søndag den 6. januar 2013

FÅ STYR PÅ DINE PLANTER

TEMA: PLANLÆGNING

Jeg kan så godt lide at være på fornavn med alle mine planter - og gerne med det latinske navnSe her hvordan jeg holder styr på navnene.

TEKST & FOTO: LENE


Man kan hurtigt miste overblikket over de planter, man har i haven, fordi man tror man kan huske hvor de forskellige planter er sat - og det kan man så alligevel ikke. Hvis du også har det sådan, kan dette lille skema måske hjælpe dig.

Jeg har oprettet et ganske simpelt excelark, hvor jeg har lavet 6 kolonner med plads til de oplysninger, som jeg synes er de vigtigste. Den sidste kolonne har jeg kaldt "bemærkninger" og her kan man få plads til diverse oplysninger, om fx såning, beskæring etc. - eller hvem man har fået plante/frø af. Man kan naturligvis bare lave de kolonner der passer til ens behov. Grunden til at mit ikke er større er, at jeg så kan se hele arket på skærmen - og stadigvæk læse teksten!


I den første kolonne er der plads til et billede af planten - det hjælper jo altid på hukommelsen. I første omgang finder jeg et billede på nettet, og sætter ind her, men når  planten blomstrer i min egen have, tager jeg mit eget billede og sætter ind. Her kan man så nogle gange blive ret så overrasket, for det er ikke altid at fotos fra nettet og virkeligheden passer sammen. Det er skam ikke altid negativt - man kan da heldigvis også blive positivt overrasket. Hvis planten så ikke passer ind alligevel, der hvor den blev plantet, må den flyttes, gives væk eller smides ud!

Det er ikke altid jeg - i kampens hede - får opdateret arket med det samme, så det er en rigtig god idé at gemme de små mærker, der (næsten) altid følger med planten, så det kan gøres efterfølgende.

Hvad angår sommerblomster har jeg lavet lidt anderledes kolonner. Her har jeg gjort plads til at man kan notere hvornår frøene er sået, småplanterne er priklet, og de færdige planter er udplantet på det blivende sted. Du kan evt. printe disse sider ud, så du har dem ved hånden, når du går i gang med forårssåningen!Læg mærke til forneden på arket, at jeg har forskellige faner. Jeg har opdelt dem i grupper, så de er nemmere at finde. Mine grupper er: Stauder og 2-årige, sommerblomster, buske og træer, slyngplanter, roser, løg og knolde og køkkenhave - samt ØNSKER.

Den sidste fane, ØNSKER, er vigtig - og den er lang. Når jeg begynder at frekventere planteskoler og diverse plantemarkeder plejer jeg at printe listen ud og tage den med, så jeg kan huske hvad det er jeg ønsker mig. Jeg vil dog ikke påstå at listen bliver mindre efter sådanne besøg, for der er altid lige noget andet der også står og lokker.

Jeg håber du kan bruge dette skema, eller som inspiration til at lave dit eget system!

findhaveplanter.dk en rigtig god side, hvis du har behov for yderligere oplysninger om planterne i din have.


  

6 kommentarer:

 1. Så lurt å bruke tid på planteinformasjon når man egentlig bare venter på å komme igang med å så og plante. Jeg har begynt å bruke et gratis program til pc / iphone/ mac som heter Evernote for å få en oversikt over mine planter. Da har jeg tagger som går på blomstringstid - farge - og plante type - i tillegg så skriver jeg litt om hvor jeg har plantet og hvordan det har gått med planten årvisst. Bare korte kommentarer altså. Evernote kan også huske linker til websider med utfyllende planteinformasjon. Man kan også legge til bilder. Dette systemet jeg veldig fornøyd med.

  SvarSlet
 2. Sikke et fint regneark. Det er enkelt og lige til at gå i gang med. Jeg tror at jeg vil oprette et ark med det samme. Man behøver jo ikke at lave et komplet ark med det samme. Det er en super god idé at starte med at sætte låne-billeder ind, og så skifte dem ud med egne hen ad vejen. Tak for tippet og for at vi fik lov til at kigge med i dit katalog.

  SvarSlet
 3. Hold k... hvor er du tjekket!
  Jeg har en lille fedtet notesbog...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 4. Ja det ER godt nok tjekket! Jeg er også på fedtet-notesbog-vognen... MEN nu skal jeg dælme også lave et Excel ark! Jeg er lidt småpjattet med lister og sådan... Hvilket afspejles på min blog.. Tillader mig at snuppe ideen og på et tidspunkt (snart) lave et indlæg om det - og selvfølgelig linke hertil

  TAK fir inspiration! Og for "Havefolket" i det hele taget :)

  SvarSlet
 5. Hej -
  Meget tjekket. Vil det ikke også være tjekket for Havefolket, hvis I lavede sådan et afdeling her på siden, hvor jeg kunne downloade et tomt eksemplar? Sådan et tools & templates område.

  SvarSlet
 6. Hej Sanne,
  Tak for dit forslag om et "tools and templates område". Det er noget vi har med i vores overvejelser, men hvis du sender din e-mailadresse til info.havefolket@gmail.com skal jeg sende dig et tomt eksemplar.

  Hilsen
  Lene

  SvarSlet

ANNONCE