tirsdag den 18. december 2012

LAURBÆRKRANS

DEKORATION

Der findes utallige opskrifter hvor laurbær indgår, og i julestegen er bladene for mig helt uundværlige.

I dag er det nu ikke en opskrift jeg vil dele, men en simpel krans uden så mange dikkedarer.


TEKST & FOTO: KARINA.
Laurbær, på latin Laurus nobilis, er et stedsegrønt lille træ eller busk, som stammer fra Middelhavsområderne.
Laurbærplanten blomstrer i marts-april med små, små bleggule blomster. Herefter sker dannelsen af de små frugter, der først er grønne og siden bliver sorte når de modnes.

Desværre tåler laurbær ikke at stå på friland, så anskaffer man sig en laurbær, skal man sørge for at vinteropbevare træet, som ikke tåler mere end minus 15 grader.

Laurbærtræet skyder villigt hvert år, så der er nok at ta' af. Det ideelle tidspunkt at beskære sit laurbærtræ på er om vinteren, og derfor står man lykkeligt tilbage med en masse skønne, grønne kviste, der kan bruges til alle de herlige juleretter.


Jeg havde så meget overskud efter at have beskåret mit laurbærtræ, at jeg havde mere end nok til gryderne. Derfor gik jeg i gang med at binde en krans til hoveddøren.


Til kransen har jeg brugt:
 • Laurbærkviste
 • Grøn vindseltråd til at fastgøre kvistene med
 • Kraftig ståltråd som bruges til "skelettet"
 • Grensaks og en knibtang

Fremgangsmåden er ligeså simpel, som man måske allerede har gættet.

Den kraftige ståltråd klippes af i en længde, så kransens diameter bliver som ønsket. Dernæst lukkes de to ender sammen om hinanden, og holdes sammen med vindseltråd. Det udgør grundlaget for kransen.

Så er det kvistenes tur. Én efter én vikles de rundt om den kraftige trådring med vindseltråden.

Når du har bundet kvistene fast hele vejen rundt, fortsætter du indtil du synes at tykkelsen er tilpas. Jo flere kviste du bruger, des mere bastant en krans får du. Jo færre kviste, des mere let og elegant bliver den.

Når du hæfter ende på den grønne vindseltråd, lader du et stykke blive siddende tilbage. Det kan du lave en løkke af, som kransen kan hænges op i. Og så kan du jo vælge at binde et silkebånd om kransen, hvis du synes at den trænger til lidt ekstra!


Lad os også lige kigge på, hvilken symbolsk betydning laurbær har fået gennem tiderne.


I følge græsk mytologi var Apollon, lysets gud og kunstens beskytter, håbløst forelsket i flodguden Peneus' datter Daphne. Efter at have hånet Amor, Afrodites søn, sendte Amor én pil mod Apollon og én mod Daphne. Pilen som ramte Apollon fremkaldte kærligheden, mens den som ramte Daphne forsagede selvsamme. Daphnes ugengældte kærlighed hindrede dog ikke Apollons jagt. De grove tilnærmelser fik Daphne til at bede guderne om hjælp, og sådan blev hun tryllet om til en laurbærbusk.

Apollon syntes at kunne mærke Daphnes hjerte gennem barken, og siden Daphne nu ikke kunne blive hans hustru, skulle laurbærtræet til evig tid være helliget ham. Derefter bandt han en krans af træets kviste og sagde følgende:

Som pryd vil jeg lægge dig om mit hår og dig om mit kogger og dig om min lyre.


(Kogger: Pilehylster. Lyre: Musikinstrument)

Siden belønnede Apollon alle sejrende mænd, og sådan blev kransen et hæderstegn, som siden er blevet givet til både videnskabsmænd, digtere, sportsfolk og musikere. Heraf kommer også ordsproget : "Du må ikke hvile på laurbærrene". Sagt med andre ord: Du må ikke lade sejren stoppe din udvikling og dit arbejde.
Det er da i øvrigt et ret godt ordsprog, som jeg ikke har tænkt så meget over, men det vil jeg gemme bag pandelappen. Over panden kommer min laurbærkrans nu ikke til at sidde - den forbliver på hoveddøren.

6 kommentarer:

 1. Fin krans den ser fin ud der på døren.

  SvarSlet
 2. Enkelt og flot :-)

  SvarSlet
 3. Flot krans på den helt enkle måde :)

  Jule og decemberhilsner
  Annette

  SvarSlet
 4. Enkel og smuk dørdekoration. Den lille anekdote fra den græske mytologi kendte jeg ikke.

  SvarSlet
 5. Flot og enkel krans, laurbær fylder så dejligt!
  overvintringsproblemet har hidtil holdt mig væk fra at anskaffe mig følsomme vækster, men -15 er jo en del, så de fleste vintre vil et drivhus med beskyttende mur kunne opfylde det krav...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 6. Smuk krans og en dejlig historie knyttet til kransen. Så skal jeg nok lade være med at hvile på laurbærrene, men nøjes med at putte dem på flæsketegen!

  SvarSlet

ANNONCE