torsdag den 13. december 2012

ET CEDERTRÆ TIL JUL

DEKORATION

Sæt et træ i en kurv og supplér med mos, kogler og måske stjerner. Det er bare én af mange idéer til havens julestemning.

TEKST & FOTO: LONE
I stedet for at vælge en traditionel gran som juletræ i haven, kan du jo overveje at prøve en af de fine typer af ceder, man lige nu finder hos rigtig mange planteskoler. Vi har fundet en Himalaya ceder og dekoreret den med mos, kogler og stjerner.

Nogle tager træerne med ind i stuen med rod og det hele, men jeg kan bare ikke nænne det. Et nåletræ er jo trods alt ikke beregnet til at komme ind i vores varme stue med pejs og gulvvarme, så i stedet har jeg fundet et træ, som jeg gerne vil have i haven efterfølgende.

Valget er faldet på et cedertræ; nærmere betegnet en Himalaya ceder, cedrus deodara "Pendula". Træet har den fine, mørkegrønne farve, som de juletræer jeg normalt går efter, men det har en helt anden form - nemlig hængende.

Dette træ bliver på sigt op til 6 meter højt og kan derfor fint få plads i haven efterfølgende. Måske kan jeg endda finde en placering, der gør at jeg kan dekorere det i haven næste år. Alternativt kan det være at jeg planter det over i en stor terracottakrukke og så nyder at have stedsegrønt et sted, hvor der ellers er farveløst om vinteren. 

Himalaya ceder, 
cedrus deodara "Pendula". 

Som kontrast har jeg fundet stjerner i metal til at hænge på træet. Den metalliske overflade er fin i kombinationen med de øvrige naturlige materialer. Disse er fundet i IKEA, men der er mange producenter, der i år har satset på de rå materialer, så der er også mange andre muligheder at vælge mellem.


Cedertræet er placeret i en stor kurv flettet af tyk pil, og der er fyldt op omkring potten med store sten (så træet ikke vælter). Til sidst er det hele dækket med mos fra skoven og skønne kogler. Og hvis du nu tænker, at det kan fuglene da vist ikke lade være i fred - ja, så har du nok ret! Men jeg elsker både kogler og mos som dekoration, så jeg rydder gerne lidt op efter dem ind imellem. Hellere det end at undvære.

Det er ikke tanken, at der skal lys på træet - måske en lille lanterne hænges op på stativ i kurven. Ellers vil lanterner i samme materiale som stjernerne komme til at stå træet bi julen over. Det makkerpar er ikke så ringe endda. Jeg kan fornemme at disse stjerner bliver en fast bestanddel af min jul de kommende år.

Mon du ikke også har julepynt, som du tager med i haven og som er gengangere år for år? Håber du vil dele det med os - sig gerne frem!

10 kommentarer:

 1. Flot og enkelt pynt du har brugt til et spændende træ. Træet er spinkelt og fint; mon træets top vil blive ved at hænge? Cedertræ dufter vist også godt.
  Kh Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg bestemt med navnet pendula.
   Jeg har allerede planer for det i sommerhaven... mit 2013 haveprojekt :-)

   Slet
 2. Det ser rigtigt fint ud, og stjernerne giver lige prikken over i'et :o)

  SvarSlet
 3. Et rigtigt kønt udendørsjuletræ. Jeg pynter tilsvarende og også med små, røde dekorationsæbler. Så kan julesneen bare komme an, ja.

  SvarSlet
 4. Jeg har også en himalayaceder, men den ser helt anderledes ud. Min er nok ikke en Pendula :)

  SvarSlet
 5. Hvor har du pyntet fint i haven. Det er så smukt med mos og kogler og de stedsegrønne.
  Det er skægt som Ceder er blevet moderne igen de senere år, men jeg forstår det så godt. Blå ceder og lærk er blandt mine yndlinge. Jeg kan så godt lide deres asymmetriske form.
  Jeg ved ikke lige med den hængende form til en Ceder, jeg så en del i Super Bedst for nylig og jeg troede først at de havde været mishandlet under transporten. Dit ser dog ret fint ud op mod det sorte træværk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg syntes nu, det var dejligt at prøve noget andet end de grå ceder, der har været så meget fremme de senere år til jul. Men de er nu også ret flotte.

   Nu glæder jeg mig til at se dette vokse i haven over årene. Vores lokale blomsterforretning har to ret store eksemplarer stående ved indgangen til butikken med lys i. De er bare så smukke. Regner med at min også bliver sådan med årene, derfor har jeg udset en plads til det ved et ret stort vinduesparti, vi har mod nord. Så kan vi for alvor nyde det næste jul - selvom det ikke længere er i kurv :-)

   God aften,
   Lone

   Slet
  2. Det glæder jeg mig til at følge.
   Jeg har ikke selv gode erfaringer med at få træer til at overleve februar-marts i potten og det er ofte ikke til at komme i jorden på den tid. Der kommer altid lige en solrig frostdag og svider alt hvad svides kan.
   Har du nogle tips til at undgå dette?

   Slet
  3. Jeg har som reglen træer i krukker stående ret tæt på huset, da det er træer jeg bruger til dekoration her i julemåneden.
   Tænker det måske er derfor, de ikke går til, da her er lidt lunere end ud i haven.

   Slet
 6. Ved I evt. hvor man kan købe disse Himalaya Ceder - her i december måned? - Synes ikke jeg har set dem i blomsterbutikkerne på Frederiksberg - på forhånd tak :-)

  SvarSlet

ANNONCE