torsdag den 17. januar 2013

DE GULE POST-IT'S ENDELIGT

HAVETANKER

De er ellers smarte, de der gule post-it-sedler. Jeg havde for vane at sætte dem alle mulige steder. Men efter jeg har købt mig en evighedskalender er det hele blevet skrevet derind - alle to-do-tingene gennem haveåret.

TEKST & FOTO: MARIANNE
 
Og det er faktisk ret smart! Hver eneste gang jeg ser en haveudsendelse, og Just eller Dalby siger: "Dem såede jeg for tre uger siden" eller jeg læser i en havebog, at det er smart at luge allerede i februar, hvis det er lunt i vejret, at roserne skal gødes første gang i marts, beskæres når forsythiaen blomstrer, eller at vi skal huske at sætte fuglekasserne op i god tid - så skriver jeg det ned i min kalender. 

Før i tiden var min havekalender mest en dagbog. Jeg skrev ned, hvad jeg havde gjort det og det år. Og det er jo godt for en hullet hukommelse og hyggeligt at sidde og genlæse. Men ikke særligt fremadrettet eller handlingsorienteret. Og det kan vi jo også godt lide - os havefolk.

Så det, der nu er brug for er en slags huskeliste. En "to-do-liste", som minder mig om ting, der kan være relevante. Når jeg skriver kan være, er det jo fordi lyst, evner, tid, helbred og fornemmelsen af "need to do" og "nice to do" jo skifter gevaldigt i løbet af et havemenneskes (og en haves) liv.

Sådan en kalender kan købes hos Haveselskabet eller hos Claus Dalby. Signe Wenneberg og Isabella Smith har også nogle. Men den kan også købes hos boghandleren eller i Netto. Den du ser ovenfor er derfra og jeg bruger den flittigt. Den er blevet en fast følgesvend, når jeg dyrker "armchair gardening", følger med på Facebook i diverse havegrupper, læser nyhedsbreve fra planteskoler, haveforeninger, frøfirmaer eller ser have-tv.

Min daglige kalender
Da jeg ræsede rundt i jobmøllen, var min Filofax læderkalender den jeg bladrede op i før jeg sagde "ja" til noget som helst. Lidt af en mursten, men uundværlig. Så kom mobilens smarte system, der korresponderer med computerens og som man kan dele med andre. Nu er jeg vendt tilbage til det helt enkle. Det er blevet væsentligt at tage al ting langsomt og forenkle livet, og så er en Maylandkalender sagen igen.

Den viste her er illustreret af akvarelmaleren Inga Linde Jensen. Hendes søde, lidt naive, illustrative årstids-akvareller viser havefolkets liv og levned gennem året. Billederne er krydret med små "visdomsord" á la "Varme i marts spår om kulde i maj" og "Vejbredssaft er et godt middel mod myggestik" - og jeg kan slet ikke stå for dem.

Nogle år har hendes familiekalender prydet vores køkkenvæg, hvis det ikke har været Findus og Peddersen, hvis glade børnetegninger også har haft sin tid. Nu ligger hun på mit skrivebord og gør mig glad hver eneste nye dag.8 kommentarer:

 1. Jeg kjenner igjen det der med gule lapper her og der, så smart med evighetskalender.

  Ha en super dag fra Marit.

  SvarSlet
 2. Kære Marianne,
  Herligt - jeg tror vi er mange der kender til det med gule post-it overalt!
  Jeg har selv fået en Claus Dalby havekalender forærende, det kunne være den rent faktisk skulle tages i brug ... Den er bare så pæn og jeg skriver så grimt! Nå, tak for et dejligt indlæg.
  Lune hilsener Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mathias

   - her vil jeg så bare tilføje: Valg af den helt rigtige pen kan gøre underværker :-)
   Det behøver ikke at være en dyr pen, men du skal måske have en anden farve, tykkelse, form eller.. Prøv dig frem.

   Der findes helt sikkert også én, der får det bedste frem i din håndskrift!

   Slet
 3. Heisan.
  En evighetskalender virker veldig smart. Det er noe helt spesielt å sitte seg ned og bla i noe håndfast som en bok av et eller annet slag! Selv må jeg nok inrømme at jeg likevel foretrekker en elektronisk kalender. Jeg benytter Gmail kalenderen fordi den synkroniserer med smarttelefon, Ipad, pc og det meste annet av elektroniske dupeditter. Jeg pleier å velge at kalenderen skal sende en årlig mail med en påminnelse om f.eks når det er best å gjødsle, beskjære, binde opp vindruene og så videre. Det er veldig koselig å få slike mailpåminnelser om ting en kanskje hadde glemt også ;-)

  Ønsker deg en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvarSlet
 4. Jeg elsker også Inga Linde Jensens kalendere. Altså: Jeg elsker at se på dem, men jeg er ret dårlig til at huske at få dem brugt. Men måske bliver det i år at jeg husker at få kalenderen brugt :-)

  SvarSlet
 5. Så var det jeg fandt "Året har 12 måneder" af Søren Ryge Petersen og Nina Ferlov frem fra reolen. Søren's fortællinger om naturen og Nina's smukke akvareller. Jeg har ikke nænnet at skrive i den, men jeg mangler evighedskalenderen til haven, så NU bliver den indviet til formålet.

  Endnu engang tak for inspiration og "sparket"!
  Kh Gitte M.K.

  SvarSlet
 6. Jeg kvier mig også for at skrive i "Claus Dalby", og de andre evighedskalendere jeg igennem tiderne er blevet fristet til at købe..... måske sku' man.....

  SvarSlet
 7. I absolutely love your blog and find most of your post's to be what precisely I'm

  looking for. can you offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn't mind publishing

  a post or elaborating on some of the subjects you write

  regarding here. Again, awesome web log!
  Also visit my page : http://abbooks.info

  SvarSlet

ANNONCE