Jeg kan så godt lide at være på fornavn med alle mine planter – og gerne med det latinske navn. Se her hvordan jeg holder styr på navnene.


TEKST & FOTO: LENE
Man kan hurtigt miste overblikket over de planter, man har i haven, fordi man tror man kan huske hvor de forskellige planter er sat – og det kan man så alligevel ikke. Hvis du også har det sådan, kan dette lille skema måske hjælpe dig.
Jeg har oprettet et ganske simpelt excelark, hvor jeg har lavet 6 kolonner med plads til de oplysninger, som jeg synes er de vigtigste. Den sidste kolonne har jeg kaldt “bemærkninger” og her kan man få plads til diverse oplysninger, om fx såning, beskæring etc. – eller hvem man har fået plante/frø af. Man kan naturligvis bare lave de kolonner der passer til ens behov. Grunden til at mit ikke er større er, at jeg så kan se hele arket på skærmen – og stadigvæk læse teksten!
I den første kolonne er der plads til et billede af planten – det hjælper jo altid på hukommelsen. I første omgang finder jeg et billede på nettet, og sætter ind her, men når  planten blomstrer i min egen have, tager jeg mit eget billede og sætter ind. Her kan man så nogle gange blive ret så overrasket, for det er ikke altid at fotos fra nettet og virkeligheden passer sammen. Det er skam ikke altid negativt – man kan da heldigvis også blive positivt overrasket. Hvis planten så ikke passer ind alligevel, der hvor den blev plantet, må den flyttes, gives væk eller smides ud!
Det er ikke altid jeg – i kampens hede – får opdateret arket med det samme, så det er en rigtig god idé at gemme de små mærker, der (næsten) altid følger med planten, så det kan gøres efterfølgende.
Hvad angår sommerblomster har jeg lavet lidt anderledes kolonner. Her har jeg gjort plads til at man kan notere hvornår frøene er sået, småplanterne er priklet, og de færdige planter er udplantet på det blivende sted. Du kan evt. printe disse sider ud, så du har dem ved hånden, når du går i gang med forårssåningen!
Læg mærke til forneden på arket, at jeg har forskellige faner. Jeg har opdelt dem i grupper, så de er nemmere at finde. Mine grupper er: Stauder og 2-årige, sommerblomster, buske og træer, slyngplanter, roser, løg og knolde og køkkenhave – samt ØNSKER.
Den sidste fane, ØNSKER, er vigtig – og den er lang. Når jeg begynder at frekventere planteskoler og diverse plantemarkeder plejer jeg at printe listen ud og tage den med, så jeg kan huske hvad det er jeg ønsker mig. Jeg vil dog ikke påstå at listen bliver mindre efter sådanne besøg, for der er altid lige noget andet der også står og lokker.

Jeg håber du kan bruge dette skema, eller som inspiration til at lave dit eget system!findhaveplanter.dk en rigtig god side, hvis du har behov for yderligere oplysninger om planterne i din have.