lørdag den 8. december 2012

BIMMELIM MED JULEGLÖGG

OPSKRIFTER

Der findes bare så mange dårlige og ligegyldige glögg-drikke. Her får du genvejen til den velsmagende glögg. Den som får gæsterne til at spørge dig, hvordan du har gjort.
Og nåede du ikke at lave julesnapsen, som udgør den krydrede bund, så kan du godt trylle lidt. Vi giver dig opskriften. 

TEKST & FOTO: MARIANNE
Alle kan lave glögg! Rødvin, rosin- og mandelsplitblanding og en flaske glöggessens. I kø til kasse 3. "Det bliver 87, 50 tak, vil du have bonen med?". Meeeen; kan vi lide den?

Hemmeligheden ved en god glögg er kærlighed og rettidig omhu. Sådan noget som havefolk har masser af - men ikke altid tid nok til. Derfor giver vi i denne artikel begge muligheder. Supermarkedsmodellen nedenfor samt den, der tager kort tid at lave, men har krævet den rettidige omhu for nogle uger siden. Fortvivl ikke, hvis du ikke fik gjort det. Det bliver jul igen til næste år.

SUPERMARKEDS-PEP-OP-OPSKRIFTEN
Glöggessens
7,5 dl rødvin (1 flaske)
50 g sukker
1 tsk. vanille   
75 g rosiner
50 g mandelsplitter
Samt: 3 hele kanelstænger, 5 kardemommekapsler, 5 nelliker, 3 sorte, hele peberkorn, 3 allehånde i en tepose.

Lad det varme langsomt op til liiiige under kogepunktet. Koger det, så ryger al alkoholen og smagen ad Pommern til. Bare så du ved det! Sæt skillevagt ved gryden. Start gerne i god tid, en time eller to før, så krydderiernes æteriske olier kan udvikle sig. Smag evt til med lidt solbærsaft og noget rom.Det kan stå og trække med låg på.

Og så kommer "Rettidig-omhu-opskriften", som kræver at du har lavet glöggkoncentratet nogle uger i forvejen:

RØD JULEGLÖGG DER SLÅR ALT!
Til ca. 4-6 personer.

Du skal bruge:
4 cl jule-bjæsk-koncentrat (mængden er en smagssag - prøv dig frem)
1 fl god rødvin
1 håndfuld mørke, økologisk rosiner
1½ håndfuld smuttede og hakkede mandler (hvis du gider, ellers er de færdighakkede fine)
1 dl stærk solbær-  eller hyldebærsaft
Rørsukker eller ahornsirup - smag til. Jeg bruger et skvæt.

Ja, og så gør du som du plejer. Drikker dig halvsnaldret imens du smager til (så køb en flaske vin mere og lav dobbelt portion.)

Servér i varme punchglas eller krus eller robuste rødvinsglas, der kan klare en ske. Hvis du har et fyrfad (altså den der bund til de store gamle tekander), er det ikke så tosset at stille gryden eller en opvarmet suppeskål på, hvis du inviterer til brunch eller jule-kom-sammen-kalas. Det ser oven i købet ret sødt ud!

Hvad er der så tilbage at sige?

Skål og skøn julekomsammen.

6 kommentarer:

 1. ... SÅ du mon mig fare rundt efter kardemommekapsler, kanelstænger og andet krydderigodt i går, for jeg er lidt bagud med retttidig omhu og skal nå at have bikset hele ekstrakt-herligheden sammen NU så den kan nå at trække til næste weekend, hvor vi vil traktere naboerne med engle-gløgg. Åh, Marianne... bare nu den der lille uge er nok, som du skrev om i første gløgg-indlæg. Nu får vi se, jeg mangler stadig hel kardemomme.

  Men TAK for den dejlige opskrift, vi kan hurtigt blive enige om at 87,50 modellen ikke er gangbar på den lange bane.

  Rigtig god weekend. Knus Ulla

  SvarSlet
 2. Det skal nok blive en dejlig gløgg og selskabet yder jo også sin indflydelse! Jeg har ikke skrevet at man jo kan spæde til med ekstra alkohol, hvis.... Ja, hvis du ved. Men mon ikke folk selv finder på det?

  I en snæver vending kan du jo godt bruge de stødte krydderier i en tepose, det bliver mere grumset at se på, men for smagens skyld. Kardemomme er så fantastisk et krydderi.

  Rigtig god julekomsammen!

  SvarSlet
 3. Tak :) Kardemommen kom i hus og ligger nu og svupper sammen med de øvrige ingredienser.

  SvarSlet
 4. .......mmmmmm det dufter af JUL ;0)

  SvarSlet
 5. Det er efter megen søgen lykkedes mig at skaffe hel allehånde, så julebjesken står nu og trækker, og selvfølgelig skal jeg også prøve dine glöggopskrifter :o)

  SvarSlet
 6. Tak for en lækker opskrift den skal da vist lige afprøves her en af dagene :)

  SvarSlet

ANNONCE