fredag den 25. januar 2013

BOTANISK HAVE I LUND

POSTKORT

En sommerdag i juni kørte vi østpå til Skåne, og mindre end 1 time efter stod vi ved lågen til Botanisk Have i Lund. Her ventede os en dejlig blomsteroplevelse.

TEKST & FOTO: LENE


Botanisk Have i Lund hører til Lunds Universitet og blev anlagt i midten af 1700-tallet. Der er 7.000 plantearter fra hele verden, og planterne skulle bl.a. bruges til undervisning i medicin. Der er væksthuse med ni forskellige klimazoner med i alt 2.000 plantearter. Der er stenparti med ca. 1.000 arter fra forskellige bjergområder i verden. Der er arboret (arboretum = sted med træer), køkkenhave, krydderurtehave, stauder og sommerblomster, pelargonier, fuchsia, dahlia og enge. Der er nok at se på!
Øverst til venstre ses et kakaotræ. Træet blomstrer og bærer frugt direkte på stammen. Det ser meget pudsigt ud, og man ser faktisk det samme på judastræ (Cercis canadensis), som får lyserøde blomster - også direkte på stammen. Jeg glæder mig til at se det på mit judastræsom jeg købte for 2 år siden. Billederne til højre er af kæmpe åkande, Victoria cruziana. Man skulle ikke tro det er en levende plante - det ligner i den grad plastik. De små ved siden af er vandhyacinter, som efter sigende skulle rense vandet.

Det der trak allermest i mig var de mange store og små bede med de skønneste blomster - både stauder og sommerblomster. Mange af dem kendte jeg i forvejen, men der var bestemt også mange, jeg aldrig havde set før. Heldigvis var der skilte ved alt, og det letter jo eftersøgningsarbejdet bagefter.

Denne faldt jeg pladask for. Den hedder Fabaceae Baptisia Australis, og stammer fra Nordamerika, og det skulle efter sigende ikke være noget problem at dyrke den i vores klima. Blomsterne minder om ærteblomster, og jeg har læst at den bliver 100-150 cm høj. Den har en helt speciel dybblå farve, som lyser dejligt op i haven, og den fangede mit blik på lang afstand.

En enkelt plante var stor som en busk, og den skal absolut bo i min have. Det lykkedes mig heldigvis at finde det danske navn, som er farvebælg, og jeg har fundet frøene hos Albinus Frø.

Her er kæmpeslør - crambe cordifolia. Jeg købte en plante for et par år siden, men den blev aldrig til noget. Jeg havde helt glemt den, indtil jeg så dette pragteksemplar. Den kan blive op til 2 meter høj, den dufter, og den får tusindvis af små, hvide blomster i juni - netop da vi var der! Jeg aner ikke om den er svær, men det er der da noget der tyder på. Er der nogle, der har erfaring med denne skønhed, hører jeg meget gerne om det, så jeg forhåbentlig kan få mit næste eksemplar til at overleve.

Nedenunder er flere blomster, som fangede min opmærksomhed.


Til venstre er det klokkeblomst, Campanulaceae lobelia X speciosa 'Fan Blue'. Øverst til højre, løvehale, Phlomis tuberosa, og under den er det blæresmælde, Caryophyllaceae Silene vulgaris.

Dette billede er lånt fra havens hjemmeside.
Jeg har besluttet mig for at jeg vil tilbage til Botanisk Have i Lund engang i juli/august i år. Blomstringen var skøn i juni måned, men den kan kun blive smukkere senere på året.


På hjemvejen kørte vi forbi Torup Slot, som ligger ca. 15 km øst for MalmøSlottet ligger ved bredden af ​​en lille sø, og har eksisteret siden det fjortende århundredeHer er der en rosenhave og en lille have med bl.a. krydderurter. Hvis I har tid kan det anbefales at gå en tur i den dejlige park/have.

Hvor er det dejligt at jeg ikke har langt til de dejligste blomster- og haveoplevelser i Sverige. Når man som jeg bor 20 km syd for København og har mindre end 10 minutter til motorvejen er det faktisk hurtigere at komme til Skåne end til Fyn. 

Læs meget mere om den botaniske have i Lund her og om Torup Slot her.

16 kommentarer:

 1. Nej en dejligt tur Lene.....TAK for den. Det ser jo spændende ud og der var da også flere de planter du viste i nærbillede, jeg savlede over!

  SvarSlet
 2. Jeg tror da at jeg vil prøve at overbevise min mand om, at en tur til Skåne ikke er helt uoverkommelig :)

  SvarSlet
 3. To dejlige og smukke steder som jeg rigtig nød igennem din skønne reportage, og de er nu skrevet ind i min "ønsker-at-besøge" haveliste for i år :-)

  SvarSlet
 4. Tak for inspirerende indlæg - den botaniske have er nu på min liste for 'must see' :o)

  SvarSlet
 5. Det er lige gået op for mig, at jeg har været alt for få gange i Sverige. Kæmpe åkande har jeg set i en botanisk have her. Men jeg er lidt i tvivl om, hvor det var. Den er imponerende. Det er skønne billeder du viser. Tak for kigget.

  SvarSlet
 6. Til Lund vil jeg også dra. Vet du hva, jeg har Baptisia australis 'Purple Smoke'. Den står i et lunt solbed. Har hatt den i 3-4 år og med de vintrene vi har (3 mil sør for Oslo), skal den klare å overleve sør for København. Nå er det forresten -10 grader her. Den legger seg utover så jeg støtter den opp. Skulle gjerne ønske at den blomstret mer. God helg! Hilsen Anne

  SvarSlet
 7. Den Australske farvebælg har de en kæmpegruppe af i Den Økologiske Have i Odder, jeg har lagt mærke til den i flere år. Jeg har selv en kæmpeslør, den er totalt imponerende i vækstkraft. Bare et lille rodstykke og der dannes en ny plante.

  Dejlig forslag til en tur.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne,
   Jeg må helt sikkert besøge Den økologiske have Odder - tak for tipset.

   Slet
  2. Det er faktisk farvebælg, jeg hele tiden har haft afbildet på mit ´start-billede´ på min blog. Så lidt forelsket i den, det er jeg.   Slet
 8. Mange tak for indlægget.
  Jeg er kommet regelmæssigt i Lund de sidste 10 år (Har tandlæge der), men har aldrig set deres botaniske have...selvom jeg ser skiltet dertil hver gang jeg går fra stationen...!
  Næste gang jeg skal derover er dog i uge 8...så der ser jeg nok heller ikke haven - men så må det blive til foråret eller i sommeren.
  Kan forøvrigt anbefale Pressbyro-kiosken ved stationen...der er flere udenlandske haveblade end På Hovedbanegården i København! Så jeg slæber altid 4-6 blade med hjem - noget af en udskrivning, men alle pengene værd for den glæde de giver.

  Hav en dejlig aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther,
   Ja, du må slå et slag indenom den botaniske have, og så vil jeg lige kigge ind i kiosken, når jeg kommer til Lund igen.

   Slet
 9. Åhhhhhh! Nu bliver jeg uvenner med min mand! Det ser helt fantastisk ud og jeg MÅ se den have, næste gang vejen falder forbi Lund, men Lund er et trafikhelvede og parkeringspladser er der ingen af....det var tæt på at udløse en skilsmisse da jeg INSISTEREDE på at se domkirken. Men haven ser ud til at være en vrissen værd og den anden episode ligger 25 år tilbage, så mon ikke det går....?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte,
   Det er nu ikke værd at risikere en skilsmisse for et besøg i Lund :), men bortset fra det var der næsten ingen trafik, da vi var der. Måske fordi det var dagen efter midsommer, og de fleste sov længe!

   Slet
 10. Jeg var der for år tilbage - før jeg blev rigtig haveinteresseret og fik egen have- og jeg husker det tydeligt. Et vidunderligt sted.

  SvarSlet
 11. I november var jeg i Lund for første gang - hyggelig by og turen gik da også forbi Botanisk Have, selvom årstiden ikke var den allerbedste. Min mand havde foræret mig/os et weekendophold på Grand Hotel (kan anbefales!)i fødselsdagsgave. Vi hoppede på toget i København og var inkvarteret i Lund en lille time senere. Nå...det var den kæmpeslør jeg ville fortælle om. Jeg såede en pose frø for 2 år siden, den var meget nem og planterne voksede uhyggelig hurtigt. Planterne blomstrede dog ført året efter, og man skal da endelig huske at tage størrelsen og grovilligheden alvorligt.Planten er faktisk også fin når den er afblomstret og står med frøstande.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia,
   Jeg skal da selvfølgelig selv så kæmpeslør. Jeg må på jagt efter frø!

   Slet

ANNONCE