torsdag den 20. december 2012

LYSGAVEN

JUL

Næsten alle familier har et eller andet, der gør julen til deres. En tradition, en skik, en farve, en sang.
Her bringer vi en gæstebloggers lille indslag om en juletradition, der ikke er til at stå for.


TEKST: MARIANNE & GITTE
FOTO: KARINA 
Sidste år ved denne tid kunne man på den danske haveblogrull læse om, hvordan man i Gittes familie har indført en sød tradition omkring julebordet. Den stod stadig i vores erindring som indbegrebet af hygge og højtid, og derfor har vi fået en eksklusivaftale med Gitte H om at bringe den her i HAVEFOLKET: 


"Alle danskere kender til mandelgavetraditionen, men er der mon nogle af jer der kender lysgavetraditionen?

Lysgavetraditionen stammer fra min mands bedsteforældre. Hans farmor hørte om lysgaven i et radioprogram og indførte derefter selv traditionen i 1978.

Hver person får et juletræslys i en lille stage. Alle lysene tændes samtidig, når julemiddagen begynder. Vinderen af lysgaven er den person, hvis lys går sidst ud. Jeg synes traditionen er hyggelig og sjov, og jeg kan anbefale andre at prøve.

Det er sjovest at bruge de ikke selvslukkende juletræslys, da vægen kan ligge længe og brænde i næsten ingen stearin, hvis den da ikke vælter og drukner.

Hvert andet år, når mine svigerforældre holder jul hos os, har de de "rigtige" lysgavestager med. De andre år laver min datter nogle éngangsstager i dekorationsler. Hun sætter juletræslyset fast i leret og maler dem, når leret er helt tørt.


I min mands familie var lysgaven altid noget der kunne relateres til lys. Jeg er ikke så kreativ, så lysgaven er lidt á la mandelgaven. Det kunne f.eks. være et stykke fint jule(træs)pynt, god chokolade eller andet spiseligt, eller måske en sjov ting jeg er faldet over.

Hvad jeg finder på i år - det må tiden vise :-)


Du kan læse Gitte's indlæg om lysgaven fra sidste år på Frafrøtilblomst
10 kommentarer:

 1. Sikke en sød idé -så er det om at sidde langt væk fra træk og pustende rollinger;0)

  Julehilsner fra Katinka

  SvarSlet
 2. Det tror jeg, vi skal prøve i år, for første gang og måske eneste, skal vi have et par svigerdøtre med juleaften, måske kender de ikke den idé.

  SvarSlet
 3. Fin idé ! Vi har altid kun levende lys, det er meget stemningsfuldt

  SvarSlet
 4. I min familie hylder vi de samme juletraditioner som så mange andre eller i hvert fald næsten de samme - som fx børnenes sko i vinduet eller i pejsen hver dag med små gaver i hele decemberr. Men den mest elskede af alle traditioner er dansen om juletræet. Det er nemlig overmåde eksotisk i Florida i USA, hvor min datter bor med sin lille familie. Børnene glæder sig helt vildt til det lige som også til at slutte af med slangedansen 'Nu er det jul igen' rundt i hele huset.
  I USA står juletræet jo ellers bare i et hjørne, hvor man så kigger på det engang imellem. Men amerikanerne synes altså, at vores måde at gøre det på er meget speciel - så speciel at min svigersøns nevøer og niecer altid insisterer på at blive inviteret til juleaften den 24. december, og alle synes, at det er fint at trække forventningens glæde ud med alle de lange julesalmer, som vi synger på hver vores sprog inclusive spansk, når der et par gange har været gæster af mexikansk afstamning.
  Peqace Love and Happy Christmas to Everybodey
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 5. Supersød ide´, det skulle jeg have læst i går. Jeg ligger netop lige og slapper af, inden jeg skal til julefrokost. Men kan ikke nå, at i værksætte idéen.

  Den ryger ind på ´harddisken´ til år, eller til senere i julen.

  SvarSlet
 6. Det var da en sød og sjov tradition. Den har jeg ikke stødt på andre steder. Jeg har faktisk nogle gamle, små helt ens nissestager som sikkert ville passe godt til at prøve ideen af. Vi er godt nok ikke hjemme juleaften, men mon ikke den kunne bruges juledag.

  SvarSlet
 7. Joo...den lille juleleg kender jeg skam godt, men ikke praktiseret juleaften. Til gengæld har vi praktiseret legen til julefrokosten på arbejdet. Der vil jeg ikke just kalde legen hverken sød eller hyggelig! Der bliver derimod chikaneret! Savet en bid af lyset, hvis man går på toilettet, pustet, viftet, sågar stjålet, brændt lys i begge ender og snydt på alle måder - men sjovt er det...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 8. Den tradition har min mor også indført juleaften og tror, at hun har haft nissestagerne i de sidste 20 år. Efter vi børn holder juleaften og mine forældre holder jul på skift hos os, så tager hun nissestagerne med rundt til os og medbringer selv gaven. Hyggelig tradition :-)

  SvarSlet

ANNONCE