fredag den 21. december 2012

LYSETS KOMME - EN NY BEGYNDELSE

JUL

Det er vintersolhverv i dag, og en ny begyndelse er lige om hjørnet. Fra nu af bliver dagene længere. 

I mange årtusinder før vores tidsregning har Nordens folk fejret at lysets søn fødtes denne nat. I dag er det lysfest!

TEKST & FOTO: MARIANNE


Lyset svinder ved vintertide, og når vi har passeret oktober kan det mærkes i sjæl og sind at det bliver mørkere og mørkere. Til alle tider har Nordens folk tændt fakler, kærter og tællelys indendørs, når det blev vinter. Man kunne ikke se ordentligt, og man trængte til lys. Naturligvis også udenfor, for hvis man boede i en by med respekt for sig selv, blev der tændt lys på hovedgaden, så de handlende kunne se hvad de lavede og kunne komme i den rette stemning.

Det er heller ikke så mærkeligt at vi havefolk, som er så bevidste om, hvad stemninger og skønhed kan gøre, går rundt og tænder så mange lanterner, julestjerner, lyskæder og stearinlys. Og det både inde og ude, så alle kan komme hjem i hus og holde fri med sjælen i behold efter en lang og travl dag.

Den 21/12 2012 er det vintersolhverv. Det er i dag.

Aztekernes mangetusindårige kalender slutter denne dato. Mange har fortolket på det faktum, og nogle har moret sig med at forudsige at verden skulle gå under netop i dag. Af alle. Men sådan tænkte aztekerne slet, slet ikke. De var orienterede mod et nyt vendepunkt, mod den cykliske tankegang, hvor alt afløste hinanden. Verdens gang var et hjul, rundt og evigt. Af jord er du kommet. Til jord skal du blive. Af jord skal du igen opstå. Det hele hænger sammen. Yule, det nordiske (og keltiske) ord for hjul, er blevet erstattet af "jul" (og ikke christmas) og vi, her i norden, fastholder det stædigt, fordi hjulet har en grundlæggende betydning for os. Alting vender tilbage. Det ved vi. Vi har set det selv.

At vintersolhverv har været det nordiske folks nytår er gammel viden, som historisk orienterede og Vicca-folket stadig hylder. Frigg og Odins søn; Balder er lysets barn - han fødtes, så årets hjul kunne dreje og lyset atter genopstå. Denne skik er så med kristendommens indtog slået sammen med kristmessen (Christmas), fejringen af Jesus fødsel. Vældig smart. Alt er et. Lysets engel går med glans.

Jeg selv fejrer også at mørket svinder dag for dag, og at lysets komme er på vej. Derfor tænder jeg kun levende lys over alt inde og ude denne aften. Vi samles i min nære familie. De seneste år er det blevet alle tre børn og deres kærester, og så juler vi igennem - nogle klipper og klistrer og andre laver konfekt. Vi griner, synger, fjoller - samles - fordi det er hyggeligt og fordi mor nu så gerne vil. Vi fejrer den opadgående sol og det nye, kommende år. Vi drikker vin og spiser æbler, hygger os sammen og glæder os. Nogle gange pynter vi juletræet, hvis vi når det for alt det andet juleri. Vi nyder at nu er julen lige om hjørnet og det nye år er på vej.

Uanset hvad vi hælder til af tro og overbevisninger, så er mørkets magter brudt og lyset fødes på ny og vokser dag for dag. Vintersolhverv er, modsat sommersolhverv til Sankt Hans, årets korteste dag og den længste nat. Og fra den 22. december vinder dagens lys minut for minut, time for time, dag for dag og bliver til forår, sol og sommer. Summende bier og varmedis. Lange lyse nætter.

En af årets allervigtigste fester er begyndt. Mens hjulet drejer, synger vi en stille sang:


Melodi:Enskelsa/Skåne
Tekst: Misja Kelding

Når vintergrå er den korte dag,
da er natten så stor under stjernernes tag.
Når vinterbleg er din kolde kind,
er i stuerne solkuglens ild båret ind.

Og hver en tid er den bedste på sin egen måde,

Alting skifter, og tiden går i ring :|

Mens jorden nu er helt kold og hård,

Er den hi for det frø, der vil spire i år.
Når spiren vokser, og blomsten dør,
Kan det hele begynde, hvor det sluttede før.

|: Og hver en tid er den bedste på sin egen måde,

Alting skifter, og tiden går i ring :|

Mens solen ruller på himlens vej,

Vil den tænde en fakkel for dig og for mig.
Og pas din ild, så den brænder smukt.
Du skal vide, at det jo er NU den bliver brugt.

|: Og hver en tid er den bedste på sin egen måde,

Alting skifter, og tiden går i ring :|

Bloggen "Badut", som i øvrigt har mange dejlige gør det selv (DIY) idéer til årets fester, skriver:
"Til vintersolhverv læser jeg ”Solhvervssang” af Johannes V. Jensen. Den er fuld af sære ord og smukke vendinger og selvom jeg ikke tror børnene forstår så meget, så synes de at digtet hører med til solhvervsfesten. Jeg læser de første strofer med dyster sort stemme for at sætte en dramatisk stemning. Herefter slår jeg over i glæde og begejstring fra strofen ”men nu er nedgang endt og håbet tændt”. I tredje vers brænder vi små grene fra juletræet eller anden gran. Det er nødvendigt med ret friske kviste for hvis de er for tørre futter de bare af og det er ikke meningen at vi skal starte en brand."

Nedenfor er den samlede tekst skrevet af fra Folkehøjskolens sangbog (16. udgave, side 371). Er den ikke smuk? Den er af Johannes V. Jensen (Trykt første gang i Politiken 2/12 1917).


Solhvervssang

Vor sol er blevet kold,
vi er i vinter vold
og dunkle dage.

Men nu er nedgang endt
og håbet tændt
-- ja håbet tændt,
for nu er solen vendt,
nu kommer lyset og den lange dag tilbage.

Det grønne, skønne træ
forjætter sommerlæ
og søde skove.
 
I julelysets skær
som stjerners hær,
ja, stjerners hær,
er solens under nær
og alle gule blomstresole små, som sove.

I granens brændte duft

får svundne somre luft
og de, der kommer.

Det danske, svale år
i ringgang går,
ja ringgang går,
omkring en evig vår.
Syng alle sjæle med 
om Danmarks fagre sommer.

22 kommentarer:

 1. Næ, tænk at blive nævnt herover på jeres super smukke og dejlige havemagasin, det er jeg virkelig stolt over.

  Vi elsker solhverv, eller måske er det mest sådan at børnene glæder sig som tossede til selve juleaften, mens vi voksne holder aller-aller mest af solhverv som vi fejre hver eneste år. Vi får typisk vintermad med indlagte sommer glæder. Som regl en rigtig steg, i år er det krondyr som min mand har skudt, bagte æbler og is samt jordbærsaft fordi vi markerer vintersolhvervs tætte slægtskab med sommersolhverv. I det hele taget markerer vi alle fire hjørner i lysets år og jeg synes det giver os meget i form af årstidsforståelse.

  Glædeligt hverfa til dig og dine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtigt! Året har 4 hjørner! Det er så rart at tænke på!

   Slet
 2. Åh ja... fra nu af lysner det derude og der er håb igen. Fysisk er det måske svært at mærke det lige med det samme, men i mit hjerte er der tændt et lys som fortæller at foråret og de lyse nætter er på vej. Januar kan være nok så lang, jeg ved det vender NU... :o)
  Jeg ønsker jer alle en dejlig lysfestaften.
  Juleknus og krams fra fru friis

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, januar - den aller længste måned (måske lige bortset fra november) bliver nemmere at komme igennem, når vi ved at dagene s længde tiltager og lyset vender tilbage.

   Krams krams fra mig!

   Slet
 3. For et stemingsfullt innlegg. Kom i riktig god julestemning og ikke minst vårstemning. Nå går det virkelig mot lysere tider....og nye hagetider:) Riktig god jul og takk for en flott julekalenderserie!

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, dt er så rart at vide, når det vi skriver falder i god jord!

   Slet
 4. Tak for et dejligt og lærerigt indlæg Marianne.
  God lysfest til dig og dine, en hyggelig skik.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Lisbeth, vi havde det pragtfuldt!

   Slet
 5. Lige mens jeg sad og læste artiklen, kom solen frem her. Så lavt på himlen, som den kan være, men med varme og varmt lys.

  Det er som at være til fortælletime på en efterskole/højskole at læse artiklen. Masser af viden, indsigt og stemning. Sangene er så smukke og håbefulde. Jeg bliver varm indeni og dejlig eftertænksom.

  En dejlig lysfest ønskes I alle herfra.
  Kh Gitte Medom Kjeldsen

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og i lige måde - for lys er der jo også på træet i morgen. OG tak for de kære ord om fortælletimen. Jeg har aldrig selv oplevet det, men kunne da godt drømme om at blive sådan en rigtig fortællefrikadelle på mine gamle dage!

   Kærligst; M

   Slet
 6. Skønt indlæg imens vi venter på lysere tider!
  Håber I alle får en god lysfest som tænder solen i vores indre. Snart, snart, snart kommer der lys på dagene og nætterne bliver ikke så sorte!
  Solhvervssangen vil jeg have in mente, den er så fin.

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, den er fin! OG gør én varm og glad!

   Slet
 7. Sikke et dejligt lysindlæg. Åh jeg glæder mig også til lysere dage. Rigtig god lysfest, sikke en dejlig tradition.
  Mange julehilsner Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, de lysere dage - dem som lyser og står som klare minder og dem, som blafrer forbi og tilsammen skaber erindringer om et dejligt liv!

   Julehilsen også herfra

   Slet
 8. Hvor er det en dejlig tradition
  - og et indlæg der minder os om den lidt dybere mening i solhvervet/julen.
  Dejligt med lidt eftertænksomhed.
  hilsen Mona

  SvarSlet
  Svar
  1. Vinteren er vist bare eftertænksomhedens tid. Tak for rosen!

   Slet
 9. Rigtig fint indlæg, tankevækkende - og en god opfordring til at fejre solhverv, noget jeg gerne så udbredt over land og rige :)
  Dog en lille rettelse til dit indlæg, det er nu mayaernes kalender, der ender i dag. Men ellers et fint indlæg.
  Hilsner Ane

  SvarSlet
  Svar
  1. godt at vække tanker.

   Så vidt jeg er orienteret,er Aztekerne en del af Majakulturen.
   KH. M

   Slet
  2. Iflg. min viden er aztekerne og mayaerne 2 forskellige riger, dog i samme område og med en del til fælles. - Men det er jo også lige meget :) indlægget er godt skrevet og grundigt i sin gennemgang.
   Og heldigvis gik jorden ikke under :)

   Glædelig jul her fra.
   Hilsner Ane

   Slet
 10. certainly like your web site however you have to take a look at
  the spelling on several of your posts. Several of them are rife
  with spelling problems and I find it very bothersome to
  inform the reality nevertheless I will definitely come back again.
  Also visit my site ... ads shown

  SvarSlet

ANNONCE