tirsdag den 4. december 2012

MINI-FOTO-GUIDE, DEL 1

FOTO-GUIDE

Sig ordet "Signebilleder", og mange ved hvad jeg taler om! Signe tager smukke billeder, og vi er mange der gerne ville kunne gøre hende kunsten efter!

TEKST OG FOTO: SIGNE
INTRO: LENE

Hvem har ikke utallige gange tigget om et fotokursus? Jeg ved godt at misundelse er en grim ting, men denne misundelse er altså på den fede måde! Heldigvis har redaktionen kunnet lokke Signe til at fortælle hvordan hun gør, og her kommer første del af serien med fototricks . Første gang handler det om lommekameraer, skarphed og lukketider.


Jeg vil meget gerne fortælle om mine tanker og erfaringer med at tage billeder, men det er vigtigt for mig at slå fast, at jeg ikke er fotograf - meget langt fra faktisk. Min tekniske viden om kameraer er minimal, og de fleste af mine billeder bliver taget med fuld auto på alle funktionerne. Derfor må dette heller ikke opfattes som mere end et par husmorråd fra en glad amatør.

Da jeg for knapt 2 år siden gik i gang med at blogge om min have havde jeg et lille lommekamera (Canon IXUS 700), som jeg havde lånt af min far. Det tog nogle ganske udmærkede billeder, når der var godt lys (allerhelst solskinsvejr), men når det var gråt og overskyet blev billederne typisk uskarpe.

Forklaringen var, at lukketiden blev meget lang, når der ikke var så meget lys (på små kameraer bliver dette problem ofte endnu mere udtalt), og da planter har det med at bevæge sig lidt i vinden, så nåede de typisk at røre på sig mens billedet blev taget.  I fuld sol var lukketiden derimod så kort, at de ikke nåede at bevæge sig på det splitsekund, hvor kameraet var åbent.

Det gik ret hurtigt op for mig at det var sådan, det hang sammen, og da lommekameraet ikke gav mulighed for at indstille lukketiden, var der ikke andet at gøre end at vente på solen, hvis billedkvaliteten skulle være rimelig. I dag ligger det næsten på rygmarven at jeg skal gribe kameraet så snart solen bryder frem. Jeg har også tit fået kommentarer på min blog om at solen altid skinner hos mig, men det hænger altså mere sammen med kameraets formåen end de faktiske vejrforhold - desværre.
  
Hvis der var helt vindstille og jeg kunne holde kameraet stille (ved f.eks. at støtte det på et eller andet), så var det dog også muligt at tage skarpe billeder, selvom der ikke var fuld sol.

Jeg har hørt, at der er professionelle fotografer, der sætter små vindafskærmninger op omkring den plante de ønsker at tage et billede af, netop for at undgå, at den bevæger sig i vinden, men det er mit temperament altså ikke rigtig til. Til gengæld tager jeg for en sikkerheds skyld rigtig mange billeder af det samme motiv, hvis jeg ved at lys- og vindforholdene er problematiske. Det forøger chancen for at der er et enkelt billede imellem, der kan bruges (og i disse digitale tider gør det jo ikke noget, at der er 20 rystede billeder imellem - de kan jo bare slettes igen). Og så gør jeg mig i øvrigt umage for at fange øjeblikkene mellem to vindstød, hvor planten i korte øjeblikke står stille.

Det lommekamera jeg havde lånt havde en makrofunktion, der gjorde det muligt at tage nærbilleder (den har typisk et ikon med en blomst på). Hvis du står og skal investere i et lommekamera, og også ønsker at bruge det til at tage blomsterbilleder med, så vil jeg anbefale at du sørger for at det netop har sådan en makrofunktion, så du kan komme rigtig tæt på motivet. Hvis der ikke er en makrofunktion, skal du ofte ½-1 meter væk fra motivet for at kunne fokusere. Selvom man altid kan beskære billederne bagefter er det langt fra ideelt til dette formål.

For knapt et år siden fik jeg mit eget kamera (som længe havde stået højest på ønskelisten). Det var et Canon EOS 600D. Nu var lommekameraets dage endelig forbi, og hvor jeg tidligere havde haft meget begrænsede muligheder for at indstille på noget som helst, så havde jeg nu flere indstillingsmuligheder end jeg kunne overskue at sætte mig ind i.

Det har bl.a. betydet at jeg i dag også kan tage skarpe billeder, selvom der ikke er fuld sol, hvilket giver noget større frihed. Jeg er dog blevet så glad for solskinsbilleder at jeg fortsat foretrækker at tage kameraet med i haven, når solen er fremme.

Hvordan jeg bruger solen og lyset vil jeg komme mere ind på i mit næste indlæg i denne lille amatør-foto-guide.

Alle blomsterbillederne i dette indlæg er i øvrigt taget med lommekameraet. På billedet med bien er det skabiosa "Beaujolais Bonnets", bag edderkoppespindet er det en ukendt rose, derefter en jomfru i det grønne ramt af den første morgenfrost og til sidste en lille stjerneskærm.
Her kan du læse de tre andre indlæg i denne mini-foto-guide:
DEL 2: Om at bruge solen i sine billeder
DEL 3: Om kameravinkler og kunsten at komme helt ned i græshøjde.
DEL 4: Om beskæring og dybdeskarphed

11 kommentarer:

 1. 1000 tak Signe, for at du vil dele med os. Jeg synes at det er meget svært at tage gode billeder til bloggen. Jeg trænger virkeligt til at lære noget om at tage billeder :-)
  K.H. Anette fra "Fru Pedersens have"

  SvarSlet
 2. Tak for det gode råd. Jeg fotograferer til bloggen med min telefon, og det slår ofte fint til, men min erfaring er lidt som din, at så snart lyset ikke er optimalt, bliver kvaliteten af billeder alt for ringe. Jeg overvejer i øjeblikket at ønske mig et fint nyt kamera, så jeg kan højne kvaliteten på bloggen en smult og min egen fornøjelsen en hel del.

  SvarSlet
 3. Har lige købt et Nikon Coolpix L810 som forhåbentligt er meget bedre end mit gamle lommekamera. Glæder mig meget til at høre om dine erfaringer med at tager billeder.

  SvarSlet
 4. Spændende at læse om dine erfaringer Signe. Jeg tager også rigtig mange billeder, og sletter stort set lige så mange, men hvad betyder det i disse digitale tider.
  Vi må jo også sige, at øvelse gør mester, så det hjælper jo med tiden, så bliver vi bedre.
  Uskarpe billeder sætter jeg helst ikke på, så skal det da være af en speciel fugl eller blomst, som ikke vil stå/stille mens jeg tager billedet :)
  Knus
  Lisbeth

  SvarSlet
 5. Hej Signe
  Jeg venter spændt på fortsættelsen af dit lille kursus og har allerede lært noget om vindforhold. Kameraet har jeg allerede, men det bliver faktisk kun hevet ud af skabet, når jeg skal på ferie. Det er uhyggeligt så få billeder jeg har fra haven!
  Hilsen en stor fan af dine havebilleder

  SvarSlet
 6. Kære Signe og Lene,
  Tak for informativ tekst og fine billeder. Jeg er endnu ikke en specielt god fotograf, men øvelse gør som bekend mester! Jeg synes at frostbilledet med den blå jomfru er helt sublimt.
  Tak skal I have for en fin blog i øvrigt. Spændende med jeres julekalender. Jeg ser frem til næste del af foto-skolen.
  Hav en lun december, Mathias

  SvarSlet
 7. Ja jeg er også med på at samle erfaring. Jeg har SÅ tit oplevet, at jeg ikke tager billeder nok, og at når jeg får dem set igennem PC'en ja så er de enten rystede eller uskarpe. Det er ellers en godt digitalkamera jeg har. Det har bare en elendig fotograf for enden, nemlig mig!! Så her er det ikke apparatet men fotografen den er gal med. Så jeg suuuuger til mig!

  SvarSlet
 8. Kære Signe.
  Tak for tippene.
  Jeg har også sådan et lille lommekamera, og det har oven i købet været tabt, så det er tapet sammen. Jeg har længe haft et stort digitalt kamera på min ønskeseddel i retningen af det du har her på det nederste billede. Før jeg blev skilt havde jeg et lækkert spejlrefleks kamera, som dog ikke var digitalt, men det tog nogle fremragende billeder. Dejligt med dit fif om makrofunktionen. Det vil jeg da prøve af.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
 9. Kære Signe
  Spændende og inspirerende indlæg:)
  Du er så beskeden og det kan jeg godt sætte mig ind i, men det behøver du altså ikke:o) Som du selv fortæller så er du startet med et pocket kamera og dine billeder med det blev fortræffelige og en nydelse at se på. Jeg vil vædde på, at selvom du tog billeder med et instamatic kamera, ville billederne være interessante at se på.
  At man så får lyst til at få et kamara som kan mere er forståeligt, men fotografi handler mindst lige så meget om øjet der ser og evnen til at forestille sig beskæringen i et motiv og her har du store evner. Måske vil du også dele lidt af din ekspertise på det felt, når du skriver videre?

  Når man kan lide at fotografere og se andres billeder er der efterhånden mange steder hvor man kan dele sine billeder og inspireres af andres motiver. Jeg er blevet lidt bidt af den App der hedder Instagram, så for tiden tager jeg billeder med mobilen i hverdagen og deler dem dér, det er sjovt og det er sjovt at se andres billeder, men her gælder det ikke nødvendigvis om skønne billeder mere motiverne.

  SvarSlet
 10. Kære Signe, selvom jeg har fulgt dig fra starten og læst lidt om din "lomme-camera-filosofi" så er det meget givende at få det fortalt igen og super at gense nogle af dine skønne billeder. Jeg er jo enig med alle de andre: Du tager så fantastiske billeder at man bliver helt afhængig af at se det hele gennem dit objektiv. Jeg vil glæde mig til at læse dit næste afsnit med brug af dit EOS camera og brugbare fif, for drømmer man ikke bare om at gøre mester kunsten efter?

  Knus fra Ulla

  SvarSlet
 11. Tak for alle jeres søde kommentarer, og hvor er jeg glad for, at I synes, det er inspirerende at hører om mine tanker om at tage billeder. Som jeg allerede lidt har løftet sløret for, så er dette indlæg kun første del af min mini-foto-guide, og jeg håber også, at I vil synes om de mæste :-)
  Knus
  Signe

  SvarSlet

ANNONCE