fredag den 28. december 2012

CHAI LATTE EN KOLD VINTERDAG

OPSKRIFTER

Regn og rusk, stress og jag. Der er gang i den om vinteren. Her har du en opskrift på sirup, der giver din varme drik et skud brændvarm og krydret orient.

TEKST & FOTO: MARIANNE


Når familien kommer hjem fra alverdens gøremål; skole, fodbold, zumba, bridge, job, møder, indkøb.... så er det tetid, ja det er. At samles, inden ulvetimen i køkkenregionerne sætter ind, er en uvurderlig god skik, der øger sammenhængskraften blandt folk, der kan lide hinanden og måske oven i købet er i familie - eller noget, der ligner.

Det er lige meget om du drikker kaffe eller te - siruppen kan bruges til begge dele. Og lav dobbelt portion, hvis du skal til et selskab, for det er en fortrinlig vært-(inde)gave. 

Så en dag, hvor krydderierne alligevel er ude af skabet, kan du sætte en gryde over i en times tid med dette her indhold: 

CHAI-SIRUP:
1 l vand
10 - 15 hele kardemommekapsler
10 hele allehånde (ligner enebær - tag ikke fejl!)
En lille håndfuld hele nelliker
15  hele, sorte peberkorn
3 - 5 stænger kanel (10 - 15 cm)
En stor klump ingefær i skiver (som din tommelfingermuskel - uden at skære i den)
1-2 muskatnødder, hvis du har. Jeg havde kun det stødte, så jeg undlod. 

Jeg kan i øvrigt anbefale at lave små poser med chai lattekrydderier, nu du alligevel har dem fremme. De er gode at have liggende til en hurtig chai en anden dag og de kan altid i en snæver vending bruges som gave. 

Til opskriften: 
Låg på under kogning, så alle olierne bliver i gryden. Det skal simre i en times tid. Lad det derefter stå i et kvarter og trække i gryden. Sød det hele med ahornsirup eller rørsukker. Det er en smagssag, hvor meget du kan lide. Kog det ind - for mig tog det 20 minutter, før det tyknede lidt. Hæld det på flasker og stil det i køleskabet, hvor det holder længe; en måned eller to, hvis ikke det er forsvundet i en ruf, fordi alle i familien bare SÅ godt kan lide det.

"Jeg kan i øvrigt anbefale at lave små poser med chai lattekrydderier, nu du alligevel har dem fremme. De er gode at have liggende til en hurtig chai en anden dag og de kan altid i en snæver vending bruges som gave. ".

CHAI LATTE:
Når du skal have din chai - eller arabiske kaffe, kan du tage det ud af køleskabet, hælde ca. 1 dl - gerne mere, hvis I vil have den stærk - i til 4 personer og komme ½ l mælk i. Varm op til lige under kogepunktet. Hæld teen i, servér i små arabiske chaiglas, i caféglas eller i almindelige tekrus.

Og så er det du råber ud i huset: "Så er der laaaaaaaaaaatte!".
Opskriften her er frit efter Camilla Plums klassiker.


2 kommentarer:

 1. Det lyder som en opskrift, man ikke skal undlade at afprøve en af de nærmeste dage:-)

  SvarSlet
 2. Hej,
  Lækker robust opskrift :-)Er der nogen der er til original indisk produceret instant chai :
  www.chaichai.eu
  Venlig hilsen
  Kim

  SvarSlet

ANNONCE