fredag den 14. december 2012

OLD SCHOOL OG NEW MODERN GAVEINDPAKNING

DEKORATION

Karina og Mariannes stil ligger milevidt fra hinanden. For begge er julegaveindpakningen imidlertid der, hvor nogle af indendørskreativiteterne får lov til at udfolde sig. Følg med her, hvor forskellige de er!

TEKST & FOTO: KARINA OG MARIANNE

Vi ved godt, at man kan købe billige og vældigt søde til-og-fra kort i handlen. Og at der er guld og sølv og glimmerpapir alle vegne. Men både Karina og Marianne er jo dybest i deres hjerter naturens børn og det kikker frem i begges gaveindpakninger. I Mariannes via papirvalg og motiver på pynten,  i Karinas med det blødeste filtbånd, snor og små pynteting fra naturen.

MARIANNE
Jeg vil ikke sige, at jeg er født ind i det forkerte århundrede, men hver gang det bliver jul, ser jeg "Peters jul" for mit indre blik. Til indpakning har jeg fundet lidt forskelligt "gammelt" indpakningspapir. Det er vist egentlig bogpapir, men kan glimrende bruges til gaveindpakningen. Det er stift og let rillet. Fås i både hvidt og brunt. Desuden har jeg købt noget indpakningspapir, der er lidt lysere, mere sandfarvet - af begge ruller bruger jeg bagsiden (indersiden) yderst. Det giver et vist rustikt udseende.Af materialer har jeg lagt følgende frem på bordet:

Æsker
Saks 
Limstift
Tape 
Glansbilleder 
Bånd
Papir 
Kagefadsservietter 
Silkebånd
Til-og-fra kort
Guldtusch


Folk på omkring de 50 vil synes, det minder dem om papiret fra slagteren eller ostebutikkerne i deres barndom. Det gør det sådan set også - er vel nærmest det samme, og er med på den nye, gamle stil, der hylder "de gamle dyder". Det er enkelt, naturens farver - og alligevel fuld af krummelurer og glimmer.
Og så er det bare at pakke ind og pynte op. Hvor fimset (eller kald det romantisk) det skal være,
afhænger af dig og dit valg af glansbilleder og bånd. Jeg har valgt julemænd til en del af mine gavemodtagere, engle til andre og roser til min mor, som er lige så havegal som jeg.

Desuden kan jeg rigtigt godt lide de ternede stofbånd. De er tilpas gammeldags og oser af jul, synes jeg. De fås i både bourgognerøde og julerøde tern. Ellers bruger jeg også den grove, tofarvede jutesnor. Til pakken med roserne har jeg valgt smalt satinbånd i chocking pink, der fremmer den lyserøde farve i roserne på glansbillederne. Mange glansbilleder fås med det samme motiv i både stort og mindre format. Det er helt genialt, dels til pynt på selve pakken, dels til til-og-fra kortene. Jeg har brugt de manillamærker, som jeg har liggende, fordi jeg jo bruger dem til alt muligt i min have. De er rå og søde på samme tid. I kanten har jeg dekoreret en kant med en fed guldtusch, der danner ramme om glansbilledet og om til- og fra-teksten på den anden side.

Så mangler vi bare træet til at lægge dem under. I ventetiden står de fremme til pynt øverst på skabene eller i kurve. Det er for at sikre to ting: At min familie ikke prikker på pakkerne, OG at de kan gå og glæde sig! 


KARINA 
Jeg elsker at pakke gaver ind - det er simpelthen noget af det bedste jeg ved - også selvom jeg har haft fødderne plantet solidt i detailbranchen i mange år og må have pakket gaver ind i tusindvis. Jeg bliver simpelthen aldrig træt af det, og sætter en ære i at kunne overbringe en smukt indpakket gave.

Mine gaveindpakninger har altid fulgt med smag og tid. For nogle år siden var det sort lakpapir og skrigende cyklamenfarvede bånd, og nu? Nu er det de naturlige materialer, neutrale farver og en så forholdsvis enkel indpakning som pyntesygen nu tillader.    

Til mine gaver har jeg brugt følgende:
  
Farveneutralt gavepapir.
Bredt filtbånd (kan købes i hobbybutikker)
Kraftigt filt 
Læderknapper 
Lædersnor 
Sort/hvid jutesnor
Orange silkebånd
Rød- og hvidternet gavebånd 
Manillamærker 
En avis 
Lærkekviste 
Laurbærkviste 
En chili og en stor grankogle

Dertil en saks, nål, tråd og tape. 


Nu er det ikke fordi det er et korstog for mig at holde tingene enkelt - det er et behov. På en eller anden vis er det forenklede et godt modsvar til alt det overgjorte og overøste, som julen jo også repræsenterer.
Reklame- og logopapir har jeg ikke meget tilovers for. Hvor meget man end forsøger at holde plastikskrammel fra dørene, så har jeg endnu ikke oplevet en jul, hvor et venligtsindet familiemedlem ikke lige har været en tur i Fætter-legetøj for at købe en eller anden batterislugende himstregims til min søn. Og ja, ja fred være med det! Det eneste jeg dog kunne ønske var, at gaven ikke var pakket ind hos forhandleren. Store logoer, som små mænd med bjørnehuer, har aldrig givet mit øje ro.
Pakkerne her er i gråt og brunt papir med svagt mønster. Til de første pakker har jeg brugt et gråt filtbånd, som kan købes i de fleste hobbybutikker. 
Jeg har pyntet nogle af pakkerne med laurbær. Hvis de skal "ud på tur", smider jeg de "sarte" pakker i toppen af posen. Når jeg afrunder med filtbånd kan jeg godt lide at holde tonen med en enkelt knude. En sløjfe synes jeg ikke passer sammen med det grove tekstil. 
Til gengæld kan jeg dog finde på at give den lidt ekstra gas med gavemærkerne. På de sidste billeder i denne kollage har jeg lavet et par filthjerter, klippet ud på "gefül". Herefter har jeg monteret en læderknap (det kunne også være fint med en træknap), for at blive i den naturlige stemning. Hjerterne binder jeg fast med lædersnor, og hvis der skal stå "til og fra" binder jeg et manillamærke på under hjertet.  
Den første pakke her kræver også lidt særlig opmærksomhed, hvis den skal transporteres, men ellers er den, ligesom de andre pakker, også lige til at gå til. 
For at pakkerne ikke bliver alt for ens, kan jeg godt lide at binde båndet på forskellige måder. Her har jeg bundet en halv skråbinding og påsat en lille lærkekvist. Den næste pakke er ligeså simpel. Da jeg var ung og var endnu mere genbrugstosset end nu, var jeg ret begejstret for at bruge dagens avis som indpakningspapir. Dette simple, og ikke mindst bæredygtige, gaveomslag er jeg stadig ret begejstret for, og de mange forskellige kulører man kan finde i aviserne giver plads til forskelligartede gaver. 
Når jeg skal give gaver til børn, er jeg ikke typen der bukker under for nissemænd og rød/grønne glitterpapirer. Her fortsætter jeg den enkle stil, men kan dog finde på at pifte det op med et cyklamenfarvet bånd, bare for at give den lidt gas. 

Alt fra naturen er jeg storforbruger af. Når en gave er lidt for klejn, kan man godt have brug for at gøre den lidt større i formatet. På tredjesidste billede har jeg monteret en lille gave på en stor kogle - og sådan forsvinder gaven ikke i mængden. Tørrede urtekviste, eller måske en chili, er også søde under gavebåndet. Det giver gaven karakter, og viser igen at man har gjort lidt ekstra ud af det Og det er for mig mindst ligeså vigtigt som indholdet i gaven. 

6 kommentarer:

 1. Åh, jeg kan lide alle jeres pakker! De er skønne på hver deres måde. Jeg skal give lidt færre gaver i år end jeg plejer (har selv skåret ned ...), men jeg skal vise mine færdigpakkede gaver på min blog når jeg kommer så langt :-)

  SvarSlet
 2. I har da en skøn stil, begge to - de glade modtagere skal nok værdsætte jeres fine indpakning. Og igen masser af ideer til vi andre, der stadig knokler rundt med almindeligt julegavepapir og krølbånd... :(

  SvarSlet
 3. Rigtig smukke indpakninger - begge på hver sin måde.
  tak for inspirationen.
  hilsen Mona

  SvarSlet
 4. Skønt at få gaver, især når man kan mærke at giveren har gjort sig umage - både med gavevalget og indpakningen. I viser begge i jeres indsats og tid at gaverne har betydning. Åh nogle heldige asner der skal modtage gaver fra jer...men om de overhovedet kan få sig selv til at pakke disse eventyrlige gaver ud, ja det kan man spørge sig selv om:0)

  Dejlig aften og et dusin julehilsner fra
  Katinka

  SvarSlet
 5. Smukke og fantasifulde gaveindpakninger. Jeg hader at pakke gaver ind, det dur jeg slet ikke til, så kan jeg lokke Bent til det, gør jeg gerne det ;) Han er selvfølgelig god til det.

  SvarSlet
 6. Ja jeg er også til begge modeller, og kan også godt lide, at gøre noget ud af indpakningen. Et år var alle pakkerne pakket ind i lyserødt avispapir med sort bånd (det synes mine unger var kedeligt) men sjovt er det at finde på nye ting, så tak for ny inspiration!

  SvarSlet

ANNONCE