søndag den 20. januar 2013

CHILI - CAPSICUM ANNUUM

chili
PLANTEPORTRÆT

Chilifrugtens popularitet er ikke til at tage fejl af. Omkring 4 milliarder mennesker bruger nemlig krydderiet i deres husholdning - hver eneste dag. 

TEKST & FOTO: KARINA Chiliplanten tilhører natskyggefamilien (Solanaceae) og omfatter omkring 25 forskellige vildarter, hvoraf 5 af arterne bruges til dyrkning. Af kultivarer findes der hundredevis, så jeg synes vi skal springe let og elegant over hele opremsningen.

Af arterne er annuum nok den mest udbredte, og det er også den vi skal beskæftige os med her.

chiliOrdet capsicum er antageligt affødt af ordet capsa, hvilket på latin betyder noget i retning af "beholder". Om det er frugtens hulrum, der har givet anledning til navnet ved jeg ikke, men det virker da oplagt.

Selvom ordet annuum betyder årligt, skal man ikke lade sig narre, for mange af kultivarerne er nemlig flerårige, hvis blot de håndteres korrekt. Chiliplanten tåler ikke frost, overhovedet! Faktisk er den slet ikke glad for at komme under 10 grader, så hvis man vil have sin chili til at overleve, skal den opbevares under de rette forholdVi vil senere på ugen komme ind på hvordan du selv kan dyrke chili, herunder også lidt forskelligt om pasning og pleje.

De første arkæologiske beviser for anvendelsen af chili er fundet i Peru, og kan dateres tilbage til 10.000 - 6.000 år før vores tidsregning. Fra Peru blev chilien senere spredt til Syd- og Mellemamerika, hvorefter Christoffer Columbus tager ansvaret for udbredelsen i resten af verden. 


Da Christoffer Columbus i 1492 ankommer til Caribien og dermed opdager Amerika, var det for at finde søvejen til Indien mod vest.
Den vestlige søvej skulle blandt andet lette adgangen til den almindelige peber, som dengang stod i høj kurs i Europa.

Columbus skriver hjem om et stærkt krydderi, de indfødte bruger i madlavningen. Krydderiet får navnet Indian Pepper – selvom det hverken er indisk eller i familie med den oprindelige peber - Piber Nigrum.

(Piber Nigrum: Stedsegrøn klatrende busk med sorte stenfrugter). 

Man må formode at Indian Pepper, som vi i dag kender som chili, fik sit navn, da den har den stærke smagsoplevelse tilfælles med Piber.
Sammen med tobak og ananas bragte Columbus, under stor opsigt, det nyopdagede krydderi hjem til Europa. Siden spredte chilien sig, via handel, til Indien, Asien og Afrika.

I Danmark optrådte chilien første gang omkring år 1600, da Christian IV sad ved vældet. Kongen donerede et jordareal til Københavns Universitet, primært til dyrkning af lægeplanter, men også til eksotiske planter - som chilien. Anlægget blev i øvrigt Danmarks første botaniske have.


chili

FAKTA

DANSK NAVN: Chili
LATIN: Capsicum annuum
ANDRE ARTER: Chinense, baccatum, pubescens samt diverse vildarter
DANSK NAVN: Chili eller spansk peber.
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØR: Nej
JORDBUND:  Pottemuld eller jord fra en plantesæk
VÆKST: Halvbusk med spredt stillede blade.
STØRRELSE: Omkring 20-50 cm, afhængigt af sort
BLOMSTRING: Hvide eller violette blomster fra juni - september
ANVENDELSE: Frugten anvendes til madlavning og som lægemiddel.

3 kommentarer:

 1. Hej,

  jeg fik idag købt chilier og først nåede at få dem i garagen efter, jeg fandt ud af, at der var kommet rimfrost på bilen. Indtil da havde de stået ude under åben himmel, dog 1,5 m. fra huset, hvilket skulle give en smule mindre risiko for frost.

  Temperaturen ligger lige under frysepunktet nu, 1:30.

  Skal jeg ud og anskaffe mig nye planter, el. kan de have overlevet? Der er ingen fruget endnu.

  Mvh

  Carsten

  SvarSlet
 2. Hej Carsten
  Jeg vil umiddelbart sige at hvis planterne ellers ikke ser ud til at have taget skade, så burde de kunne klare den, men det er kun hvad jeg tror og ikke hvad jeg ved af erfaring.

  SvarSlet
 3. ...måske har én anden fra redaktionen erfaring med lignenede? Måske Marianne?

  SvarSlet

ANNONCE