Ej kun til pynt, siger man og det gælder også blomster. Mange af dem vokser ret sandsynligt i din have. Hør her om en skøn, lille opskriftsbog om spiselige blomster. Du kan vinde bogen.


TEKST: MARIANNE, FOTO: ANNE-LI ENGSTRØM
 
Vi er nogen, der i det stille har plukket urter og blomster for at spise dem i lang tid, før det blev moderne. Men med “Det nordiske køkken” har vi fået vores kulturarv tilbage. Den indeholder nemlig ingredienser fra den gang vi selv gik ud og sankede vores urter, rødder, planter og blomster for at hjembringe dem og tilberede dem til et sundt, nærende – og delikat måltid.

Blomster har ellers for mig i de senere år enten vel at mærke, og det skulle være lidt hipt, for manden og teenagedrengenekikker skævt til maden og går i gang med “fiskeriet”, hvis jeg finder på at gå så vidt.
været vidunderlige at dufte til og nyde i deres rette element ude i naturen, eller de er blevet hentet ind til buketter og arrangeret med stor passion. I min ungdom kunne jeg finde på at lave en gang violhonning, fordi mine (nu ex-) svigerforældre havde millioner af de små, blå martsvioler under hækken. Og af og til er der kommet et lilla purløgsdrys, lidt kronblade fra morgenfrue, nogle tallerkensmækkere, koriander el. lign, med i salaten. Hvis jeg skulle have veninder på besøgDa jeg fik Camilla Plums bog “Blomstrende mad” i hånden åbnede der sig imidlertid en større og endnu mere vidunderlig verden. Hun ved, hvad hun taler om, hun har langt flere blomster “på menuen” og hun disker op med de mest tiltalende opskrifter.

Hvad siger du til krydret hyldeblomstsalt med chili? Eller lam med marokkansk lavendelkrydderi? Der er også rabarbersaft med rosengeranie. Tænk dig lige sådan et koldt glas på et lille bord ved siden af din hængekøje under et blomstrende æbletræ i maj.

Camilla kan mere end bare friste. Hun kan også med “Blomstrende mad” udvide horisonter – gøre verden større, bredere, rigere. Jeg anede f.eks. ikke at man kan spise blomster af dahlia, uægte jasmin, nelliker og fuchsia. Og hun giver mig lyst til at lave endnu flere retter med courgetteblomst, løgblomster af alle mulige forskellige arter for ikke at tale om alle blomsterne af de kendte provencekrydderier.

Jo jo, der er nok af blomstrende fristelser i den lille billedmættede bog med fotos af hendes vidunderlige “hof”-fotograf Anne-Li Engstrøm!

Vi er begejstrede! Vi kan simpelthen ikke få blomster nok, så bogen får de allerbedste anbefalinger herfra.

Nu er det jo ikke sikkert du hører til dem, der har frosne hyldeblomster fra i sommers liggende i fryseren, men til inspiration har vi alligevel valgt at bringe en af opskrifterne, direkte fra “Blomstrende mad”:

 

KRYDRET HYLDEBLOMSTSALT

INGREDIENSER
200 g meget groft salt
2 hele nye hvidløg
2 eller flere røde chilier
Tynd skal af usprøjtet citronFREMGANGSMÅDE
Skræl citronerne tyndt, skær hvidløgene i 8 dele, flæk chilierne, og tag kernerne ud. Nulr blomsterne af cirka 20 hyldeskærme. Gem halvdelen af blomsterne, og kom resten af ingredienserne i foodprocessoren, til det er et groft kryddersalt. Der må gerne ligge flager af chili og citronskal. Bland med resten af blomsterne, og bred det ud på et fad.

Stil det i solen eller et andet lunt og tørt sted. (Her om vinteren må ovnen i gang max 50 grader i en time eller tre afhængigt af den fugt, der er i det. Prøv dig frem. red.). Når det er helt, helt tørt kommer man det i et glas med patentlåg. Det tager sin tid at tørre det, først er det ret tørt, så trækker saltet al væde ud af de andre ingredienser, og så tørrer det for alvor.

Saltet kan bruges med det samme, før det er tørret, og holder sig i tørret form i årevis.

TITEL: BLOMSTRENDE MAD
FORFATTER: Camilla Plum
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Anne-Li Engstrøm
UDGIVELSE: 2008
SIDER: 123
SPROG: Dansk
FORLAG: Politikens forlag

Advarsel: 
Pluk ikke bare løs af de blomster, du finder smukke. Der er mange planter i din have og i naturen, der er dødeligt giftige, så tjek lige først med “Google University” eller “Blomstrende mad” – eller hvis du har en urtehåndbog! Vi vender tilbage med en anden artikel om hvilke planter, der er giftigetil foråret