fredag den 7. december 2012

BAG DIN PYNT!

DEKORATION

Hvis du er til naturlig jul er hjerter og stjerner af rugbrødsdej måske noget for dig!

TEKST & FOTO: LENE

For et par år siden så jeg i et magasin julehjerter bagt af rugbrødsdej, og da jeg ikke er til jul med alt for meget glimmer måtte jeg prøve det. Det lykkedes så godt at jeg fik lyst til at prøve igen i år.

Jeg bruger færdigblandet rugbrødsmel. Det er bedst at vælge noget uden for mange kerner.  De kerner der var i min pose sigtede jeg fra og tilsatte den samme mængde rugmel. Derefter tilsætter du gær og vand, som der står på posen. Derefter lægger jeg dejen ud på et meget meldrysset bord, og ælter den lidt sammen, så den er bekvem (som man siger!)

Dejen rulles ud med en kagerulle, og derefter kan du begynde at lege med formene. Jeg havde kun hjerteforme, men fandt i julegemmerne en skabelon til en stjerne, som jeg brugte til at skære ud med i rugbrødsdejen.

Hvis du vil have dem til at hænge, skal du huske at lave et hul inden du bager dem, fx med en strikkepind. Når de er færdigbagt og lige taget ud af ovnen, er det en god idé at udvide hullet lidt, da det godt kan lukke lidt sammen under bagningen.

Dejen skal ikke hæve først, men sættes direkte i ovnen. Jeg har eksperimenteret med forskellige varmegrader, og det er egentlig lige meget hvordan du gør, fandt jeg ud af dagen efter. Nogle bagte jeg ved lav varme (fx  100-150 grader i ca. 1 time). Du kan også bage dem ved 200 grader i ca. ½ time, men hvis de bliver for mørke må du lægge et stykke bagepapir ovenpå som beskyttelse. Jeg havde 3 hjerter tilbage, som jeg lagde i en åben kurv og satte på gulvvarmen på badeværelset, og næste dag var de også helt tørre, så prøv dig lidt frem - der er frit slag!

Hvis du synes figurerne bliver for puffede, kan du lægge et tungt spækbræt ovenpå mens de afkøler – så holder de den flade facon.

Jeg kom som sagt gær i min dej, fordi jeg godt kan lide at de små hjerter puffer lidt op og bliver dejlig buttede, men jeg vil tro at man også kan gøre det uden gær, så de bliver flade. Der er dej til rigtig mange figurer, så prøv evt. at dele den i 2 portioner, én med gær, og én uden.
Rugbrødsfigurerne har rigtig mange anvendelser - her får du et par eksempler:Du kan også blot lægge nogle af de buttede hjerter og stjerner på et fad, sammen med mos og kogler - eller binde en snor og en lille stump gran i og lægge den på servietten juleaften som bordkort.

Husk blot at fortælle gæsterne at det ikke er meningen at de skal spises. Forrige år gik min bror om bord i bordkortet, indtil jeg fortalte ham at det var 14 dage gammelt, tørt rugbrød.

Figurerne kan nemt gemmes fra år til år, blot de opbevares tørt.

10 kommentarer:

 1. Fantastisk ide - hvor er de fine <3 <3 <3
  Det må absolut prøves - hvis altså tiden tillader det - synes jeg er bagefter, men vil ikke stresse !

  SvarSlet
 2. Det må prøves, tak for idéen.

  SvarSlet
 3. Kære Lene,
  I er fuld af gode ideer herinde! Jeg synes I kører et alletiders magasin - og alle kan være med i de ting I viser. Så flot.
  Jeg får helt lyst til selv at prøve ad, hvis altså jeg får tid. Tak for ideen, dine stjerner er rigtig fine.
  Lune vinterhilsner Mathias

  SvarSlet
 4. Super fin ide, det må afprøves. Ser lige for mig disse fine hjerter på juletræet sammen med hvide kugler, sølvfarvede engle og lys........

  mange hilsner

  Trine

  SvarSlet
 5. Jeg tror også at jeg må afprøve idéen! Tak!

  SvarSlet
 6. Fed ide... og så kan man sagtens have børn med i køkkenet...
  God dag...

  SvarSlet
 7. Sjov idé..... jeg tror jeg stadig har nogle kringler liggende i juletræspynten. De er bagt af trylledej (mel og salt og vand) og de kan bruges år efter år.
  Det kan dine hjerter garanteret også.

  SvarSlet
 8. Sjov idé..... jeg tror jeg stadig har nogle kringler liggende i juletræspynten. De er bagt af trylledej (mel og salt og vand) og de kan bruges år efter år.
  Det kan dine hjerter garanteret også.

  SvarSlet
 9. Tak tak for en supergod ide den vil jeg afprøve omgående <3
  mvh ann

  SvarSlet

ANNONCE