søndag den 23. december 2012

TRÆET I STADSSTUEN


JUL

Juletræet på besøg, hilser os fra eg og bøg - det er noget, vi havefolk kan lide.

TEKST: KARINA, LONE & MARIANNE
FOTO: KARINA & LONE


At stille et grønt og levende træ ind i "stadsstuen" midt i det mørkeste vintermørke, og pynte det op så det glimter og funkler, det giver virkelig mening for en have- og plantenørd. Og selvom vi ikke alle er lige nørdede, er traditionen med juletræet noget danskerne forståeligt nok virkelig holder fast i. 


Om det skal have savet roden fra stammen er et personligt spørgsmål. At gøre det giver dog fint mening, da de afklippede granstykker altid kan anvendes som vinterdækning af bar-frost-følsomme planter i haven efter jul. Og når de så er udtjent som sådan, kan de flises op til bunddække under en busk eller til komposten. Nogle mennesker bruger at stille træet ud på terrassen bagefter og "pynte" det med fuglefoder. Eller man kan jo vælge at købe det med rod på, og tilføre haven og vores jordklode et ekstra træ efter jul.

JULETRÆETS HISTORIE
Juletræet er oprindeligt fra en tysk skik, der kan spores helt tilbage til det 16. århundrede, hvor fromme kristne bragte træer ind i deres hjem for at hylde livets træ og Jesus fødsel.
For foden at det dekorerede træ lagde man gaver som et symbol på frugten af livets træ, og i toppen anbragte man en stjerne, som et symbol på stjernen over Bethlehem.  

Første gang juletræet optrådte i Danmark var i 1804. En ung, tysk jurist havde taget traditionen med sig fra hjemlandet, og hurtigt tog det bedre borgerskab i København traditionen til sig. Der skulle dog gå lang tid før skikken slog igennem udenfor det finere borgerskab.

Under Første Verdenskrig blev juletræet så for alvor en udbredt skik i de "almindelige" danske hjem. Dog var det i mange år en bekostelig affære, for et arbejderhjem, at fremskaffe. Ifølge beretninger gik man her ret så kreativt til værks, blandt andet ved selv at bygge juletræerne af alt fra grene til kosteskafter pyntet med stearinlys, der blev delt i flere stykker, for også på lysene skulle der spares.

JULESANGENE
Juletræet symboliserer forårets og sommerens komme. Med Mogens Lorentzens dejlige julesang bliver det rigtig tydeligt! Den er af samme grund manges yndling.

Juletræet med sin pynt / Tekst: Mogens Lorentzen, 1939. Melodi  Egil Harder, 1940

Juletræet med sin pynt
venter på, vi får begyndt.
Aldrig har det vær't så grønt,
aldrig har det vær't så kønt.
Og fra selve himlen gled
vist den store stjerne ned.

Hjerter klippet med en saks
af den fingernemme slags,
kræmmerhus med krøllet hank,
som så let får en skavank,
kurve, kugler, fugle, flag,
op og ned og for og bag

Når de mange fine ting
hænger roligt rundt omkring,
og når alle lys er tændt,
og her lugter brunt og brændt,
er det som en sommerdag
dér, hvor træet kommer fra.

Alle vegne ud og ind
glimrer edderkoppespind ...
mon der ikke bor en spurv
her i denne lille kurv?
Kræmmerhus med nødder i
er grangiv'lig kogleri.

Juletræet på besøg
hilser os fra eg og bøg
med besked derude fra,
at det lysner dag for dag,
og at solen fra sit skjul
ønsker os en glædelig jul.


PAS GODT PÅ DIT JULETRÆ
Når du nu har valgt at tage træet med ind i din stue, kan du lige så godt beslutte dig for at passe godt på det. Og det betyder blandt andet, at du skal huske at vande det. Du kan betragte det som en buket afskårne blomster.

Træet holder sig flottest, hvis det sættes i vand, straks du får det hjem (har du ikke gjort det i år, så må du prøve næste år!) Og så skal det meget gerne stå koldt, indtil det skal bruges. Jo køligere, jo bedre. Sæt gerne træet i en spand med vand, når du har hentet det, og gerne udenfor - tilfør med jævne mellemrum frisk forsyning. Det er også vigtigt for træets holdbarhed og skønhed i juledagene, at du sætter det i en fod med vand, når det skal ind i stuen. Sådan mindsker du nemlig at træet taber nåle, og det holder også bedre sin fine, grønne farve.


Dagen før træet skal pyntes (eller her til morgen, hvis du ikke har gjort det endnu) kan du med fordel tage det ind i et køligt rum, så det gradvist kan vænne sig til varmen. Og så er det på med stads og fjas. Når vi i morgen samles med vores kære i en kærlig krans omkring træet, eller synger en stille salme, mens vi ser lysene brænde ned, er vi et skridt nærmere de lyse tider, der er i vente.

"Juletræet på besøg hilser os fra eg og bøg
med besked derude fra, at det lysner dag for dag,
og at solen fra sit skjul ønsker os en glædelig jul"


Juletræerne, der er vist her i artiklen, er fra Lone og Karinas julehjem.

3 kommentarer:

 1. I ønskes en glædelig jul, jer flittige forfattere til Havefolket samt alle læsere,
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. Kære forfattere til Havefolket.

  Jeg er tit forbi og kigge hos jer. Jeg nyder jeres mange fine artikler og billeder. Der er dukket rigtig mange nye spændende haveblogs op, men min tid er knap, så derfor lægger jeg slet ikke alle de kommentarer jeg gerne ville. So many blogs - so little time.

  Men med tak for mange dejlige artikler, vil jeg hermed gerne ønske jer alle en rigtig glædelig jul samt et lyst og blomsterrigt 2013.

  De kærligste snestormshilsner og hav en skøn Lillejuleaften derude foran skærmene

  SvarSlet
 3. Glædelig jul til jer på havefolket. Tak for alle jeres spændende indlæg og smukke billeder.
  Mange julehilsner Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet

ANNONCE