, kan i dage – ja uger – fylde ejeren med spænding og glæde. Rosenknoppens blomstring bibringer de varmeste følelser; stolthed, nænsomhed, omsorg, kærlighed. At følge dens blomstring og forfald ligeså. At eje én rose giver således masser af næring til sjælen. Hvordan vil det så ikke være at eje mange?

“Vidunderligt!”, siger langt de fleste. Mer´ vil have mer´, og ens hjerte kan gribes af en feberbrand, der kan føles uslukkelig. Andre finder at de er grimme (i hvert fald om benene), besværlige, tidskrævende, har nogle irriterende torne, og smager bedst i marcipan.

Min egen rosenfeber startede forrige vinter, en sort nat for to år siden, da jeg lå i sygesengen og fik ondt i den klikfinger, der bestiller roser hjem over nettet. Min rosensamling er blevet nærmest omvendt proportional af min sindstilstand i købsøjeblikket. For det at se på roser, dufte til dem og nyde dem i hele deres vækstperiode virker tilnærmelsesvis som lykkepiller. På de 2 år har jeg derfor tilført min have mere end 25 sorter og ejer 2-5 stk. af flere af dem. Det er ikke ret meget i sammenligning med mange andre rosenfreaks, det ved jeg – men det er skarpt større end nul.

Og med alle de roser, måtte jeg jo også sætte mig ind i mysterierne omkring deres pasning og pleje. Ja, og så var det at alle Google hits’ne myldrede frem sammen med de mange, mange hyldemeter, der står og nikker til mig på biblioteket.

Jeg blev klogere – men opdagede også flere dilemmaer:

  • Skal de gødes biologisk, eller virker kunstgødning bedst?
  • Skal de beskæres, hvordan, hvornår og hvor meget?
  • Skal de bindes op – eller nej, det er da vist ned, ikke?
  • Skal de alle have mere end 6 timers sol for at blomstre?
  • Må man plante flere i samme hul?
  • Må de have selskabsplanter – og hvis, hvilke så?
  • Kan de tåle at stå i træk, eller kan de også stå for tørt og varmt?
  • Hvordan skabes sunde roser uden svamp, skadedyr og andet skab?
  • Skal de vandes om aftenen eller om morgenen?
  • Er det nødvendigt at deadheade?
  • Skal man vinterdække dem og med hvad?

 

Tag snakken her

Listen er meget længere – snakken rundt om i haverne, magasinerne og bloggene ligeså. Der findes vist lige så mange erfaringer, som der findes roser. Noget af al den rosensnak mellem passionerede havefolk vil vi gerne tilbyde jer at føre her. For selvom vi ser forskelligt på det, så er kærligheden til roserne vores fælles omdrejningspunkt, og det er altid interessant at høre, hvad andre synes om en sag man brænder for.

Med denne uges rosentema tager vi derfor hul på en lang kærlighedshistorie, som vi vil vende tilbage til med indlæg flere gange i løbet af året.

Vi vil starte med at kaste et blik på, hvordan du forbereder dem bedst på at kunne klare den kommende kolde og mørke tid. Dernæst vil vi give nogle tips til, hvordan du planter barrodsroser bedst – for det kan nemlig gøres fra nu af og så længe du kan komme i jorden frem til omkring marts måned. Vi vil også gerne byde dig med på en tur til engelske Nymans’ fine og vidunderlige rosenhave. Og så er vi stolte af at introducere HAVEFOLKETs første gæsteskribent, Nette fra Nettes lille have, som fortæller om hvordan hendes rosenglæde blev til.

Til sidst har vi samlet en liste med  rosenlinks, som vil blive udvidet med tiden – giv endelig dit besyv med.

Rigtig god fornøjelse!

Ugens artikler om ROSER:

GODNATSANG FOR EN ROSE
Efterårs”putning” af roserne
PLANT BARRODSROSER
Trin for trin
ROSENHAVEN VED NYMANS 
Om skønne roser i en engelsk besøgshave

ROSER HER OG DER OG ALLE VEGNE

Roseneventyret i Nettes lille have

 

ROSENLINKS 

En samling artikler om roser
 

NEDBINDING AF ROSER
Få en overdådig blomstring med nedbinding

 

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.