Hvis du hører til den del af havefolket, der har bare tæer i skoene om sommeren, kan de godt blive lidt knotne og indelukkede om vinteren. Det er der råd for med et lindrende og desinficerende fodbad.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Når vintermørket er dybest og udsigten til varme, forår og sommer synes længere end din tålmodighed, er noget af det allerbedste du kan gøre for krop, sind og sjæl – et fodbad. Fødderne er dem, der bærer dig rundt til alle dine gøremål. De er dem, du grounder med i en travl eller stresset periode og dem, der forbinder dit hoved (der for enden af kroppen oppe i himlen) med jorden. 

Jeg selv hører til den kategori af mennesker, der ofte glemmer det faktum, at hele kroppen får det bedre hvis “de bærende elementer” har det godt. Lige indtil jeg altså rejser mig fra et fodbad efter en pedicure og stadig med blid musik på cd-afspilleren svæver videre ud i mit liv.  husker jeg, hvor skønt det er at give sine “undersåtter” lidt lindring.

Det kræver en lille smule forberedelse og mindsætning for at man ikke skal sjokke med våde fødder ud efter et håndklæde. Alt skal ligge indenfor rækkevidde inden du sænker fødderne ned.

Så husk i hvert fald: 

Håndklæde
Børste
Fil
Svamp
Urter
Salt
Mobil…. ellers skal den måske være på lydløs?

Jeg gør en dyd ud af nødvendigheden og laver wellnessstemning derhjemme. Har bunken af havebøger og -blade liggende, en god kop te, lys og ro i huset.

Jeg bruger tit mit urtesalt, men du kan sådan set bruge alle dine urter. Nogle lindrer bedre end andre. Middelhavsurterne f.eks. kan oftest findes friske under sneen (eller efter tø). Og hvis de har stået i drivhus er det jo ligetil at gå ud med saksen og sanke lidt.

Havets dug
Denne gang har jeg valgt at fremhæve rosmarin. Det er jo “duggen fra havet” (marin = hav) og den ikke alene har en let desinficerende virkning, den har også en forfriskende duft af sommer og Middelhav. Det ser ud som om den stikker, men det gør den overhovedet ikke. Det er kun i tørret tilstand den kan minde lidt om grannåle. Rosmarinen bliver blødgjort i vandet. 

Samtidig kan du sidde og nyde at dens æteriske olier øger blodtilførslen til din hjerne, så du bedre kan koncentrere dig. Videnskab.dk har skrevet en artikel om det her.