Skal du i gang med en helt ny have kan det være givende at bruge tid på overvejelser, før der tegnes. Vi giver her et forslag til, hvordan du griber det an.


TEKST: LONE, FOTO: LONE & SIGNE

Før du kaster dig ud i at tegne din have kan det være godt at tænke efter og måske blive lidt klogere på, hvad det egentlig er du ønsker dig. Vi hjælper dig i gang med at drømme, med at tænke konstruktivt i forhold til de ønsker du har til haven, og så til sidst lige afstemme med dine havegener. Passer lyst og ambitioner sammen?

Anbefalingerne her i artiklen er primært henvendt til dig, der starter på helt bar bund ved det nybyggede hus og gerne vil have hjælp med på vejen. Men nogle af overvejelserne er lige så aktuelle, når man overtager en ældre have, hvor man ønsker at lave om og sætte sine egne præg.

DRØMME & INSPIRATION
– sæt dig allerførst tilbage og tænk dig om: Hvad kan du godt lide ved en have?

En have skal jo netop rumme det du godt kan lide: Yndlingsplanter, materialer, møbler, ild, vand, farver mv. Ofte er det barndommens tanker om dejlige haver, der spiller ind her. Nogle stemninger man husker og ønsker at genskabe. Tag det bedste fra minderne og gør det til dit eget – man kan sagtens videreudvikle på det. Det vigtigste er at du finder ud af, hvad det er du drømmer om. Er det duftene, er det et kæmpe piletræ med en interimistisk gynge, eller er det mon en huleagtig stemning? Måske det hele. Mærk efter.

Til drømmeriet kan du gøre brug af en notesbog, hvor du noterer alle de tanker og drømme ned du har til haven. Du kan også sætte billeder ind, som viser nogle af dine drømme – måske stemninger og inspiration fra havebesøg, magasiner, havebøger m.v.

Hold fast i at det kun er drømme og løse tanker – det konstruktive og løsninger kommer først senere. Når du har brugt tid på denne første fase har du et godt billede af hvilke stemninger og elementer du gerne vil have arbejdet ind i din have. Måske kan du få plads til det meste, måske kan du kun få plads til noget af det – men du ved nu, hvilken retning dine drømme går i.

Vælger du senere at få hjælp fra en professionel til indretning af din have, kan din notesbog være et godt instrument til at formidle dine tanker.

HAVEØNSKER
– hvilke ønsker har du til din kommende have?

Når du har drømt alle drømmene – eller måske imens – skal du gøre dig klart, hvad du helt konkret ønsker at bruge din have til: Hvilke funktioner skal haven rumme? Her kan du med fordel have hele familien med på råd, så det bliver et fælles projekt.

Eksempler på ønske til funktioner:

  • LOGISTIK: Indkørsel, ekstra parkeringspladser, redskabsskur, opbevaring af havemøbler, plads til campingvogn/bad, vandhaner og vandingsanlæg, vandtønder mv.
  • HUSHOLDNING: Affaldsplads, tørrestativ, postkasse
  • OPHOLD: Terrasser med spiseplads/afslapning, udekøkken, bålplads mv.
  • DYRKNING: Køkkenhave, krydderurtehave, frugthave, drivhus, pottebord mv.
  • BLOMSTER: Staudehave, roser mv.
  • LEG: Gyngestativ, legehus, sandkasse, pilehytte, kælkebakke, kørebane til ungernes cykler og små scootere, pétanque, fodboldbane mv.
  • DYR: Hundegård, fuglevoliere, høns, kaniner
  • VAND: Udebruser, swimmingpool, spa, vandsten mv.
  • KUNST: Skulpturområde

Tjek også lige lokalplanen for input. Her kan der være krav om placering af postkasse og affald, antal ekstra parkeringspladser mv.

Flere af funktionerne kan højst sandsynligt kombineres og være i samme område af haven. Ønsker du forskellige stemninger i haven, kan der med fordel laves rum, hvor nogle af funktionerne dermed skilles fra hinanden. Det kan fx være du gerne vil have tørrestativet væk fra terrassen. Det kan også være at nogle af funktionerne er koblet til husets rum – fx at du gerne vil have tørrestativet tæt på bryggerset eller urtehaven tæt på køkkenet.

Lav en liste over alle de funktioner du ønsker, og prøv evt. bagefter at gruppere dem du ønsker placeret i samme område, og evt. tilføje deres relation til husets rum. Herved vil du typisk få dit første bud på en inddeling af haven i områder.

HVILKEN TYPE HAVEMENNESKE ER DU?
– hvilke ressourcer vil du bruge på din færdige have?

Før du beslutter dig for hvor omsiggribende havens indretning skal være, kan det være godt at stoppe op og overveje, hvilken tilgang du (og resten af familien) har til haven. Hvilken type havemenneske er du mon?

  • NUSSEREN. Er du en rigtig havenørd, der elsker at være i haven og hvor havearbejde som udgangspunkt er en nydelse og måske nærmest terapi. Har du stor forkærlighed til planterne og glæder du dig bare til at komme i gang med at plante, komponere bede og gerne så lidt hvert år selv?
  • SLAPPEREN. Ser du måske mere haven som et nyderum end et yderum. Skal her bare være gode rammer til grillaftener, børneleg og mulighed for at nyde en eftermiddag i hængekøjen. Det ustandselige arbejde med haven har du ingen ønsker om.
  • ØKO-ROMANTIKEREN. Vil du gerne i gang med din egen grøntsagsdyrkning og have køkkenhave, drivhus mv.
  • ORDENSAKTIVISTEN. Er du til komplet struktur og orden i haven? Hækken skal være klippet, græsset trimmet, kanter skåret og kan du kun nyde at være i haven, hvis der er styr på det hele?

Du kan selvfølgelig sagtens svare “ja” til flere af udsagnene herover, og det skal din have kunne rumme og fungere med. Men tænk også lige over, hvor mange ressourcer du vil bruge i haven. Passer dine havedrømme sammen med jeres ressourcer? Hvis ikke, er det en god idé at få tingene til at passe sammen. Måske skal du skrue lidt ned for ambitionerne, i hvert fald i starten. Men derfor kan ønskerne jo godt være med på tegnebrættet for senere realisering.

Vær ærlig overfor dig selv og erkend din tilgang til haven, og hermed også hvor meget tid I som familie vil bruge på vedligeholdelse af haven. Haven kan blive en plage, hvis der er meget mere arbejde i den, end I har lyst til. Omvendt kan en stringent og vedligeholdelsesfri have tage modet og lysten fra havenørden.

Havetyperne nævnt herover refererer til identifikation ved Bella Marckmann jf. phd-afhandlingen “Mellem paradis og slagmark” v. Sociologisk Institut , som hun har været så venlig at udlåne til os. Her grupperer hun havemennesker i typerne: “Nussere, Slappere, Øko-romantikere og Ordensaktivister”. Læs evt. mere hos Kjeld Slot, der for ganske nylig har skrevet om afhandlingen på sin blog.