fredag den 18. januar 2013

LØGBLOMSTER

LØG

Du kan bare bruge et par gule kepaløg fra køleskabskassen. Eller nogle af dem, du har høstet sidste år. Hvidløg, der har ligget og spiret kan også bruges. Til sommer får du blomster! 

TEKST & FOTO: MARIANNE

De skal i jorden nu, for de skal have frost. Men så sætter de også de yndigste blomster til sommer.

Da jeg var for et par år siden var ny haveblogger og i det hele taget ret ny ud i det med køkkenhave, gik jeg chock-amok med et skriv, hvor jeg efterlyste hvad der kunne være årsag til at nogle af mine løg begyndte at blomstre. Det skulle de jo ikke, og åh og suk.

Hvidløgs søde blomsterstand
NEJ, sagde de kloge havefolk. Det er nok fordi de fik den sene frost i maj. Jeg halede dem resolut op og smed dem på komposten, ærgerlig over hullerne i de ellers velordnede rækker. Sidenhen fik jeg travlt med andet end køkkenhaven, og kunne ikke være over det hele på én gang. Og gudskelov for det, for der var faktisk flere, der gik i blomst, og da jeg så resultatet, begejstredes jeg.

Både de røde løg, de gule kepaløg og hvidløgene får nemlig de yndigste blomster. Og hvis du godt kan lide Alliums sarte paraply- eller boldagtige blomsterstand, så er det bare med at få smækket dem i jorden en dag, du kan det for den vægelsindede frost.

Så snart dine hvidløg begynder at skyde, ligger de faktisk og beder om det. Og det smager alligevel efter min smag alt for ramt med et skud i maden.

Jeg sætter dem sammen med de hele små hvidløg i hver sin lille potte, så kan de enten vokse sig store der, eller blive sat i bede til foråret, hvis der bliver plads.

De kan også sættes samlet i en større potte - det ser faktisk ret sødt ud. Og så er det praktisk at have stående lige ved køkkendøren, hvis du altså kan nænne at høste af dem til spisebrug. For et drys af sådan nogle blomster (evt. sammen med de yndige, lilla purløgsblomster) i en salat er ikke bare smukt, det smager fortryllende. Og så kan du være hip med de hippe, og det er jo heller ikke så galt, skønt kvinder verden over formentlig har praktiseret det i årtusinder.

Men hvis man er løgtosset, som vi er i min familie, må man bare prøve mange andre. Etageløg, slangehvidløg, kinapurløg, kinesiske hvidløg, og læg dertil alle sorterne. Der er nok at eksperimentere med i løbet af resten af livet!

Og de kan jo med velberåd hu både sættes i urtebedet og i din prydhave, og til og med gøre gavn. For både løg og hvidløg forvirrer lus og andet utøj, ja selv løgsaft fortyndet i en vandkande kan gøre det, hvis du vander med det omkring roserne. At duftene så (særligt liiiige når du har vandet) blander sig med rosernes i dine egne næsebor, må du så leve med, hvis du hører til den klub, der ikke bryder sig om giftig kemi og utøjsmidler på dåse.

Her ser du slangehvidløgets særegne krøller, der danser ballet og kan få enhver til at spærre øjnene op. En showstopper, som Anne Just ville have sagt. Især hvis de får lov til at figurere i dine blomsterbede.

Slangehvidløg er lidt vanskelig at få fat på i handlen, men jeg har da tænkt mig at forsøge at formere på mine i år.

18 kommentarer:

 1. Lyder ikke så tosset, selvom jeg er imponeret over alle de løgnavne, du kan rable af. Jeg aner virkelig ikke, hvilken type løg, der ligger i min grøntsagsskuffe, men jeg vil forsøge mig med nogle stykker.

  Og nu til noget helt andet. Hvad er det for et fint lille HØJT minidrivhus jeg ser i baggrunden ved spejlet på det venstrestillede billede? Hvor er det fra? Jeg håber sådan, at Bilka snart får taget sig sammen til at åbne for dette års godtepose, og at der i den vil være nogle HØJE minidrivhuse. Undskyld. Der stak jeg vist lige af med emnet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nå det, det er såmend et af NETTO´s billige. tror jeg gav omkr. 100 kr. for det sidste sommer. Lover at sige til, hvis jeg set et, der ligner igen i deres sortiment, Nette!
   :)

   Slet
 2. Jeg er ikke til hvidløg, kan ikke tåle det, men den blomst er da smuk.

  SvarSlet
 3. Som supplement til det med hvidløgene, vil jeg sige, at jeg i regelen købet enkeltfagshvidløg (de ligner et lille løg). De får en fantastisk krone og bliver pænt store i hovederne. Jeg plukker så af bladene og putter i frikadeller og salater. Så igen en win win altså både blomst og krydderurt, som du også har udenfor køkkendøren.
  Jeg gør iøvrigt det samme med gulerødder og persillerødder, der spirer for de får også nogle smukke skærmblomster!

  SvarSlet
  Svar
  1. Super idé, Bente.
   Hvornår putter du gulerødder og persillerødder i jorden?
   - er det også nu, så de får frost?

   Slet
 4. Nej, det plejer jeg at gøre i marts-april når man kan komme i jorden. De der slatne gulerødder er jo ikke til noget, men de er det rene guld, når de kommer op af jorden op dukker op som smukke blomster! Ideen er ikke min men en vis hr Dalbys!
  Det er fordi jeg forgæves har forsøgt med vild gulerod og ammi majus i min have, og de VIL ikke gro hos mig. Men det vil gulerødder og ja andre rodfrugter gerne. Så den var den med nød lærer nøgen osv.!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak ;-)
   Det skal jeg prøve!

   Slet
  2. Synes jeg har læst hos Claus, at det skal være vintergulerødder.

   Slet
 5. Det er jo også dem, man typisk har liggende ved forårstide, og man er ikke i tvivl, da de jo ligger og spirer

  SvarSlet
 6. Jeg er da færdig med at smide for gamle løg og rodfrugter ud. Nu jeg tænker over det, er kartoflens blomster da også søde. Tak for gode ideer :-)

  SvarSlet
 7. God idé. Sidste forår satte jeg nogle slatne rødbeder i en potte i drivhuset og fik dejlige spæde rødbedeblade til salaten. I år skal alle de slatne rodfrugter få lov at komme i potter :) Og de spirende hvidløgsfed ligger hver dag og kigger på mig fra vindueskarmen - nu siger de "vi vil i jorden!"

  Kh Gitte M.K.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke et fantastisk forår at se frem til Gitte. Jeg kan se dine potter for mig.....fyldt med rødbeder, gulerødder, skorzonerødder og hvad ved jeg?

   Slet
 8. Kjøpeløk skal i jorden fra nå av. Spennende prosjekt! Takk for ideen.

  SvarSlet
 9. Prøv også at lade resterne af sidste års porre stå, eller plant dem ud i det lilla staudebed. De bliver høje og flotte med hvide-lyslilla blomster...

  SvarSlet
 10. Det må prøves. Tak for tippet.

  SvarSlet
 11. Det må prøves. Tak for tippet.

  SvarSlet
 12. Herlig ordveksling I har kørende.
  Mon en masse forskellige løg i bedene vil skræmme rådyr væk? Jeg tror det.
  Dbh Mathias

  SvarSlet

ANNONCE