mandag den 3. december 2012

JULEMARMELADE

OPSKRIFTER

Hvis du, som jeg, elsker julebrunchen, så er her en hurtig, nem og meget velsmagende julemarmelade, som godt kunne blive en fast ingrediens hver jul - fra nu af!

TEKST & FOTO: MARIANNE


Måske har du stadig æbler liggende fra høsten? Jeg har. Derfor spekulerer jeg altid i at bruge dem til noget, der holder sig på glas. Her er en marmelade du vil blive glad for. Den smager af jul, gør den! Men kan jo bruges hele året. Særligt gør den sig fint sammen med grubeoste.


ÆBLEMARMELADE

600 g æbler
1 dl vand
300-400 g rørsukker (alt efter hvor syrlige æblerne er)
4 kanelstænger på ca. 5 cm (jeg brugte bare ekstra stødt kanel)
2-3 tsk stødt kanel
5 allehånde
frø fra 8-10 kardemommekapsler
5 nelliker
75-100 g soltørrede hakkede tranebær 
75-100 g ristede pinjekerner
Atamon eller spiritus til skylning af glas

Skræl og rens æblerne og skær dem i både. Kog æblebådene sammen med vand, sukker, kanelstænger, kanel og frø fra kardemommekapsler.

Kardemommekapslerne støder jeg i en morter og hælder i en tepose sammen med allehånde og nelliker, derved afgiver de smag, men man får dem ikke imellem tænderne. Lad den koge indtil æblerne bliver bløde og næsten falder fra hinanden - men også kun næsten. Det giver den bedste struktur og smag, hvis de har lidt fasthed. Så hold øje og rør lidt.

Fjern gryden fra kogepladen og lad marmeladen køle en anelse af. Rist pinjekerner gyldne på en tør pande og tilsæt dem sammen med de hakkede tranebær. Rør æblemarmeladen igennem, lad den stå lidt og trække og hæld den så på skoldede glas, skyllet med Atamon eller spiritus. Glassene lukkes til med det samme. Jeg opbevarer mine marmelader på køl i et fadebur i kælderen, men køleskab dur også fint i op til en måned, måske mere.

Marmeladen har en dejlig krydret og alligevel frisk smag, og er rigtig god på brød og til de hårde ostetyper, vafler eller pandekager. De kan jo også foræres væk som værtindegave, hvis du altså kan nænne det.

Portionen her rækker til to glas af den viste størrelse.
Opskriften er med inspiration fra "Annes syltebog" af Anne Hjernøe, Politikens forlag. 
Hvis du, som jeg, elsker julebrunchen, så er her en hurtig, nem og meget velsmagende julemarmelade, som godt kunne blive en fast ingrediens hver jul - fra nu af! 

1 kommentar:

  1. Det lyder som en utrolig hyggelig opskrift, men mine æbler er med vilje efterladt til fuglene, som sikkert også trænger til lidt hygge midt i snedriverne.

    SvarSlet

ANNONCE